Bortom turiststråken (del 1)

Som turist kan man se och uppleva en destination på så oerhört många olika sätt. Man kan se det klassiska och mest kända, besöka de platser som florerar mest på sociala medier, uppleva guidade turer och äta på de restauranger som ligger överst på Tripadvisors listor osv. Men ju fler resor vi gjort, desto mer har jag insett att de minnen som oftast gett starkast intryck i själen är det som legat utanför alla digitala kartor och guideböcker. 

Öppenheten som finns bland befolkningen på Bali är något väldigt speciellt, något jag önskar att det fanns mer utav i världen. För hur ofta bjuder egentligen en Svensk person hem någon på middag, eller erbjuder sig att visa sitt land för några man mött endast som hastigast? Sällan, extremt sällan skulle jag säga. Medan det på Bali inte är ovanligt att man blir bjuden på både bröllop och begravning, bara för att man råkade gå förbi just då. Hur som helst så lärde vi känna Putu och hennes familj för enormt många år sedan. Och bland det fösta Putu sa i år när vi kom tillbaks till Bali vara att hon ville visa oss sin by där hon växte upp. Så kommande 4-5 inlägg kommer nu handla om den dagen då Putu visade sitt Bali.
Första stoppet låg ca en timmes bilresa från Kuta, i den lilla byn Abiansemal. På en gata så smal att bilen knappt fick plats klev vi ur. Wayan lassade ur ett stort lass färska kokosnötter från bakluckan och sen gick vi in bakom stenmuren. Vi hade kommit till huset där Putu växte upp och där hennes pappa fortfarande bodde. Vackert utvändigt, enkelt invändigt, men ett hem fullt av värme. Snabbt hade jag även presenterats för hennes ena bror och hanns familj. Vars två små barn var mer än nyfikna och följde minsta steg när vi visades runt. På tomten fanns ett imponerande vackert tempelområde och flertalet fågelburar smyckade gården. Jag la snabbt märke till att ingen av de färgglada fåglarna tycktes vara på sånghumör (vilket är enormt stort på Bali, fåglar som kan sjunga vackert). När jag frågade om det fick jag ett fnissande svar om att fåglarna inte var så bra på att sjunga, än. Men just denna dag hölls tydligen en av Balis största fågelsångtävlingar i byn, och med enormt stor förtjusning bland samtliga var vi snabbt på väg dit...
Abiansemal Village - Sangeh - Bali - Indonesien

6 kommentarer :

Emma, Sol som sol? sa...

Tänk att det ska vara så svårt att vara så där spontan. Men vi är nog tyvärr fostrade till att inte lita på folk utan att misstro, att det alltid finns en baktanke till någons vänlighet.

Ja, det köket var verkligen enkelt.

FREEDOMtravel sa...

Sååå intressant! Bästa sättet att resa! Och håller med om att vi svenskar (mig själv inkluderat) är dåliga på att bjuda hem utländska gäster. Tyvärr.

Marina sa...

Visst är det fantastiskt med den typen av gästfrihet och så härligt med den stolthet som det egna hemmet visas upp. Jag ser fram emot fortsättningen och följer väldigt gärna med :)

Laila MA - Rundt Ekvator sa...

Takk for tips. Bali står på ønskelisten. Det ser ut som et fantastisk sted.

Linda, resa medvetet sa...

Min bild är densamma men också att off the beaten track kräver lite längre tid och lite mer kvantitet för att finna de där starka stunderna. Alltid värt såklart men förstår ändå att folk, och ibland jag själv, lockas av att ta säkra kort på TripA, som man ibland även blir besviken på såklart.

Unknown sa...

Grejen med att få komma in bakom kulisserna sådär. Har haft liknande upplevelser, fast i Italien. Alltså, det är bra fint på många sätt!