Upplevesle bland väldens mest speciella vulkaner

Bland Indonesiens enorma pärlband av över 13 000 öar lyser lilla Bali som den mest populära. Där antalet turister är många och paraplydrikarna flödar. Men det är till Balis avlånga granne Java som jag vill ta med dig nu. Till ön som stoltserar med landets huvudstad, Jakarta, som är jordklotets folkrikaste ö och världens trettonde största ö. Där bakom varvande mopeder, små gator och vackra stränder utan människor i sikte, tronar ett vulkaniskt ursprung upp mot skyn. På Java finns inte mindre än 38 berg och mängder av vulkaner, varav 45 aktiva. Dessa jordens ventiler är lika dramatiska som spektakulära. Och via Indotravelteam reste vi från Bali till Java nu i april, för att under tre intensiva dagar uppleva just de där vulkaniska höjderna.

”You will probably feel tired, and also you will probably feel discomfort during this road trip. But the adventure will last only 3 days, and will stay in your memory forever!” 


De meningarna fastnade som starkast i min minnesbank efter att ha läst informationsbroschyren. Så med de orden ekande i bakhuvudet reste vi iväg till östra Java. Ord som mycket riktigt blev till sanning. För nog var vi trötta efteråt. Men inte p.g.a. ansträngning, utan på grund av sömnbrist. Men var det då värt det? Svaret är tveklöst ja. För det vi såg och upplevde går in under en speciell kategori. Och att se två vulkaner som rankas bland världens mest fascinerande vulkaner görs inte utan avtryck.Vi har på toppen av vulkanen Tengger, från King Kong view, sett dagen gry och fullkomligt explodera i färg. Sett hur molnen skingrat sig över mäktiga Tengger Kingdom (Bromo, Batok och Semeru). Åkt jeep i miljöer som närmast kan beskrivas som månlandskap, där hårda och fåriga bergssidor passerat utanför fönstret likt kulisser. Vi har storögt upplevt den mycket aktiva stratovulkanen Bromo på nära håll, vars rök oavbrutet pulserade mot skyn ovanför våra huvuden. Vi har mitt i natten vandrat upp till toppen av Ijen och ner i kratern. Till världens vackraste vulkansjö enligt min mening, iklädd gasmask och med andetag likt Darth Wader. Vi har stått på en armlängds avstånd från det praktfulla och mycket sällsynta naturfenomenet ”blue fire”. Som ser ut som rinnande blå lava, men är gas som stiger upp ur vulkanen och brinner i ett obeskrivligt klarblått sken.

Mer om allt detta kommer visas på bloggen nu under några veckor framöver. För varje enskild upplevelse är för speciell för att sammanfatta i ett enda inlägg.

Indotravelteam - östra Java - Indonesien

5 kommentarer :

Emma, Sol som sol? sa...

Den första bilden ... vilken magi! Är det fotot ens taget på samma planet som jag befinner mig på?!

Christine - 29° sa...

Tack! Jodå, samma planet. Men det var många platser under den här resan som gav känslan av att man befann sig på en helt annat planet. :)

Anonym sa...

Wow! Vilka bilder, vilken resa.

/Tina

Lena i Wales sa...

Helt otroligt! Wow!

Marias Memoarer sa...

Så spännande med vulkanerna alltså! Vore så häftigt att se en som det faktiskt ryker ur ;) Och bergbyn såg så mysig ut!