Balis heligaste plats - där jag fått stiga in

När man reser till Bali äntrar man inte bara en underbar ö utan också en magisk värld fylld av gudar, andar och demoner. Överallt och när som helst, dagen som natten, finns den spirituella livsstilen närvarande. I folkmun kallas Bali både för "island of the gods" och "island of thousand temples". Och ön gör sannerligen skäl för sina smeknamn.

Indonesien är ett muslimskt land, med undantag för den lilla ön Bali där majoriteten av befolkningen är hinduer. Men hinduismen är inte densamma som i t.ex. Indien eller Sri Lanka. På gudarnas ö är tron balinesisk hinduism (officiellt kallad "Agama Hindu Dharma"). En tro som genomsyras av animistiska ritualer och traditioner, blandat med buddhistiska element, balinesisk folkreligion och förfädersdyrkan. Samt vatten spelar en mycket viktig roll i den Balinesiska tron.

Bali-hinduismen är känd för sina många ritualer vilka är en enormt stor del av vardagen. Redan på morgnarna är det lätt att som turist snubbla över vackra små offergåvor, små korgar av bananlöv som ställts ut på trottoarer och vägar, innehållande allt från vackra blommor till kex och ris. Avsedda för att lugna demoner och onda andar. Med de varma vindarna sveper också söta dofter fram längs gator och risfält, från rökelsepinnar som bolmar från de många mindre templen. Även inuti bilar och på motorcyklar ses offergåvor utplacerade, som ska välsigna förare och ge tur för dagen.

Varje familj, affär, restaurang mm på Bali har ett litet tempel (till och med utlänningar som flyttar till ön måste ha ett tempel) och byarna har också digra tempel. Totalt finns över 20.000 större tempel på ön, varav de fem mest betydelsefulla är modertemplet Besakih på sluttningen av vulkanen Agung, Tanah Lot ute i vattnet, Uluwatu som vilar på en klippas kant, bergstemplet Lempuyang och lilla Ulun Danu Beratan beläget i en sjö. Turister är välkomna in på de flesta tempelområden så länge man följer de restriktioner som krävs; att man bär "kain" (sarong) och/eller en "selendang" (speciell scarf) runt midjan. (Det får man oftast låna under besöket och fås vid entrén i utbyte mot donation eller avgift). Man bör också tänka på ha kläder som täcker axlar och knän, och som kvinna får man inte gå in på ett tempelområde om man har mens eller är gravid.

Men även om man som turist är välkommen in på själva tempelområdet, så finns alltid den heligaste kärnan dit man som turist i princip aldrig får gå. Men nu i lördags blev jag medbjuden på en ceremoni utav vår bekant Fani här på Bali. Och det var första gången någonsin som jag steg innanför det heligaste av det heligaste. Med ögon stora som tefat (förmodligen) och ungefär tusen tankar snurrande i mitt huvudet. Hur gör man? Vad ska jag göra? Hur ska jag bete mig? Hur går en ceremoni till?


Efter att jag och Fani inhandlat en hel låda innehållande små offergåvor (ca 20 st), samt ytterligare ett par kokosnötter som öppnades på speciellt sätt, och ha växlat några småpengar så klev vi in i den magiska världen. Snabbt hälsades vi välkomna av de två översteprästerna. Två trevlig män som visade en oväntad stor öppenhet och glädje mot mig. Kanske hade jag fördomar om att överstepräster var folk utan humor och där strikt och korrekt uppförande var ett måste. Men där hade jag totalt del. De berömde min glädje och utstrålning och sa "du är precis som livet på Bali - glädje". Den äldre gubben kunde inte ett ord engelska men skämtade friskt om att det var synd att jag redan var gift, för han var nämligen singel. Efter mycket skratt och att jag fått tillåtelse att fota lite medan Fani gjorde några egna ritualer så togs vi omhand av den yngre översteprästen. Det började med en vattenceremoni, där ord jag inte vet vad dom betydde uttalades och vatten hälldes över mitt huvud på en mängd olika sätt. Jag skulle dricka vatten ibland, tvätta ansiktet ibland, och få vatten över mig ibland. Alltid i en upprepning av antalet 3. Och den speciella kokosnöten både skvättes och hälldes över mitt huvud. Efter det fick jag och Fani ta plats på knä i vattenbrynet, sida vid sida, för att skopa havets salta vatten över varandra. Tre gånger även här. Utan en enda torr fläck på kroppen delade vi sedan ut alla små offergåvor, tände rökelser på olika sätt och platser, och tillbad mängder av gudar. Tror jag bad till 20 stycken men jag tappade faktiskt räkningen efter ett tag, så det kan lika gärna ha varit fler som färre.

Under den stora vattenceremonin kanske man inte ska le sådär som jag gjorde (enligt bildbevis ovan) men vattnet var så oväntat kallt så jag fick lite utav en chock. Plus att jag aldrig varit med om något liknande i hela mitt liv. Men allt var en otroligt berikande upplevelse. Allt från vatten som forsade över huvudet gång på gång, till blommor som skulle placeras på olika ställen på huvudet, till ris som skulle ätas och placeras i pannan, till vilken ordning bland alla tempel man skulle gå, och när och hur man skulle sitta, och hur man skulle hälla vatten osv osv. Det här var en väldigt speciell och unik upplevelse, som lämnade en härligt upprymd känsla kvar i kroppen. Så är så tacksam att jag fick vara med om detta.Pura Campuhan Windhu Segara - Bali - Indonesien

Samuh Beach House

Hittade ett riktigt soft litet hängställe i Nusa Dua här om dagen, det relativt nyöppnade SAMUH BEACH HOUSE, beläget på stranden med exakt samma namn. Supermysigt ställe helt i min smak, där enklare sallader fanns att avnjuta samt ett mindre urval av juicer. Så där slog vi oss ned på varsin gunga och inhandlade varsin kokosnöt i väntan på rätt tidvatten (= eftermiddagssurfet). Vi hade "dagsbaren" helt för oss själva medan ställets samtliga solbäddar var uthyrda till max. Och till 98% svenskar desutom! Och de övriga 2 procenten var ett norskt par. Så där ser man. Hela inrättningen drivs av The Sakala Resort som lite lustigt ligger 5 minuter bort, med de har såklart daglig shuttle till och från sin lilla strandpärla.

Samuh Beach - Nusa Dua - Bali - Indonesien

Grand Mirage Resort - femstjärnigt i Nusa Dua

Under tre nätter varje år, då vi firar bröllopsdag, bor vi alltid på ett dyrare och finare ställe. I år blev det femstjärniga GRAND MIRAGE RESORT & THALASSO i Nusa Dua. Beläget som typ det sista stora hotellet mot Benoa-hamnen. Ett verkligen enormt hotell som tillhandahöll 8 restauranger, 2 barer, 3 utomhuspooler, 1 privat strand och 1 spa. Även frukostbuffén var enorm, och inte bara stor till ytan utan också till utbud. Första morgonen sprang vi omkring som yra höns, då vi även trodde att vi hade ynka 30 min på oss till stängning... vilket sen visade sig vara 1,5 timme. Hur som helst så hade en frukostkarta inte suttit fel så man sluppit viss förvirring. Men till dag två var vi mer orienterade och hade också lagt upp en frukostplan för hur saker skulle hämtas. (Snacka om stora problem man kan ha på semestern. Ha, ha!)

Hotellet var fint och tjusigt på alla sätt och vis, men jag tycker man hade kunnat få sängen så där vackert bäddad varje dag och inte bara vid ankomst. Och helhetskänslan osade en stor dos all inclusive, vilket gör att jag inte kan ge hotellet högsta betyg. Men det erbjöds mängder av olika aktiviteter dagtid och det var underhållning på den stora scenen varje kväll. På hotellets egen strand stod solstolar prydligt ordnade och man kunde hyra sig en egen gazebo mot en extra avgift. Vi hängde mest i poolerna under våra dagar och på de stora orangea flytsäckarna i bästa "lathetsanda". Och att deras endless pool hade 18 års åldersgräns ger jag stort plus.


Grand Mirage Resort - Jl. Pratama No.74 - Nusa Dua - Bali - Indonesien

Sju år som gifta

För nio år sedan ställde han frågan han redan visste svaret på. Det var under en picknick på en strand på Bali. Två år senare sa vi ja på en strand i Thailand. Och sedan dess har varje bröllopsdag spenderats på en strand, så även vår sjunde bröllopsdag nu den 14 februari.

Grand Mirage Resort - Nusa Dua - Bali - Indonesien

Bali Chaya Hotel i Seminyak

Första hotellet på Bali är nu avcheckat för den här resan. BALI CHAYA HOTEL i Seminyak. Ett billigare boende med bra läge. Och i det stora hela ett bra hotell, med mycket trevlig personal som gav en familjär känsla. Enda nackdelen var egentligen balkongen, som inte hade några möbler alls, så den blev rätt meningslös. 
Jl. Padma Utara - Seminyak / Kuta - Bali - Indonesien

Krisik Waterfall - underbar upplevelse

Björns sammanfattning av dagen är att vi åkte för att ta en privat djungelduch. Ha, ha! Och det stämmer. Dagens utflykt gick till KRISIK WATERFALL. Ett fantastiskt fint och vacker vattenfall visade sig, med svalkande vatten, och beläget ca 1,5 timmes mopperesa från Seminyak i söder. Från den enkla parkeringen bjöds vi först på en charmig promenera längs flertalet risfält, där varenda bybo glatt hejade och vinkade från skördens arbete. I en liten bambu-kur betalde vi inträdesavgiften på 20.000Rp / person (ca14kr), och varmare och gladare välkomnande än från han i luckan mins jag inte när vi fick. Därifrån följde sedan en kortare promenad nedåt, via en anlagd stig. Och när vi nådde botten av ravinen åkte flip-flopsen av, och till ett å annat "aj aj, mina fötter är inte vana än" så fortsatte promenaden barfota i (det steniga) vattnet. I en miljö som var så vacker och cool, med mörka och enorma klippsidor på varsin sida.Gick man åt vänster (när man först kom ned till ravinen) så kom man fram till ett tunnare vattenfall i en grotta, mycket fint i sin miljö som nästan omfamnade det. Och gick man åt höger så kom man till ytterligare ett vattenfall, ett bredare där det även gick att bada. Väldigt fint alltihopa och jag tror nog detta placerar sig på topp tre listan över Balis vattenfall. Kanske också för att vi hade båda vattenfallen helt för oss själva! Och för att alla vi mötte var så himla trevliga. (Det är också de som bor i byn som tar hand om vattenfallen för att promota sin by. Gulligt).
Byn Tembuku - Bangli - Bali - Indonesien