Störts statyn på Bali - GWK Statue

I så många år har vi sett den enorma statyn ute på Bukthalvön på håll, sett den från alla möjliga olika platser på Bali. Från Kuta, Seminyak, Jimbaran, Nusa Dua mfl. Ja statyn syns på enormt avstånd. Men det är inte så konstigt med tanke på att den är 122 meter hög! Hela 30 meter längre än frihetsgudinnan. Och nu äntligen har vi även sett den på nära håll, till och med gått in i den, då vi besökte GWK (Garuda Wisnu Kencana Cultural Park) där statyn står placerad.Statyn stod klar först 2018, men projektet pågick i 28 år innan dess och kostade allt som allt $100 miljoner. Statyn är byggd utav totalt 754 moduler som fraktats från grannön Java. De modulerna delades sedan upp i 1500 mindre bitar för att inte överstiga lyftkranarnas maxvikt. Totalt väger hela skapelsen 4000 ton och stoltserar som Indonesiens högsta staty.

Högt upp på statyn ser man en man rida på en enorm örn, Lord Wisnu och Garuda ur den Hinduiska mytologin. Wisnu (mannen) är universums beskyddare, och hans mäktiga och tillförlitlig följeslagare Garuda (örnen) symboliserar lojalitet och osjälvisk hängivenhet. Örnen är också Indonesien nationalemblem och står för frihet.
 
Pampig är bara förnamnet för denna enorma staty, så det är coolt att nu ha sett den på nära håll också. (Även om det gav lite nackspärrsvarning, ha, ha!) Tyvärr fick man bara åka upp i den via guidade turer på vissa klockslag och då fick man inte ta med varken kamera eller telefon. Så pga det valde vi att bara beundra statyn från marknivån och så lät vi drönaren flyga. (Obs. Att flyga drönare här kräver tillstånd, vilket kan vara bra att veta om man vill bli insläppt på området). 

GWK är en stor kulturell park där man kan se och göra rätt mycket. Äta, shoppa, gå på amfiteater och se traditionella danser, titta på parader, fotograferas i Balinesiska kläder, se andra statyer, trädgårdar och tempel och vandra bland de stora klipporna Lotus Pond mm. I bottenplanet av den stora statyn kan man också se en "fotoutställning" med framtidsbilder av hur de långsiktiga byggplanerna för GWK ser ut... och det är ett rätt imponerande område/bygge som planeras. Och då ska tilläggas att det redan i nuvarande form är ganska imponerande.
GWK Cultural Park - Uluwatu - Bali - Indonesien

1 kommentarer :

Lena i Wales sa...

Fascinerande!
Man skulle kunna tro att statyn är betydligt äldre.