Stränder i Costa Rica - en överblick

Antalet stränder i Costa Rica är verkligen inte få. De varierar dessutom oändligt, i allt från sandfärg, längd, typ av vågor och vattentemperatur. Landet är helt klart surfarns paradis, så reser man till Costa Rica med barn bör man välja strand med omsorg (så även som surfare beroende på hur avancerad man är). Landet kantas av två hav, Stilla havet i väst som är den populäraste sidan bland turister, och Karibiska havet i öst. Vattentemperaturen ligger runt 27°, men skiftar en del från plats till plats. Vid Tamarindo är t.ex. vattnet märkbart svalare och jag personligen skulle säga "kallt". Här nedan delar jag med mig av ett antal utav Costa Ricas stränder, några favoriter och några av de mer kända stränderna (listade från norr till söder ungefär).PLAYA GUIONES - guldkornet i norr
Guiones Beach vid Nosara i norr på Stilla havssidan anses vara en av landets bättre surfdestinationer, både för nybörjare och avancerade surfare. Själva sandstranden känns oändligt lång, dessutom vacker, så det är inte enbart surfare som gillar denna strand. Här finns flertalet hotell utspritt över ett större område, men budgethotellen är dock i minoritet.


SAMARA - barnfamiljerna strand
En laid-back by i norr på Stilla havskusten, där hotell och restauranger trängs tätt ju närmare vattnet man kommer. Den 5 km långa stranden är mycket vacker och fint inramad av palmer i en halvcirkelformad bukt. Detta är en exemplarisk plats för barnfamiljer. För till skillnad mot stora dela av Costa Rica är det i Samara mindre och snällare vågor, näst intill obefintliga.


PLAYA FLAMINGO - den lyxiga vita stranden
Playa Flamingo är en av Costa Ricas Stilla havskustjuveler. Denna halvmåneformade strand är också känd som Playa Blanca (den vita stranden) och är lika vacker som någon av de mer berömda stränderna i Costa Rica. Runt Playa Flamingo finner man ett av landets mer överdådiga område, med lyxiga hotell och pampiga villor. Området är också hem till landets största marina och en favoritplats bland djuphavsfiskare.
PLAYA GRANDE - en av landets finaste stränder
Två mil norr om den kända kuststaden Tamarindo sträcker Playa Grande ut sig, en av landets vackraste stränder. Milslång, ljuskornig, bred, bra surf och få turister. Här finns endast ett fåtal hotell och endast ett hotell är beläget på själva stranden (pga nationalparken som gränsar stranden och för att skydda sköldpaddorna som lägger ägg här).
TAMARINDO - barnvänlig strand vid charmig stad
Tamarindo är en populär och charmig stad belägen vid stranden med samma namn. Här är turisterna många och det är inte konstigt. Stranden är både bred, vacker, finkornig och långgrund. Ett paradis för barnfamiljer och vågorna är även små, bortsett från strandens högra sida där floden mynnar ut och det riktiga surfbrytet ligger. Tamarindos huvudväg går längsmed stranden och kantas av hotell, butiker, stånd och flera bra restauranger. Bra kombo av strand och stad.


PLAYA AVALLENAS - ett paradis för sig själv
Söder om Tamarindo hittar man denna mycket vackra strands som är lång och orörd, tom på folk, samt har bra surfvågor. Vid playa Avellanas finns knappt ingenting, men stranden är värd att åka till som dagsutflykt från Tamarindo (25-30 min med bil), om inte för att surfa så för att softa i någon av hängmattorna vid underbara Lola's Restaurang. Mysig restaurang (typ den enda) som dessutom har en livs levande gris som husdjur...PLAYA HERMOSA - 1 på Tripadvisor och min absoluta favorit
Stranden ligger 1 på Tripadvisor över saker att se och göra i den populära byn Santa Teresa på Nicoyahalvön på Stillahavssidan. Och själv säger jag att Playa Hermosa är landets vackraste strand. Bred, lagom lång, vit och finkornig. Har bra surf (nybörjarvänligt på höger sida) och man parkerar bilen / fyrhjulingen mellan palmerna vilket är extra charmigt. Playa Hermosa ligger några minuters bilresa norr om Santa Teresa. Själva området Hermosa består inte av särskilt mycket i dagsläget, endast ett par restauranger och ett par hotell finns vid den sandiga huvudvägen ner till stranden.


SANTA TERESA - surfarna och svenskarnas tillhåll No 1
Nästan längst ned på Nicoyahalvön hittar man Santa Teresa, landets kanske mest populära surfdestination. Stranden är milslång, ljuskornig och har listats som en av världens vackraste stränder. Ganska tom på folk dagtid men mycket mer välbesökt under tidig morgon, särskilt vad gäller antalet surfare i vattnet, och kvällstid bjuds man på makalöst vackra solnedgångar. Trots att vägarna hit är de sämsta av alla listade stränder så är detta Svenskarnas tillhåll No 1. Mysig by och vacker strand. Här gäller surf och yoga, inget annat.PLAYA CARMEN - granne till Santa Teresa
Nästa lika vacker som sin granne Santa Teresa som den sitter ihop med, men Playa Carmen kantas av mer sten (mer och mer ju längre söderut man promenerar). Stranden är populär bland surfare, och vid huvudnedfarten finns ofta strandförsäljare som säljer smycken, hantverk mm. MONTEZUMA - hippiebyn med flera stränder
Den bohemiska byn Montezuma på Nicoyahalvön är en favorit bland framförallt yngre resenärer. Byn har en charmig hippie-känsla och flera vita stränder på båda sidor om stadskärnan. Och ju längre man promenerar öster ut ju vackrare, större och mer orörda blir stränderna.


PLAYA NEGRA - svart sandstrand vid Puerto Viejo
På den karibiska kusten hittar man denna svartkorniga sandstrand belägen precis norr om Puerto Viejo. Ett lugnare och mer stilla alternativ om man inte vill bo mitt i staden. Via den långa stranden kan man promenera in till Puerto Viejo och i slutet finner man den gamla pråmen som det växer ett träd på. En populär sak att klättra upp på.
PUERTO VIEJO - flertalet stränder vid den karibiska kusten
Den karibiska byn Puerto Viejo är känd för sin avslappnade karibiska atmosfär och är en populär plats bland framförallt surfare. Salsa Brava är det mest kända surfbrytet som ligger strax söder om byn. Staden är charmig tack vara sin karibiska känslan och här finns flera fina stränder i närområdet. Det är bara att hyra en cykel och se sig omkring.


PLAYA MANZANILLO - liten strand i djungeln
En bit söderut från Puerto Viejo (5-6 km) ligger nationalparken Gandoca Manzanillo Wildlife Refuge och den lilla stranden Playa Manzanillo, belägen endast ett stenkast från gräsen till Panama. Vacker och inte så välbesökt. (Längs vägen hit passerar man också flertalet andra fina stränder).


JACÓ - storstadsstranden
Playa Jaco är den närmaste stranden till San José (huvudstaden) och är därav en extra populär strand  bland lokalborna under helgerna. Stranden är 4 km lång, något mörkare i sandfärg, och inte en av landets finaste stränder. Men här finns solstolar att hyra, vågor att surfa i och bredvid stranden ligger hela staden med sitt utbud av hotell, restauranger, nattklubbar och affärer.  PLAYA HERMOSA - svart vacker sandstrand
En otroligt lång svart sandstrand, belägen strax söder om staden Jacó. Extra vacker under solens första morgontimmar för då vilar ett magiskt ljus över hela stranden. Vågorna här är kraftiga, stora och tunga och är inget nybörjarställe för surfare, och inte ett barnvänligt vatten. Playa Hermosa är ganska tom på folk och ett tio-tjugotal hotell vilar längs strandkanten. Vi har bott här vid flera tillfällen för att få just lugnet och surfet, men ändå ha staden Jacó och dess restaurangutbud bara några minuters bilresa bort (5 km).


ESTERILLOS -  flera orörda stränder
Esterillos är en ort  belägen mellan städerna Jacó och Quepos i sydväst vid Stillahavskusten. Esterillos består i dagsläget av mestadels gröna ängar med betande vita kor, några fåtal hotell och oändligt långa stränder som saknar fotavtryck. Ett vackert område och turismen har inte hittat hit riktigt än. Så vill man tillbringa några av sina semesterdagar vid en orörd pärla som andas äkta paradis så är det hit man ska bege sig. Esterillos kantas av de vackra chokladfärgade stränderna; Esterillos Este och Oeste (öst och väst). Stränderna är egentligen en och samma, oändligt lång och utan slut, men separeras vid namn. Läs mer om dem här.DOMINICAL - surfstrand i världsklass
Den mörkfärgade sandstranden Dominical i söder på Stillahavssidan är känd för att ha de mest konsekventa vågorna i Costa Rica. Swell'et lockar vana surfare från hela världen, men att simma vid Playa Dominical är inte att rekommendera på grund av starka strömmar. Den lilla byn vilar i en skön hippiekänsla och vid stranden finns en större marknad.

PLAYA ESPADILLA - äkta turiststrand
Manuel Antonio är en av de mest besökta kustdestinationerna i Costa Rica och ett finare område med lyxigare hotell (här kan man tex bo i ett eget flygplan). Den populäraste stranden är Playa Espadilla som är vacker, men också en riktig turiststrand. Kantad av parasoll, solstolar och med möjlighet till att åka både bananbåt och jetski. I närheten finns nationalparken Manuel Antonio, som kan vara värd att besöka om man någon dag vill ha mindre turistiga stränder.


5 kommentarer :

Travelsis_ sa...

Så många olika sorters stränder. Åh Costa Rica är med på önskelistan, när den blir av, vet jag vart jag ska leta information. / Pernilla

Marina sa...

Vilket underbart inlägg att ha till hands den dagen min förutsättning att ta mig till Costa Rica blir av!

Christine - 29° sa...

Så kul att höra. :)

Ditte sa...

Tack för detta! Nu får jag inte direkt längre vistats på standen (bör inte p.g.a, mina solskador) men jag har inegt badförbud. Och stränder tycker jag så mycket om. Ni visar så vackra bilder och skriver så lokcande att jag mer och mer vill får till en resa hit. Även den vackra naturen och djurliver lockar mycket.

Marias Memoarer sa...

så många underbara stränder att drömma bort sig till <3 Kan inte ens välja ut en favorit :)