Kriterier som utgör en bra resväska

Jakten på en bra resväska har pågått i flera år, men nu innan vi reste till Bali hittade vi ett mycket lovande exemplar tack vare resväskor.se. Det är första gången någonsin som vi handlat en resväska online, men vi tycker det fungerade enormt bra. På hemsidan fanns ett stort utbud av resväskor i olika storlekar, olika modeller och för olika ändamål. Och leveransen var minst sagt enormt snabb.

Nu har resväskan hängt med oss under snart 1 månads resande. Den har flugit från Sverige till andra sidan jorden, rullats, flyttats, packats upp och packats ner, och skjutsats hit och dit mellan olika hotell. Och vi är enormt nöjda! Men vad som utgör en bra resväska är nog väldigt olika från person till person, för det är så mycket tycke och smak inblandat, samt vilken typ av resenär man är.


KRITERIER FÖR EN BRA RESVÄSKA (är enligt oss):
  • HJUL Att resväskan har två hjul och att hjulen är rejäla / av bra kvalité så väskan är enkel att dra (och inte bara är funktionell att dra på ett platt och välpolerat 5-stjärnigt hotellgolv).
  • LÅS Att resväskan har ett TSA-lås eller möjlighet att kunna låsa med hänglås. (Majoriteten av världens flygplatser har en särskild säkerhetsnyckel som kan öppna godkända TSA-lås. Man slipper då köpa ny väska (eller hänglås) om säkerhetspersonalen inspekterat bagaget). 
  • DRAGKEDJA / SPÄNNEN Måste vara av god kvalité. Fastsydda extra remmar som avlastar påfrestningen på dragkedjan är ett plus. Det är också skönt att slippa ha en extra separat spännrem runt hela väska som kan försvinna under flygresan.
  • VIKT Det är alltid skönt att ha en väska som håller så låg vikt som möjligt.  
  • FUNKTION En resväska ska vara praktisk att pack både i och ur och vara lättanvänd. Och för vår del, som sällan packar ur resväskan utan lever i den, så måste väskan vara praktisk att leva i.
Väskan vi köpte är en stor Eastpak Tranverz, med hård botten och mjuk överdel, och den uppfyller alla våra önskemål. Älskar att den (trots att den är delvis mjuk) är helt tvådelad. Så när man öppnar resväskan i liggande läge får vi alltså en packsida var jag och Björn, exakt lika stora. Ljuvligt! Ena sidan har extra remmar inuti för att hålla packningen på plats, och vardera del har varsin täcksida vilket gör väskan enormt smidig att öppna och stänga. Samt täcksidorna håller också oinbjudna små mångbenta gäster (t.ex. kackerlackor, ödlor mm) utestängda. Det enda sämre med väskan är att "locket" kan bli aningen böjligt i öppnat läge om väskan ligger på en för liten bänk / kort underlag. Men det är väl något man får leva med om man som oss inte packar ur resväskan och ändå vill ha en mjuk väska.
10 kommentarer :

Emma, Sol som sol? sa...

Så ni väljer att ha en större i stället för två mindre? För och nackdelar med det? Jag tänker att har man två mindre sprider man risken. Men å andra sidan dubblerar man ju risken för att en väska försvinner ...

Bra att ni är nöjda! Vi reser ju väldigt sällan men de väskor vi har är "halvhårda", mjuka men med styrsel.

Om det där med att låsa så har jag aldrig låst för jag har tänkt att bättre då att de öppnar än att sabbar låset. Visste inte det där med TSA. Spännband brukar jag använda men blev mäkta konfunderad när jag såg vårt spännband på någon annans väska på rullbandet. De andra blev nog lika konfunderade de ... :D

Linda sa...

Jag gillar att resa med kabinväska, slippa checka in. Nu har jag inte gjort några längre resor visserligen men det är så smidigt.
Svar: Ja, galet man gör ju faktiskt det och det vet man inte om förräns man står där :)

Annika sa...

Vikten är vansinnigt viktig för oss när vi väljer resväska :).

Christine - 29° sa...

Japp, en stor väska på två personer. Vi tycker det är smidigt. Mindre saker att hålla reda på och vi har aldrig blivit av med någon resväska helt och hållet, den har alltid dykt upp någon eller ett par dagar senare i så fall. Och i handbagaget packar vi det nödvändigaste samt kläder för att klara några dagar, så det känns därför onödigt att släpa på flera resväskor.

Ja du det där med spännband... ha, ha! Våra har ofta försvunnit, eller varit nedstoppade i väskan, eller kommit åkande helt för sig själv på rullbandet och sen har väskan kommit separat. Men att spännbandet suttit på en helt annan väska har jag aldrig varit med om. Ha, ha!

Unknown sa...

Har du alltid resväska med hjul när du reser eller kör ni någonsin rygga? Jag har rest med både och, under vår pågående jorden runt resa nu har vi större ryggsäckar, men ibland kan jag känna att en rullväska hade gått lika fint. :)

Christine - 29° sa...

Det har blivit att vi alltid rest med resväska faktiskt. Men väl på destinationen (oavsett vilken) så gör vi ibland avstickare på några dagar där vi reser med bara varsin ryggsäck (handbagageryggsäckarna) och lämnar resväskan på hotellet. Så kommer vi göra nu under fem dagar då vi åker upp i bergen. Då lämnar resväskan på bagageförvaring på hotellet vi sen kommer checka in på efter bergen. :)

Ama de Casa sa...

Såg ut som en bra resväska - kul att ni är nöjda!

Jag fick ett nytt kriterium för inköp av resväska för några år sen. Den ska ha ett "lock" och inte öppnas "på mitten". När man viker upp en sån resväska tar den en himla stor plats och det är inte alltid vi bor så stort.

Har en favoritväska som jag haft i mååånga år. Den har hållit bra och fraktat allt från slalompjäxor till kläder och kaffepluttar och värmeljus från IKEA :-) Den är inte alls så stor, men rymlig för att vara så liten. Nu börjar den bli sliten och jag bävar för den dagen då den ger upp...

Ama de Casa sa...

Vi köpte förresten ett par billiga varianter på marknaden. Dom gav upp mitt under resornas gång och hela underredet med hjuldelen lossnade. Haha! (Anders som fick bära var inte lika road ;-) ).
Nu blir det inga mer marknadsväskor i alla fall :-D

Anonym sa...

Riktigt snygg väska!

/Mia

Unknown sa...

Riktigt snygga resväskor. Försöka söka efter en likadan resväska på Google men verkar vara helt slutsålda här https://www.xn--vskan-gra.com/resvaskor
Får söka vidare efter resväskan, den ser så perfekt ut. Man vill ju ha en resväska som en stor nog att rymma all packning samtidigt som den inte ska vara för tung och otymplig. Tack en en riktigt inspirerande blogg. Trevlig helg mvh Lisa