Havsorm - Blue-banded sea krait

Det är inte jätteofta vi ser dem, men vi har ändå stött på några stycken genom årens lopp då vi surfat eller snorklat bland rev. Och nu vid Bingin Beach såg vi flera stycken "BLUE-BANDED SEA KRAIT". En väldigt giftig typ av havsorm, men som tur är väldigt fredlig och biter endast i självförsvar.   • EN ORM FEM NAMN. De flesta människor kallar arten för "banded sea krait", men den den också känd som "banded sea snake" eller "blue-lipped sea krait". Den har också sitt vetenskapliga artnamn "Laticauda colubrine" som gett upphov till ytterligare ett vanligt namn "colubrine sea krait". Ordet "krait" innefattar en stor grupp giftormar som finns i Asien. 
  • HAVSORM / KRAIT VS ORM. Utseendemässigt är tippen på svansen en tydlig detalj som skiljer havsormar och kraiter jämfört med landormar. En havsorm eller kraits svans är platt för att ge en paddelliknande form så de enkelt kan simma. 
  • SKILLNAD MELLAN SANN HAVSORM & KRAIT. Medan sanna havsormar tillbringar nästan all sin tid under vattnet, återvänder kraiter till land för att smälta sitt byte, vila och föröka sig. På land kan en "banded sea krait" röra sig med ca en femtedel av hastigheten den har i vattnet, men de flesta andra arter av krait och havsorm är helt strandsatta på land och kan inte röra sig alls.
  • STORLEK. I genomsnitt är totala längden på en hane 87,5 cm med en 13 cm lång svans. Honorna är betydligt större, med ett genomsnittlig på 1,42 m och en svanslängd på 14,5 cm.
  • FÖDA. "Banded sea krait" äter främst ål och småfiskar som dom fångar och förlamar med sitt gift innan de sväljer dem hela. 
  • GIFT. Det neurotoxiska giftet gör "banded sea kraits" till en av de mest dödliga varelserna i våra hav och dess gift är 10 gånger kraftigare än en skallerorms. Giftet angriper offrets nervsystem och kan resultera i kramper, förlamning, hjärtsvikt och till och med dödsfall. Varje krait kan producera upp till 10 – 15 mg gift. Endast en bråkdel av den mängden resulterar i en dödlig dos. Men denna art är extremt icke-aggressiv och attackerar inte om inte i självförsvar. Det har förekommit rapporter om bett i det förflutna och dessa har nästan uteslutande drabbats av fiskare som av misstag har fångat en i ett nät och försökt frigöra den eller helt enkelt inte vetat att den fanns där och tagit i den av misstag. 
  • MYT. Det finns en myt som säger att denna art inte kan öppna käken tillräckligt brett för att bita en människa, men det är inte sant. Som alla ormar kan den öppna munnen extremt brett – tillräckligt brett för att svälja en muräna hel!
  • HEMKÄRA. Precis som havssköldpaddor återvänder "banded sea kraits" till samma strand gång på gång för att smälta mat, vila och lägga ägg. Ett forskningsprojekt som genomfördes i Fiji involverade att flytta en hel befolkning av havskraiter bort från sin "hem-ö" till flera andra öar cirka 5 km bort. Men inom 1 månad hade alla havskraiter tagit sig tillbaks till sin ursprungliga östrand.

Bingin Beach - Uluwatu - Bali - Indonesien

1 kommentarer :

Freedomtravel sa...

Huh, jag tycker att ormar är läskiga ... Men måste säga att den är väldigt vacker i färgen!