Bajra Sandhi monument

Balis "huvudstad" Denpasar brukar jag i vanliga fall säga att man kan skippa att besöka, för det finns så många andra platser på Bali som slår högre. Men har man ändå vägarna förbi så är ett stopp vid BAJRA SHANDI MONUMENT rätt intressant. Det är ett historiskt monument över det balinesiska folkets kamp för självständighet. Att gå in kostar 50.000Rp per person (ca 33kr) och det är definitivt värt att gå in.


Det stora och pampiga monumentet består av tre våningar. Längst ned möts man av fiskdammar och en pampig stilren känsla. På andra våningen finns ett museum som representerar det balinesiska folkets historia från förhistorisk tid, civilisationsutveckling och Balis kamp för självständighet från Holland och Japan. Väldigt intressant faktiskt, så där fastnade vi en längre tid. Utställningen består av 33 montrar, fint gjorda i en typ av 2D-känsla. Och det jag insåg var att jag hade enormt dålig koll på Balis krigshistoria. Att de varit i krig i flera hundratals år, att de slagits mot Holländarna i fiskebåtar vs stora krigsskepp....

Bajra Sandhi monument - Jl. Raya Puputan No.142 - Denpasar - Bali - Indonesien

Dagens bild - surf oavsett väder

Seminyak - Bali - Indonesien

Snorkling vid Blue lagoon

Nästan precis bredvid hamnstaden Padangbai ligger den lilla stranden BLUE LAGOON, inramad och dold av gröna och klippiga kullar på båda sidor. Blue Lagoon Beach är en av de dolda stränderna på östra Bali, tidigare kallad "little beach", och är bokstavligt talat ett litet undervattensparadis. Stranden är definitivt inte stor och kantas av endast ett par warunger, där man kan äta lokal mat och även hyra cyklop och simfötter. Ett sett kostar 50.000Rp (ca 33kr) att hyra för en hel dag. Och vill man duscha efteråt kan man längst upp på parkeringen betala 15.000Rp (ca 10 kr) för den möjligheten. Bali kan inte längre stoltsera med att ha fantastisk snorkling, men det här stället är tillsammans med Pemuteran ändå en av de bättre snorklingsplatserna på ön, där det marina livet lever och är vackert. 

Känner man för att äta på en mer riktig och finare restaurang än warungerna på stranden, så kan jag rekommendera Helix 64 som ligger längst upp på ena klippan och varifrån man har en makalös utsikt. 

Blue Lagoon - sydvästra Bali - Indonesien

Helix 64 - restaurang med vy

Här kan man snacka middag med vy! Vi hittade HELIX 64 RESTAURANT när vi skulle snorkla vid Blue Lagoon, och oväntat nog så var där bra mat till bra pris. Det såg så himla tjusigt ut vid infarten så vi trodde först att vi skulle behöva vända efter att vi tittat i menyn. Men det behövde vi inte. Vi åt varsin kycklingsallad och till det fick man nog öns godaste vitlöksbröd.Helix 64 Restaurant - Padangbai - Bali - Indonesien

IKEA på Bali = sant

Nu finns faktiskt IKEA på Bali. Lite otippat i min värld, men sedan mitten av november 2021 hittar man ett IKEA-varuhus i Kuta, vid Kuta Central Park. Och det här måste nog varar världens minsta IKEA-varuhus! För man hinner knappt komma in innan man befinner sig vid utgången igen. Ha, ha! Men annars så är känslan bekant. Färger, former och möbler är precis som hemma. Och restaurangen (modell liten) serverar även svenska pannkakor, köttbullar, samt varmkorv med bröd. (Dock är inte korven särkilt god). 

IKEA - Jl. Patih Jelantik - Kuta Central Park - Bali - Indonesien

Hej då Bali, igen.

Jag har tappat räkningen på hur många gånger vi sagt hej då till Bali genom årens lopp. Men nu är det dags igen, att lämna vårt andra hem. Sorgligt och tråkigt som alltid, och känslan ”nu är vi färdig med denna ö” tycks liksom aldrig infinna sig. Så ven vem vet, nästa år kanske vi är tillbaks igen. Vi har nu haft fantastiska månader här, trots att Bali pga pandemin inte är sig likt ännu. Och bloggen kommer fortsätta rulla ett bra tag till och fyllas med mer saker vi sett och gjort. 

Kuta Beach - Kuta - Bali - Indonesien

The Acala - mysigt boende

Här har vi trivts, på THE ACALA SHRI SEDANA på Nusa Lembongan. Stort rum (snarare bungalow) med charmigt utomhusbadrum. Rent, fräscht, trevlig personal och ljuvligt poolområde. Enda lilla nackdelen (precis som med Sunrise Hut´s precis bredvid som vi också gillar) är att det ligger lite off. Beläget högt upp längs en dålig och riktigt skumpig väg. Men tack vare moppen som tagit oss överallt så har vi inte sett det som något större problem. Och soluppgångarna från den här platsen.... -ja de är magiskt vackra! Vi har bott här i 6 nätter, i deras enklaste "rum" för 249kr / natt för två personer (utan frukost pga att hotellet ännu inte håller öppet som vanligt pga pandemin). Det billiga rummet låg längst ned på området, så självklart var det extra trappsteg att gå och utsikten var inte lika bra som från poolen. Men vi hade i alla fall utsikt och som helhet var det väldigt prisvärt. 

The Acala Shri Sedana - Jalan Ancak Sari 277 - Nusa Lembongan - Bali - Indonesien

Vackra Nusa Lembongan

Några bilder från ön som vi blev kära i redan vid första besöket 2011, vackra NUSA LEMBONGAN, där vi nu spenderat 6 nätter. Och nu var det så kul att se att det fina och lantliga med alla sjögräsodlingar hade ökat sedan två år tillbaks (innan corona). 
Nusa Lembongan - Bali - Indonesien

Tembeling Beach & Forest

Vissa platser imponerar mer och vissa imponerar mindre. TAMBELING BEACH & FOREST på Nusa Penida tillhör tyvärr det sistnämnda. Kanske för att vi precis upplevt Peguyangan som vi tyckte var väldigt coolt, så på automatik hamnade den här steniga stranden lite i skuggan. Men kul att ha varit där. Fin miljö. Och den sista "vägsträckan" (stigen) ner var riktigt läcker! Svårkörd skulle nog vissa säga, och för långt att gå skulle nog andra säga. 


Tambeling beach and forest - Nusa-Penida - Bali - Indonesien

Peguyangan waterfall - enormt cool vandring!

Hur ska jag ens börja beskriva den här platsen på Nusa Penida... jo kanske med att säga att det här var den sjukaste vandringen vi någonsin gjort på Bali! Platsen heter PEGUYANGAN WATERFALL, ett namn som är rätt missvisande. Så går man hela vägen ner med förhoppningen om att se ett vattenfall kommer man bli besviken, för något riktigt vattenfall finns inte. Men det finns tre saker som gör den här platsen extremt cool och värd att besöka. Utsikten först och främst, för det är makalöst vackra vyer. Den klarblå trappan ner, som hänger på klippsidan och bjuder på en brant utmaning med sina ca 740 steg (enkel väg)! Och sen själva vattentemplet som vilar längst ned, där tre små källorna med friskt klart vatten finns inbyggda i berget.

Vägen ned via den blå trappen, som också kallas "The blue stairway to heaven", är minst sagt en speciell upplevelse OCH utmaning! Stegen är smala och inte praktiska. Jag har små fötter (st 36) och trappstegen fyllde knappt hälften av ytan under mina sulor. Dessutom är det en öppen trappa så mellan varje steg blickade man rakt ned i havet, och på vissa ställen såg man den gamla sönderrostade trappan ligga i bitar. Och eftersom man är på väg ner till ett tempel som är en helig plats så behöver man bära en sarong (hyrs vid toppen) som täcker knäna. Något som inte hjälpte rörligheten, snarar stjälpte. Och 740 obekväma steg i extrem hetta är dessutom väldigt, väldigt många steg. 

Livrädda för att snubbla så höll vi i början så mycket fokus nedåt på fötterna att vi missade söka av den närgångna gröna omgivningen på höger sida... så när jag stannade upp för en sekund och höjde huvudet såg jag en orm hängdes i en gren, dinglandes ett par decimeter ovanför Björns passerande högeraxel. Lyckligtvis en vanlig och ofarlig trädorm, som dessutom bytte riktning efter Björn ovetande närkontakt. Phjuhh! Men efter det och att jag slutade andas för några sekunder så tittade vi överallt! Uppåt, nedåt, åt sidorna! Så det tog oss nog 30 min att gå hela vägen ned. Men det var det värt!Längst ned, precis där vågorna dundrar in med full kraft, vilar ett tempel. Inte så märkvärdigt i sig, jämfört med många andra tempel på Bali, men vackert med sin placering och alla skulpturer. Och bortanför templet hittar man dom heliga källorna. Tre stycken små "pooler" i berget som fylls med friskt vatten rinnande från den översta poolen, ned till den andra och vidare till den tredje, för att sen slå följe med havet. Väldigt läckert! Och såååååå svalkande skön att bada i! Friskt och så otroligt klart vatten att en hummer och en fisk hade svårt att gömma sig. Ha, ha! Helheten på den här platsen gjorde upplevelsen till en av det bättre på Penida, definitivt. Men när vi väl gått hela vägen upp (vilket ändå var smidigare än vägen ned) så kunde man kram ur svett ur våra kläder. Så skrattande åkte vi därifrån med orden "tur att vi båda två är exakt lika svettiga och äckliga just nu"! För här slog vi nog nå form av svettrekord. Peguyangan temple / waterfall - Nusa Penida - Bali - Indonesien