Hoi An Old town - underbar plats

I gamla stan i Hoi An möts vi av sommargula hus, välfyllda små affärer, dinglande färgsprakande lyktor, krusande grönt vatten, gulliga båtar, och mängder av mysiga restauranger under böljande blommor. Bilar är inte tillåtna och gatorna är små. Men det hindrar inte vissa mopeder från att sicksacka fram mellan alla fotgängarna. Atmosfären är så mysig att den blir obeskrivlig. Antalet vackra smycken som dinglar i stånden är många, och svåra att inte öppna plånboken för. Precis som de "magiska" grattiskorten som de gående försäljarna glatt visar upp, hur t.ex. ståtliga små skepp vecklar upp sig ur pappret då kortet öppnas. GAMLA STAN I HOI AN är på sitt charmiga och helamysiga sätt väldigt unikt och eget. Nästan svårt att jämföra med något annat, men en plats som bör upplevas om man är i Vietnam. Vi besökte staden endast över en dag (i samband med My Son Sanctuary) iom att vi bodde i Da Nang som låg ca 3 mil därifrån. Men med facit i hand hade vi nästan hellre bott i Hoi An, eller i alla fall bott där en natt också.


Hoi An är en välbevarad gammal kuststad som ligger i centrala Vietnam. Den historiska staden är också känd för sin skönhet efter att mörkret lagt sig, då mängder av färgglada lyktor sjösätts i kanalerna och skapar en vacker symfoni av ljus. I Hoi An blandas vietnamesisk, kinesisk, japansk och europeisk arkitektur i en historisk anda som sträcker sig bakåt till 1700-talet, och stadens kulturpuls är en av anledningen till att Hoi An är placerad på UNESCOs världsarvslista. Det krävs dock att man betalar en inträdesavgift vid porten för att få gå in till det riktigt gamla området, 120.000 Dông (ca 50kr) per person. Biljetten gäller i 24 timmar, så om du besöker gamla stan i två dagar kan du komma tillbaka med samma biljett nästa dag. I biljettpriset ingår också 5 inträdesbiljetter som valfritt kan användas för att gå in/eller igenom någon av de 22 speciella platser/byggnader som finns i gamla stan. Och pengarna för inträdesavgiften går till att bevarande denna världsarvslista.
Under vårt besök i Hoi An åt vi lunch på RICE DRUM RESTAURANT i gamla stan, och blev för första gången under Vietnamresan imponerade utav maten. Och det blev också den godaste maten vi åt på hela resan! Björn testade deras revbensspjäll och jag deras signaturrätt "Passion Chicken", där kycklingbitar serverades i passionsfrukter badandes i passionsfruktsås. Lika annorlunda serveringssätt som annorlunda smaker. -Men riktigt jädra gott!

Old town - Hoi An - Vietnam

5 kommentarer :

Lena i Wales sa...

Wow! Vilket ställe!
Gillar att man dekorerar och maten är så väl presenterad, vacker uppsättning av servetter m m. Ljust, färggrant, gillar det.
Ha det bra!

Emma, Sol som sol? sa...

Vilken spännande plats! Köpte du ingenting? Inte ens en liten rishatt? :D

Kyckling i passionsfrukt, det känns som att passionsfrukten ska ta över totalt där i smakupplevelsen, den är ju så intensiv. Det ser väldigt gott ut i alla fall!

Christine - 29° sa...

Jodå Emma, jag köpte massa smycken. Både flera halsband, örhängen och armband, för där var verkligen min typ av "krimskrams". Och vissa örhängen nöter jag på nästan dagligen. :)

Kycklingen fick väldigt mycket passionsfruktssmak, helt klar. Hi, hi! Men jag (som älskar den frukten) tyckte bara det var gott. :)

Ditte sa...

Så fint att via dig få återkomma till Hoi Ann och Gamla stan här- Jag kan nästan förnimma dofterna och miljön igen via dina väldigt vackra bilder. Och maten! Så god!Vi bodde här några nätter för många år sedan och och har så fina minnen härifrån.
Tack för detta!

FREEDOMtravel sa...

Vilka härliga foton! Vi var där strax efter att vi gift oss (för en massa år sen) så har bara fina minnen! :) Har dåliga foton från den tiden, men har skrivit om det här: https://www.freedomtravel.se/2018/03/10-saker-att-gora-i-hoi-an-vietnam/