Topplista över Avocado Smash

Matmässigt så har Bali exploderat och blivit en destination som idag erbjuder fantastisk mat av alla dess slag. Och under senare år har framförallt en speciell frukost-brunchrätt tagit ön med storm och blivit en självklarhet på de flesta menyer; AVOCADO SMASH. Till min stora förtjusning! Jag tycker att de separata ingredienserna i sig är förföriskt goda, och när de sätts ihop korrekt är en avocado smash bland det godaste jag vet. Och nu under senaste långresan, som nu nått sitt slut, har det ätits en å annan (läs väldigt många) avocado smash. Så här kommer min personliga lista över Balis bästa till kanske sämsta avokadomacka. 

 

1. PAPERBOY, Kuta
Utan minsta tvekan så placerar sig Paperboy's "Summer Avocado" som en solklar etta. För denna kombination är perfekt. Gott bröd i fin konsistens, delikat avokado, perfekt stekt bacon och den godaste fetaosten som finns att hitta på Bali. Och jag älskar att de inte snålat på det sistnämnda. Stort plus också för en snygg uppläggning, att menyn inte innehåller några dolda avgifter och att hela stället är charmigt och mysigt inrett (mer om Paperboy här).

Pris: 55.000Rp + bacon 20.000Rp (ca 37+13kr). Tax & service: nej, inga dolda avgifter
Namn: Summer Avocado
Avocado, cherry tomatos, cucumber, feta, red radish, microgreens, lime, sesame seeds. 
Adress: Paperboy, Jl. Benesari No.2, Kuta.

.

2. CALIFORNIA CAFÉ, Kuta
California Cafés "Avocado Smash" är också riktigt god och nosar faktiskt på listans förstaplacering. Denna smash görs på gott surdegsbröd, söta tomater, fin avokado, god fetaost och välstekt bacon. Det enda som Califorina's avocado smash saknar är den där riktigt goda varianten av fetaost. Sen hade väl en snyggare uppläggning också kunnat höja betyget. Men i övrigt ett mysigt ställe som generellt hör till mina favoriter att äta frukost på.

Pris: 60.000Rp + bacon 15.000Rp (40+10kr) Tax & service: nej, inga dolda avgifter
Namn: Avocado Smash
Classic sourdough, smashed avocado w/basil, onion, cherry tomatoes, alfalfa sprouts, feta, lime.
Adress: Jl. Benesari, Kuta. 3. CRUMB & COASTER, Kuta
Ett mysigt och modernt inneställe i centrala Kuta, vars "Avocado Mash" också är riktigt god. Här höjder de rostade tomaterna och den speciella cashewnötspeston verkligen helheten och ger Crumb & Coaster's "Avocado Mash" en extra dimension. Men inslaget av dill passar inte med resten. Och det något dyrare priset samt notans extra tillägg på 15% gör att den inte får en högre placering.

Pris: 65.000Rp + bacon 20.000Rp (43+13kr) Tax & service: +15%
Namn: Avocado Mash
Smashed avocado, dark rye sourdough, springkled feta, semi roasted cherry tomato, dill, lime, side with cashew and basil pesto.
Adress: Jl. Benesari No.2, Kuta.

 

4. ALLEYWAY SHACK, Legian
Alleyway Shack är ett pytteliten restaurang, nästan hål-i-väggen-ställe, som gömmer sig på en lika pytteliten gränd (och är inte lätt att hitta). Deras "Smash Avocado" är av den enklare varianten och bygger på neutrala rena smaker utan krusiduller. Men den är god och har en fin uppläggning som det ligger mycket kärlek bakom (det är max två personer som arbetar här, oftast en). Deras "Smash Avocado" får  en hög placering tack vare det låga priset och att det inte finns några dolda avgifter. Detta är den billigaste avocado smashen på topplistan.

Pris: 45.000Rp + bacon 15.000Rp (30+10kr) Tax & service: nej, inga dolda avgifter
Namn: Smash Avocado
Slice of sourdough, avocado smash, rucola, feta cheese, roast tomato, balsamic.
Adress: Gg. Abdi No.5, Legian 5. REVOLVER ESPRESSO, Seminyak
Här bakom en stängda dörrar och i gangsteranda serveras en annorlunda smash, som i menyn går under namnet "Most Wanted". Den är lika snyggt presenterad som full av smaker. Ja här håller man inte tillbaks på kryddor och det får smaklökarna att börja jazza. Men helheten balanserar på grund av det på gränsen mellan för mycket och perfekt. Hur som helst är det en läcker och annorlunda avocado smash som också äts i en mycket speciell miljö.

Pris: 90.000Rp (ca 60kr) Tax & service: + 15%
Namn: Most Wanted
Smashed Avo, whipped feta, tahini, fennel dukkah, dill, mint, sourdough, garlic oil.
Adress: Jl. Kayu Aya Gang 51, Seminyak
6. SHELTER CAFÉ, Seminyak
Shelter Café är idag ett oerhört populärt café som en gång i tiden var ett av mina favoritställen att äta frukost på. Men deras avocado smash har dessvärre blivit sämre med åren, i kombination med att priset gått upp. Så tyvärr måste jag säga "här var det bättre förr" för då var deras "Smashed Avo" riktigt jädra god. Men i förhållande till det nu högre priset och sämre resultatet så kan inte Shelter Cafés avokado smash placera sig högre upp på listan.

Pris: 75.000Rp + bacon 23.000Rp (ca 50+15Kr) Tax & service: + 15%
Namn: Smashed Avo
Smashed avocado served on rye toast, with feta, beetroot hummus, dill, basil balsamic reduction and dukkah. 
Adress: Jl. Drupadi 1 No.2b, Seminyak.7. DOPPIO CAFÉ, Kuta
Ett litet charmigt och undangömt ställe, inträngt i en gränd mellan marknadsstånd. Doppio Cafés avocado smah serveras egentligen med ägg och utan bacon. Vilket sänker betyget. Saknar både krusiduller och speciella smak, men är ok i sin enkelhet med rena smaker. Och personalen får ett stort plus, för de kan konsten att vara riktigt trevliga.

Pris: 59.000Rp + bacon 20.000Rp (ca 40+13kr). Tax & service: + 10%
Namn: Smashed Avocado
Farm eggs, smashed avocado, feta, served on sourdough.
Adress: Jl. Kartika No.18, Kuta.8. SACRED GROUND, Seminyak
Sacred Ground har gjort ett bra försök för att ta fram en nytänkande avocado smash, med bitar av avokado istället för "mos" samt blandat in smaker av koriander och mint. Enligt menyn ska deras "Smashed Abvocado" serveras på ett varmt hembakat pumpabröd. Men det varma brödet har varit både kallt och väldigt segt. Och smakerna koriander och mint gifte sig inte med resten.

Pris: 70.000Rp + bacon 11.000Rp (47+7kr) Tax & service: + 15%
Namn: Smashed Avocado
With coriander, mint and feta on warm pumpkin bread.
Adress:  Jl. Kartika No.18, Kuta9. BEACH BOWL, Kuta
Ett sött litet café som är vegetariskt. Men där det sistnämnda på automatik drar ner betyget på deras "Avo Tostie" eftersom riktig bacon inte finns på menyn. Tyvärr serveras den också med för mycket svamp och på tok för lite fetaost. Och kombinationen svamp och fetaost gick inte hem hos mig heller. Med då ska också tilläggas att Beach Bowl's specialitet ligger inom fruktiga bowl's, och det är det man ska äta här och inget annat.

Pris: 65.000Rp (44kr) Tax & service: +15%
Namn: Avo Tostie
Multigrained bread, smashed avocado, tomato sherry, sprinkled feta sheese, roasted mushroom.
Adress:  Jl. Benesari No. Pantai, Kuta

4 kommentarer :

Ditte sa...

Vad roligt med mat! Jag tyckte överlag mycket om maten på Bali. Men kan inte direkt minnas denna rätt med avokado i olika kombinationer.
Tack för smakproven och jag skulle nog gärna testa alla.
Lockande bilder!

Christine - 29° sa...

Maten på Bali är fantastisk idag och blir bara bättre och bättre för varje år! Och ja just den här rätten "avocado smash" är en en nykomling, men finns nästan på alla restauranger/caféer nu. :)

Titti08 sa...

Jag som verkligen älskar avocado skulle säker gilla " Avocado smash " .
I Thailand blir det inte så ofta avocado, vid närmare eftertanke! Kan inte komma på när jag åt det där?
Oftare i Sverige.

Emma, Sol som sol? sa...

Oooohhhh... där skulle sonen och jag vräka i oss! OK, han skulle nog peta undan en och annan rädisa eller så men avokado och bacon älskar han! Mannen min kallar avokado för guacamoler för det är det enda han tycker de är bra till. :D

Dina texter är som värsta matskribenten! "Ja här håller man inte tillbaks på kryddor och det får smaklökarna att börja jazza. Men helheten balanserar på grund av det på gränsen mellan för mycket och perfekt." Underbart!

Tax & Service, den eventuella procentsatsen kommer alltså ovanpå de priser du har skrivit? Ja, då blir det ju en del till. Det plockar ju liksom ihop sig ganska fort.

Fetaost saknar jag här! Det finns på Lidl och Carrefour osv men de är bara dugliga. Jag saknar den där guuu va gott!-upplevelsen, den där när man har svårt att sluta skära bitar och stoppa i mun. I Sverige köpte jag i bland feta i "turkaffärerna", där kunde man köpa i lösvikt och smaka lite innan. Ibland fick man tag i riktiga höjdare! Minns en dansk feta som var lite krämig och bara smälte i munnen.

Nä, nu måste jag gå och äta frukost! Någon avokado blir det ju inte, inte bacon heller. Det blir nybakt bröd med ost, skinka och gurka. Och nypressad apelsinjuice samt Earl Grey-te. Gott det med i all sin enkelhet.