Bai Dinh tempelkomplex

Sista upplevelsen på vår Vietnamresa var en fullspäckad heldagstur, där vi lämnade Hanoi innan solen gick upp och kom tillbaks långt efter att den gått ner. Vi besökte tempelkomplexet Bai Dinh, åkte båt bland grottor på floden Trang An samt gick i land på Scull Island (inspelningsplats för filmen Kong: Skull Island ) och vi vandrade alla trappsteg upp till populära Mua Cave där en drake stoltserar högst upp på berget.

Men för att börja från börja. Första anhalten på dagen var BAI DINH - en av de mest spirituella platserna i landet, där Vietnams största pagoda också stoltserar. Det buddhistiskt tempelkomplex är beläget på bergen Bai Dinh i norra Vietnam, och på tempelområdet finns en enormt mängd stora Buddhastatyer, vackert och pampigt omgett av gulddetaljer i mängder. Ja det mesta var imponerande att se, särskilt alla långa gångar som aldrig tycktes ta slut, och runt varje hörn väntade en ny lika mäktig och lång gång, där statyer med slitna knän och händer stod stillsamt uppradade. De slitna (mörka partierna) på statyerna har dock tyvärr uppstått av alla besökare som rört vid dem, i hopp om lycka och välstånd. Så den överdrivna mänskliga kontakten hade gjort att man inte längre fick vidröra dem.

På området finns ca 500 stycken Buddhastatyer i sten som är 2-2,5 meter höga, plus ett par jättar i guldtäckt brons som väger upp emot 100 ton och är över tio meter höga. Området anses vara det största Buddhistiska tempelkomplexet i Vietnam och är välbesökt av pilgrimer från hela landet. Med turister inräknat så besöks Bai Dinh av ca 1000 besökare per dag. Men någon enorm mängd besökare var inget som vi märkte av, vi kunde njuta av en lång och lugn promenad bland tempel och gångar och hade en riktigt bra guide. (Läs mer om resten av dagsturen här: Trang An / Skull Island och Mua Cave) 
Bergen Bai Dinh - Gia Viễn District - Vietnam

5 kommentarer :

Emma, Sol som sol? sa...

Tänker på de kvartknäade Buddahstatyerna. De representerar alla de som blivit upplysta? Ser att det sitter en plakett på varje. Och så tänker jag på att de är svarta av allt fett från händerna, lite som skillnaden på en våt och en torr sten antar jag. Vad är det för sten, tro? Vilken helt annan effekt det skulle bli om det satt femhundra svarta kolosser där istället.

Om det där med våta stenar, de är ju så vackra och man hittar dem i alla möjliga färger med fantastiska mönster vid stranden. Det är ju så man vill se dem. Men lägger man dem i ett vattenbad så algar det igen, blir smutsigt. Provade att dra på ett lager med transparent nagellack men jag har för mig att resultatet inte var sådär superbra. Kanske ska det vara så att man ska förundras varje gång en sten blir våt. Små mirakel i ens närhet.

travelsis sa...

Oj, 500 st, galet många!!

Amanda (Swedish Passport) sa...

Men wow så häftig plats! :D

Christine - 29° sa...

Bra fråga Emma, och tyvärr har jag ingen aning om vad för typ av sten statyerna var gjorda av. Men många feta händer har verkligen som nött på dem.

Ditte sa...

Vad roligt att komma hit på "riktigt" med er. Vi var på väg till Bai Dinh med det blev ändrade planer.Och jag antar att jag inte kommer att komma närmare än så här. Men är glad för det. Hann ju se en hel del annat i Vietnam. Härliga bilder att njuta av och tack för fin guidning.