Sista middagen vid Warung Karina - så sorgset

Serangan, en ö som förbinds med Balis fastland via en bro. En ö som också är den plats där vi hängt mest under alla år på Bali. Vid stranden, i vågorna och vid WARUNG KARINA. Genom alla år har vi lärt känna familjen som driver warungen väldigt väl, och blivit mer vänner än ständigt återkommande gäster. Så både familjen och platsen har fått en stor del i våra hjärtan. Men nu har vi tyvärr besökt warungen för absolut sista gången, och det med tårar i ögonen och ett skärande hjärta.

Det finns inga fler ord som "vi ses här nästa år".

Samtliga warunger (lokala restauranger) på stranden har vräkts, och ska rivas för att ge plats åt en beach club. De första spadtagen är redan grävda och det faktumet skär i mitt hjärta, så hårt.
Vi har sett hur den här stranden gått från att vara ett hemligt surfställe till ett populärt ställe. Sett hur warunger och strandförsäljare gått från tuffa tider till bra tider. Men nu är allt över. De som driver warungerna blir utan jobb och vad som händer med strandförsäljarna får tiden utvisa. Serangan är en surfstrand. Även om det blivit en allt populärare plats så är det fortfarande surfarnas paradis, och besökarna är till mer än 95% surfare. Stället är lantligt, enkel och en genuin plats på Bali. Något som nu ska jämnas med marken för att ge plats åt en stor modern bech club. Om jag är arg, ja. Om jag vill protestera, ja. Om jag vill rädda alla, ja. Om jag vill skrika rakt ut, ja. Jag vill inte att även denna plats som jag älskar från botten av mitt hjärta ska bli som så många andra opersonliga och moderna platser på Bali. Jag förstår att utvecklingen måste gå framåt och att tider förändras. Men varför måste det bli beach club's överallt? Snyft. Så tråkigt. Och alla surfare som fortfarande kommer åka till stranden för att surfa kommer inte betala minimibelopp på typ 200.000-300.000Rp (vilket är vanligt på beach club's) varje gång de besöker stranden. Så undrar om även denna beach club kommer eka tomt...

Mitt i detta besked om att familjens levebröd ska rivas, vilket Karina fick veta med bara ett par veckors framförhållning, så ville hon ändå bjuda oss på "hej då lunch". Trots att hon var tydligt ledsen skulle vi ändå äta där en sista gång. Vi försökt säga nej men det gick inte. Det var viktigt att hon och dottern Putu fick bjuda på lunch, och det bjöds självklart på saker som inte fanns på menyn. Karina älskar fisk, så det dukades fram både fisksoppa och friterad fisk, plus kyckling, salsa och ris. Kryddstarkt á la Balistyle, så det riktigt hettade om läpparna. Och då var maten ändå tillagad "tourist spicy" för mig som inte gillar stark mat. (Eller jo jag älskar stark mat, men "tourist spicy" i lokal matlagning på Bali är detsamma som väldigt kryddstarkt i svenska mått mätt). Gott var det och vi hade en trevlig sista middag tillsammans. Men många tankar slogs inombords. Oro över familjen som mister sin huvudsakliga inkomstkälla, och oro att det kan leda till att barnen inte kan gå klart i skolan. Och enorm sorg över att vi aldrig någonsin igen kommer se den här platsen så som den varit.
Warung Karina - ön Serangan - Bali - Indonesien

13 kommentarer :

Titti08 sa...

Vad tråkigt, förstår din/er oro för familjens framtid.
Ser så fint ut på bilderna.
Nej någon Beach Club vill jag inte ha i "mitt" Huay Yang.
Titti

FREEDOMtravel sa...

Men så sorgligt! Man undrar ju verkligen hur det ska gå för de här familjerna! Känns ju helt fel och hemskt när de ordnat en bra och omtyckt verksamhet!

Emma, Sol som sol? sa...

Ibland undrar man hur de som bestämmer tänker, Jag tror inte ens de tänker, i alla fall inte på samma saker som vanliga människor.

Jag är inte heller intresserad av de där "nya fräscha" när jag åker utomlands, jag vill ju se det fina och genuina.

Hoppas verkligen att det löser sig för familjen.

Fantasy Dining sa...

Men, åh vad sorgligt. Vad ledsen man blir.:(

Marina sa...

Så tråkigt! Det är så tragiskt att se hur turistinvasionerna påverkar tänket och byggnationerna. Hoppas verkligen det löser sig för familjerna som driver de hör ställena, även om det aldrig mer blir sig likt. Det är så sorgligt... Vi var med om något liknande på Gili T för ett antal år sedan, då kom plötsligt utsända av staten och jämnade allt utefter stranden (alla mysiga och personliga små strandbarer) och byggde en hög mur som skar av många små familjeägda affärer, småhotell och restauranger, vilket resulterade i att kommersen styrdes om till de stora turistanläggningarna. Tyvärr så tog man aldrig reda på resterna efter det som revs heller, så det blev bara liggandes som tragiska monument över det som varit...

Christine - 29° sa...

Ja så himla sorgligt och tråkigt. :(
På Bali byggs det alldeles för mycket just och det har pågått under flera år. Balineserna själva protesterar mot mängder med hotellbyggnationer och stora projekt (vilket majoritet byggs av utlänningar), och de får ofta igenom ett avslag. Men det är på Bali... Sen överklagas ärendet i Jakarta på Java där beslut tas över hela Indonesien och då godkänns alla byggen i alla fall. Så vad invånarna på Bali gör spelar ingen roll, för beslut tas på annan ö som skiter i om hotell på Bali står tomma, att ön blir överbebyggd och det lokala/genuina försvinner mer och mer. Snacka om att jag tycker synd om Lokalborna.

Anonym sa...

Vilket känslosamt inlägg, med full förståelse. Så sorgligt!

Travelsis sa...

Oj, det ändrade sig, från namn till anonym... hälsningar Travelsis

Anonym sa...

Det är med stor sorg i hjärtat jag läser ditt inlägg, fick själv höra om vräkningen för ett par dagar sedan. Jag har genom åren varit en återkommande besökare till Serangan och Karinas Warung. Det är ett av mina absoluta favoritställen på Bali.

Finns det något vi kan köra? Protestlistor osv?

Christine - 29° sa...

Tror tyvärr inte att det finns något vi kan göra. :(

Lena i Wales sa...

Tråkigt, men tror detta är ganska vanligt. Pengar talar.
Förstår att ni vill göra något, men mot vissa krafter står man sig slätt, tyvärr.

Ditte sa...

Så sorgligt! Och dessa Beach klubbar finns i mängder och är så trista så klockarna kan stanna. Precis som du skriver trpr jag de kommer att eka tomma . För det finns gott om dem.
Väldigt trist för familjetna här som nu mister sin försärjning och trist för alla som kommit just hit bara för att det genuina funnits.
Tack för ett fint inlägg med mycket känsla och jag är också sorgsen över det som händer.

Siv sa...

Så sorgligt. Karina denna positiva glada kvinna som lagt hela sin själ i detta projekt och så sopas det bort. Hoppas att det ges en möjlighet för henne att starta om igen och att hon får kraften och orken att genomföra det.