Fågelsångstävling (Bortom turiststråken del 2)

Över hela Bali kan man se färgglada små kvittrande fåglar i vackra burar. Och man kanske inte ger det större tanke än så, att det är något vackert som pryder invånarnas hem. Men fåglarna är en enormt stor del av Bali. De lärde vi oss redan när vi bodde på ön 2010-2011, då ägaren vi hyrde huset av köpte en fågel och sa "One day I will exchange this bird for a Mercedes...". Det har visserligen inte skett än idag, men omsorgen och engagemanget som läggs ner på dessa fåglar är enormt. Fåglarna ska bl.a. spendera viss tid i solen och viss tid i skuggan. Vilket betyder att burarna hissas upp eller ner för att de ska må som bäst. Många tar även med sig sina fåglar ut till öar och ut i naturen. Allt för att de ska lära sig sjunga så vackert som bara möjligt. Och varför? Jo för fågelsångstävlingar.

När vi hälsade på hemma hos Putu´s pappa så var det samtidigt en stor fågelsångtävling i byn. Längs hela vägen in slingrade det sig en lång kö av människor som stod och väntade med sina övertäckta fågelburar. Ju närmare händelsernas centrum vi kom desto livligare blev ljudnivån. Under ett stort tak hängde mängder av fågelburar och runtomkring stod massor av människor, applåderandes å hejandes på sina fåglar. Där och då var jag helt stum, men hade förmodligen ögon stora som tefat. Jag hade aldrig sett något liknande. Och själva ljudnivån var nog det som chockade mig mest. Medan domarna i rasande takt satte poängflaggor i olika koppar för de olika fåglarna så försökte jag intensivt att ens höra fåglarna. För alla hejarop, visslingar, läten och applåder som publiken tillförde gjorde det nästan omöjligt för mina otränade öron att höra fåglarna. Men det gjorde uppenbarligen domarna och övrig publik.

Jag fick aldrig riktig koll på hur det där poängsystemet fungerade. Men lärde mig att samma arter av fåglar tävlar mot varandra, i både lokala, regionala och nationella fågelsångstävlingar. Det finns inträdesavgifter, prispengar, domare, tränare och så klart enormt engagerade åskådare. Och förutom ära och prestige finns också en stor del pengar i potten. På enbart Bali och grannön Java omsätter dessa fågelsångtävlingar över en halv miljard kronor, och toppfåglarna säljs för hundratusentals kronor.Abiansemal Village - Sangeh - Bali - Indonesien

9 kommentarer :

Emma, Sol som sol? sa...

Helt underbart! Våra granbar har också fåglar som sjunger i bur. Efter ett tag så tystnar de däri den lilla lilla buren men då skaffar man sig en ny som sjunger ett tag den med. Så ledsamt att se

Cathinka - På vift! sa...

Vi är ju för roliga vi människor, vad vi hittar på:)
Vilken härlig och annorlunda upplevelse!

Marina sa...

Visst är det häftigt! Jag hade aldrig hört talas om det här fenomenet innan vi kom till Singapore, men där håller det på att klinga av i popularitet och frågan är om det inte kommer att försvinna där med den äldre generationen.

Lena i Wales sa...

Wow, vilken grej! Låter kul.
Ha det bra!

TravelAnna sa...

Men wow, så fascinerande! Tänk att domarna kan göra bedömningen också mitt bland alla ljud. Hade ingen aning om detta, tack för infon! Det är alltid roligt att få reda på mer ovanliga saker om resmål.

Ditte sa...

Vad roligt med dessa fågelsångstävlingar! Känner väl igen detta från Pekings parker där det ofta var liknande tävlingar till helgerna. Och ett pyssel är det att få till den bästa "sångrösten". Allt detta som ni berättar visste jag inte- Har nu fyllt på min kunskapsbank ytterligare och med fina bilder till den intressanta texten.
Ha det gott!
Kram!

Travelsis sa...

Oj, fågelsångstävling, visste inte att det fanns. Tänk så mycket som finns som man inte vet....

Travelsis sa...

Oj, fågelsångstävling, visste inte att det fanns. Tänk så mycket som finns som man inte vet....

Travelsis sa...

Oj, fågelsångstävling, visste inte att det fanns. Tänk så mycket som finns som man inte vet....