Paradise cave - Asiens största torrgrotta

Vid entrén pekar två pilar åt olika håll, "walkway" i en riktning och "byggy" åt ett annat. Men utan diskussion är vi snabbt gåendes på en asfalterad gångväg som leder in bland växtligheten, och jag mins hur gps´n nyss (på parkeringen) sa att det endast var två kilometer kvar till målet; PARADISE CAVE, Asiens största torrgrotta. Turisterna vi möter är inte många, men snabbt visar sig ett tydligt mönster. Det är snåla västerlänningar som oss som promenerar och uteslutande asiater som transporteras i de eldrivna golfbilarna. Vid vägens ände, för såväl golfbilsåkare som promenadfolk, pekar en ny skylt att vi ska fortsätta uppåt och endast 570 meter återstår. Trappor existerar inte men en bredare stig snirklar sig likt en orm mot högre höjder. Svettpärlor börjar leta sig fram i pannan efter x antal höjdmeter och den kompakta fuktigheten görs sig mer och mer påtaglig. Jag kan inte låta bli att muttra över skylten där nere som uppenbarligen ljög, som måste ha syftat på antal höjdmeter och inte längd. Så när vi väl når grottans lilla öppning är det till en fantastisk känsla, då mängder av sval luft från bergets djup sköljer över oss. På andra sidan stenöppningen uppenbarar sig en hel makalös syn, en grotta med så vidunderliga proportioner att en skyskrapa skulle få plats och känns kort. (Ja på riktigt så skulle faktiskt Skatteskrapan i Stockholm eller Gothia Towers i Göteborg få plats).

“Thien Duong Cave”, även känd som “Paradise Cave”, utforskades 2005 av brittiska grottforskare och är Asiens största torrgrotta. Entréns trätrappar leder ner i ett enormt katedralliknande utrymme med kolossala stalagmiter och glänsande stalaktiter. Små lampor tindrar svagt som vägvisare och de ljussatta bergsväggarna skiftar i varma nyanser. "Taket" är på vissa ställen 100 meter upp, och grottan är som sagt - ENORM!

Vid vårt besök promenerade vi de tre första kilometer där ingen guide krävs. En sträckan man går på en välordnad bred gångväg byggd i trä, och här och där finns avstickande utkiksplatser. Grottsystemet är över 3 mil långt, och vill man gå längre in i, bortom det ordnade, kan man via guidade turer och med skyddsutrystning utforska ytterligare 7 kilometer. Vi har genom åren besökt mängder av grottor, men denna slå det mesta. Och jag kan inte säga annat än wow!

Paradise Cave är öppen alla dagar i veckan, mellan 07:00-16.30. Ett besök på egen hand kostar 250,000VND per person (104kr) och temperaturen inuti grottan ligger runt 20 grader. Och närmsta by är vackra Phong Nha.Paradise Cave - Phong Nha - Vietnam

5 kommentarer :

Emma, Sol som sol? sa...

Först klättrar ni uppåt på den slingrande vägen och sedan klättrar ni nedåt på alla trappor i grottan. Kunde de inte gjort en ingång i markplan, så att säga! :D

Gu va lat jag lät nu ...

Förstår att det måste ha varit en enorm upplevelse!

Christine - 29° sa...

Ha, ha! Men med all rätt, för det var precis vad jag tänkte där och då. -Varför var vi tvungna att gå upp för att sen gå ner igen. Och sen upp och ner igen på vägen ut. Hi, hi! :)

Freedomtravel sa...

Waow, ser enorm och imponerande ut!

Jossus Travelpics sa...

Wow vilken fantastisk grotta.

Eva Johannesson sa...

Wow vilken fantastisk resa ni gör och delar med er. Så roligt att se och få uppleva alla dessa magiska platser i ord och bild. Den där grottan hade jag gärna kunna besöka det ser så vackert ut.