Upplevesle bland väldens mest speciella vulkaner

Bland Indonesiens enorma pärlband av över 13 000 öar lyser lilla Bali som den mest populära. Där antalet turister är många och paraplydrikarna flödar. Men det är till Balis avlånga granne Java som jag vill ta med dig nu. Till ön som stoltserar med landets huvudstad, Jakarta, som är jordklotets folkrikaste ö och världens trettonde största ö. Där bakom varvande mopeder, små gator och vackra stränder utan människor i sikte, tronar ett vulkaniskt ursprung upp mot skyn. På Java finns inte mindre än 38 berg och mängder av vulkaner, varav 45 aktiva. Dessa jordens ventiler är lika dramatiska som spektakulära. Och via Indotravelteam reste vi från Bali till Java nu i april, för att under tre intensiva dagar uppleva just de där vulkaniska höjderna.

”You will probably feel tired, and also you will probably feel discomfort during this road trip. But the adventure will last only 3 days, and will stay in your memory forever!” 


De meningarna fastnade som starkast i min minnesbank efter att ha läst informationsbroschyren. Så med de orden ekande i bakhuvudet reste vi iväg till östra Java. Ord som mycket riktigt blev till sanning. För nog var vi trötta efteråt. Men inte p.g.a. ansträngning, utan på grund av sömnbrist. Men var det då värt det? Svaret är tveklöst ja. För det vi såg och upplevde går in under en speciell kategori. Och att se två vulkaner som rankas bland världens mest fascinerande vulkaner görs inte utan avtryck.Vi har på toppen av vulkanen Tengger, från King Kong view, sett dagen gry och fullkomligt explodera i färg. Sett hur molnen skingrat sig över mäktiga Tengger Kingdom (Bromo, Batok och Semeru). Åkt jeep i miljöer som närmast kan beskrivas som månlandskap, där hårda och fåriga bergssidor passerat utanför fönstret likt kulisser. Vi har storögt upplevt den mycket aktiva stratovulkanen Bromo på nära håll, vars rök oavbrutet pulserade mot skyn ovanför våra huvuden. Vi har mitt i natten vandrat upp till toppen av Ijen och ner i kratern. Till världens vackraste vulkansjö enligt min mening, iklädd gasmask och med andetag likt Darth Wader. Vi har stått på en armlängds avstånd från det praktfulla och mycket sällsynta naturfenomenet ”blue fire”. Som ser ut som rinnande blå lava, men är gas som stiger upp ur vulkanen och brinner i ett obeskrivligt klarblått sken.

Mer om allt detta kommer visas på bloggen nu under några veckor framöver. För varje enskild upplevelse är för speciell för att sammanfatta i ett enda inlägg.

Indotravelteam - östra Java - Indonesien

Topplista över Avocado Smash

Matmässigt så har Bali exploderat och blivit en destination som idag erbjuder fantastisk mat av alla dess slag. Och under senare år har framförallt en speciell frukost-brunchrätt tagit ön med storm och blivit en självklarhet på de flesta menyer; AVOCADO SMASH. Till min stora förtjusning! Jag tycker att de separata ingredienserna i sig är förföriskt goda, och när de sätts ihop korrekt är en avocado smash bland det godaste jag vet. Och nu under senaste långresan, som nu nått sitt slut, har det ätits en å annan (läs väldigt många) avocado smash. Så här kommer min personliga lista över Balis bästa till kanske sämsta avokadomacka. 

 

1. PAPERBOY, Kuta
Utan minsta tvekan så placerar sig Paperboy's "Summer Avocado" som en solklar etta. För denna kombination är perfekt. Gott bröd i fin konsistens, delikat avokado, perfekt stekt bacon och den godaste fetaosten som finns att hitta på Bali. Och jag älskar att de inte snålat på det sistnämnda. Stort plus också för en snygg uppläggning, att menyn inte innehåller några dolda avgifter och att hela stället är charmigt och mysigt inrett (mer om Paperboy här).

Pris: 55.000Rp + bacon 20.000Rp (ca 37+13kr). Tax & service: nej, inga dolda avgifter
Namn: Summer Avocado
Avocado, cherry tomatos, cucumber, feta, red radish, microgreens, lime, sesame seeds. 
Adress: Paperboy, Jl. Benesari No.2, Kuta.

.

2. CALIFORNIA CAFÉ, Kuta
California Cafés "Avocado Smash" är också riktigt god och nosar faktiskt på listans förstaplacering. Denna smash görs på gott surdegsbröd, söta tomater, fin avokado, god fetaost och välstekt bacon. Det enda som Califorina's avocado smash saknar är den där riktigt goda varianten av fetaost. Sen hade väl en snyggare uppläggning också kunnat höja betyget. Men i övrigt ett mysigt ställe som generellt hör till mina favoriter att äta frukost på.

Pris: 60.000Rp + bacon 15.000Rp (40+10kr) Tax & service: nej, inga dolda avgifter
Namn: Avocado Smash
Classic sourdough, smashed avocado w/basil, onion, cherry tomatoes, alfalfa sprouts, feta, lime.
Adress: Jl. Benesari, Kuta. 3. CRUMB & COASTER, Kuta
Ett mysigt och modernt inneställe i centrala Kuta, vars "Avocado Mash" också är riktigt god. Här höjder de rostade tomaterna och den speciella cashewnötspeston verkligen helheten och ger Crumb & Coaster's "Avocado Mash" en extra dimension. Men inslaget av dill passar inte med resten. Och det något dyrare priset samt notans extra tillägg på 15% gör att den inte får en högre placering.

Pris: 65.000Rp + bacon 20.000Rp (43+13kr) Tax & service: +15%
Namn: Avocado Mash
Smashed avocado, dark rye sourdough, springkled feta, semi roasted cherry tomato, dill, lime, side with cashew and basil pesto.
Adress: Jl. Benesari No.2, Kuta.

 

4. ALLEYWAY SHACK, Legian
Alleyway Shack är ett pytteliten restaurang, nästan hål-i-väggen-ställe, som gömmer sig på en lika pytteliten gränd (och är inte lätt att hitta). Deras "Smash Avocado" är av den enklare varianten och bygger på neutrala rena smaker utan krusiduller. Men den är god och har en fin uppläggning som det ligger mycket kärlek bakom (det är max två personer som arbetar här, oftast en). Deras "Smash Avocado" får  en hög placering tack vare det låga priset och att det inte finns några dolda avgifter. Detta är den billigaste avocado smashen på topplistan.

Pris: 45.000Rp + bacon 15.000Rp (30+10kr) Tax & service: nej, inga dolda avgifter
Namn: Smash Avocado
Slice of sourdough, avocado smash, rucola, feta cheese, roast tomato, balsamic.
Adress: Gg. Abdi No.5, Legian 5. REVOLVER ESPRESSO, Seminyak
Här bakom en stängda dörrar och i gangsteranda serveras en annorlunda smash, som i menyn går under namnet "Most Wanted". Den är lika snyggt presenterad som full av smaker. Ja här håller man inte tillbaks på kryddor och det får smaklökarna att börja jazza. Men helheten balanserar på grund av det på gränsen mellan för mycket och perfekt. Hur som helst är det en läcker och annorlunda avocado smash som också äts i en mycket speciell miljö.

Pris: 90.000Rp (ca 60kr) Tax & service: + 15%
Namn: Most Wanted
Smashed Avo, whipped feta, tahini, fennel dukkah, dill, mint, sourdough, garlic oil.
Adress: Jl. Kayu Aya Gang 51, Seminyak
6. SHELTER CAFÉ, Seminyak
Shelter Café är idag ett oerhört populärt café som en gång i tiden var ett av mina favoritställen att äta frukost på. Men deras avocado smash har dessvärre blivit sämre med åren, i kombination med att priset gått upp. Så tyvärr måste jag säga "här var det bättre förr" för då var deras "Smashed Avo" riktigt jädra god. Men i förhållande till det nu högre priset och sämre resultatet så kan inte Shelter Cafés avokado smash placera sig högre upp på listan.

Pris: 75.000Rp + bacon 23.000Rp (ca 50+15Kr) Tax & service: + 15%
Namn: Smashed Avo
Smashed avocado served on rye toast, with feta, beetroot hummus, dill, basil balsamic reduction and dukkah. 
Adress: Jl. Drupadi 1 No.2b, Seminyak.7. DOPPIO CAFÉ, Kuta
Ett litet charmigt och undangömt ställe, inträngt i en gränd mellan marknadsstånd. Doppio Cafés avocado smah serveras egentligen med ägg och utan bacon. Vilket sänker betyget. Saknar både krusiduller och speciella smak, men är ok i sin enkelhet med rena smaker. Och personalen får ett stort plus, för de kan konsten att vara riktigt trevliga.

Pris: 59.000Rp + bacon 20.000Rp (ca 40+13kr). Tax & service: + 10%
Namn: Smashed Avocado
Farm eggs, smashed avocado, feta, served on sourdough.
Adress: Jl. Kartika No.18, Kuta.8. SACRED GROUND, Seminyak
Sacred Ground har gjort ett bra försök för att ta fram en nytänkande avocado smash, med bitar av avokado istället för "mos" samt blandat in smaker av koriander och mint. Enligt menyn ska deras "Smashed Abvocado" serveras på ett varmt hembakat pumpabröd. Men det varma brödet har varit både kallt och väldigt segt. Och smakerna koriander och mint gifte sig inte med resten.

Pris: 70.000Rp + bacon 11.000Rp (47+7kr) Tax & service: + 15%
Namn: Smashed Avocado
With coriander, mint and feta on warm pumpkin bread.
Adress:  Jl. Kartika No.18, Kuta9. BEACH BOWL, Kuta
Ett sött litet café som är vegetariskt. Men där det sistnämnda på automatik drar ner betyget på deras "Avo Tostie" eftersom riktig bacon inte finns på menyn. Tyvärr serveras den också med för mycket svamp och på tok för lite fetaost. Och kombinationen svamp och fetaost gick inte hem hos mig heller. Med då ska också tilläggas att Beach Bowl's specialitet ligger inom fruktiga bowl's, och det är det man ska äta här och inget annat.

Pris: 65.000Rp (44kr) Tax & service: +15%
Namn: Avo Tostie
Multigrained bread, smashed avocado, tomato sherry, sprinkled feta sheese, roasted mushroom.
Adress:  Jl. Benesari No. Pantai, Kuta

Paperboy - min frukostfavorit på Bali

Som liten var min favoritfärg "dosa" (rosa, men det kunde jag inte uttala då) och det är än idag en nyans jag gillar starkt. Men anledningen till att caféet PAPERBOY i Kuta är min absoluta favorit bland alla frukostställen på Bali har faktiskt ingenting med den rosa färgen att göra. Även om man nog skulle kunna tro det. Nä, här serverar dom en "Summer Avocado" (bilden längst ned) som i kombination med extra bacon är den godaste avocado smash jag någonsin ätit. Bara tanken på fetaosten i sig får det att vattnats i munnen på mig, för den är så enormt god! Deras juicer och smoothie bowls är fina dom också och personalen är fantastisk. Sådär supertrevliga och glada att gästerna inte kan bli annat än på bra humör. Och att caféet är smakfullt och charmigt inrett i en mysig mix av grått, grönt och rosa ger ett extra stort plus.

Jl. Benesari No.2 - Kuta - Bali - Indonesien

Vattenfallsåkning vid Aling-Alings många mäktiga fall

Vattenfallen ALING-ALING som man hittar i norr går nog in under kategorin som de bästa men också mest skrämmande fallen på Bali. Här kan man åka i flera vattenfall och hoppa ut över många klippor, varav det högst hoppet är 16 meter. Under vårt besök nu i slutet av regnperioden så öste vattnet ner även från himlen, och det var en enorm mängden vatten som forsa fram ifallen. Björn fick själv stå för den modiga delen (att hoppa ut från klippor är inte min grej, inte med så mycket strömmande vatten i alla fall), och jag var fullt sysselsatt med att försöka hålla kameran torr för att få något på bild.


Att uppleva Aling-Aling kan göras på flera sätt. Det finns massa olika dagsturer som alla varierar i pris. Dyra sådan till och med i svenska mått mätt, runt 1400kr. Men inkluderar då väldigt många fall samt transport mm. Vi valde det billigaste alternativet, att köra hit på egen hand och på plats betala för inträde (10.000Rp ca 7 kr/person) och en guide (125.000Rp ca 83 kr). Och då ingick en varsin liten flaska vatten och lån av flytväst, samt många förklaringar på vart och hur man skulle hoppa och simma. Vilket var väldigt bra. Inträdesbiljett säljs i ett litet hus precis vid parkeringen/ingången och det finns där tre olika vandringar med olika längd att välja bland; kort, medium och lång.

Aling-Aling Waterfall - Jl. Raya Desa Sambangan - norra Bali - Bali - Indonesien

La Plancha - de färgglada paraplyernas grundare

Att jag gillar färg är ingen hemlighet, och jag tycker glada färger sätter guldkant på tillvaron och höjer välmåendet. Jag tror till och med att färg även lockar mig. Ta bara restaurangen LA PLANCHA som exempel. Stället fullkomligt badar i färg och har gjort så sedan dag ett. Då var restaurangen den enda i sitt slag och låg för sig själv på strandkanten i Seminyak. Jag tyckte det nyöppnade stället såg oemotståndligt mysigt ut så vi gick ditt en kväll 2010. Och det var både gulligt, charmigt, färgstarkt och jättemysigt... men maten sög. Ja maten var faktiskt så tråkig att vi aldrig mer satte vår fot där, fram tills nu. Nu nio år senare har konceptet med färgglada paraplyer och färgstarka små sittpuffar spridit sig över ett så stort strandområde att det blivit ett signum för Seminyak. Det finns mängder av likadana restauranger att välja på, alla uppradade kant i kant. Men den mest kända och nu mest omtalade är La Placha, grundaren till allt. Och restaurangen står faktiskt fortfarande som den överlägset mest färgglada. Så vi bestämde oss för ett återbesök, tänkte att med alla konkurrens borde både kvalité och smak på maten ha höjts. Och jo det hade blivit bättre, mycket bättre. Men fortfarande får maten (precis som på alla andra paraplyrestauranger) inte mer än ett ok. Så vi lär fortsätta med vår princip, att äta middag på annat ställe och sen gå till "strandparaplyerna" för en mysigare avslutning med endast en drink eller juice i solnedgången. För det går inte att komma ifrån att den färgglada atmosfären är enormt charmig.
La Plancha - Jalan Mesari Beach - Seminyak - Bali