Cu Chi tunnlarna i Vietnam - en historisk stridszon

Ca 3,5 mil nordväst om Ho Chi Minh City i Vietnam ligger Cu Chi tunnlarna. Ett nät av 25 mil underjordiska krigstunnlar som ursprungligen sträckte sig ända från Ho Chi Minh City till den kambodjanska gränsen. Bygget av det handgrävda tunnelsystemet påbörjades av befrielserörelsen Viet Minh under 1940-talet och användes i kampen mot fransmännen. På 60-talet reparerades tunnlarna och utvidgades för att tjäna som bas, fältsjukhus, vapenfabrik, klassrum, bostäder m.m. åt FNL-gerillan. Under Vietnamkriget levde 16.000 människor i Cu Chi tunnlarna, och det tog ett bra tag innan amerikanarna hittade systemet. Tunnlarna möjliggjorde för Vietnameserna att göra räder mot de amerikanska trupperna på alla tänkbara och otänkbara ställen, också direkt i amerikanarnas "säkrade zoner". Amerikanarna led stora förluster då de försökte säkra Cu Chi området pga av tunnlarna och till slut bombarderades området. Tunnlarna klarade sig trots det bra och kan därför besökas idag.

Vårt besök vid tunnlarna var nog bland det mest turistiga vi någonsin upplevt. Men med det sagt måste jag ändå säga att CU CHI TUNNLARNA är något man bör se om man är i Vietnam, för platsen i sig och dess historia är så oerhört intressant och berörande. Att gå där och se vart bomber fallit och se hur brutala fällor såg ut och användes fick det att rysa i hela kroppen. Att också krypa i tunnlarna var en oerhört speciell upplevelse, och de var bra mycket trängre än jag föreställt mig (och då är jag ingen stor person med min 159 cm). Dessutom är den biten av tunnelsystemet där turister tillåts krypa utvidgad till "turiststorlek", vilket är cirka 1 meter gånger 80 cm. (Originalstorleken är cirka 60x40 cm). Men jag tyckte ändå att det var rejält trångt trots att det var "turistanpassat". Dessutom befann man sig långt ned under marken kändes det som, och då kröp/ålade vi oss fram i en tunnel som låg "högst upp", vilket var ca 3-4 meter ner under marken. Och många var grävda på 10 meters djup ner eller ännu längre ner. 

Ett tips inför ett besök vid Cu Chi tunnlarna är att åka via en mindre eller helt privat tur. Vi bokade via hotellet och hamnade på en buss i storlek XXL och fylld till bredden med turister, så själva rundvandringen vid tunnlarna kändes tyvärr aningen stressad och lite rörig. Det blev alldeles för mycket människor i en grupp enligt mitt tycke, vilket gjorde det svårt att både se och att höra vad guiden sa och hela upplevelsen blev inte så bra som den kunde varit. Men i övrigt verkligen värt ett besök och på plats fanns också möjlighet att testskjuta M16. Så nu borde jag kryssa av det på min bucketlist, om det bara funnits med som en punkt. För det var en speciell upplevelse det också.

Cu Chi Tunnnels - Cu Chi - Ho Chi Minh - Vietnam

5 kommentarer :

Travelsis sa...

Vietnam står verkligen på min önskelista, faktum är att det alltid är någon annan resa som kommit före. Första gången det höll på att bli Vietnam var 1998... men det blev Indien istället, och så har det fortsatt. Jag kommer ihåg när Magdalena var där och hon berättade om tunnlarna, kan tänka mig att det ändå blir en stark upplevelse./ Pernills

Amanda (Swedish Passport) sa...

Åh, detta lät ju helt klart som något för mig! Måste skriva upp detta inför den dag då jag får möjlighet att resa till Vietnam ;)

Anonym sa...

Vad menar du med att det är en "turistig" plats? Är det att det är för mycket andra turister eller? Jag var vid Cu Chi-tunnlarna under 1990-talet och upplevde inte platsen som turistisk.

Minett
http://www.resedrommen.se/

Christine - 29° sa...

Ja där var extremt mycket turister tyvärr. Det kanske är bättre vissa tider och vissa specifika dagar i veckan, men då vi var där var det jättemycket turister. Så det var lite synd. Men samtidigt förstår jag varför och jag tycker ändå det var värt besöket.

Emma, Sol som sol? sa...

Oj, de där tunnlarna lät inte som en sak jag skulle vilja uppleva. Skulle kanske inte klassa mig som klaustrofobisk men det finns ju gränser.

Gångarna var alltså inte mycket större än luckan ni kravlar er upp ur!? Förstå att krypa där i en situation som är allt annat än "turistig". Det måste ha varit fasansfullt!