Sunrise Hut's - väldigt charmigt boende

Vi har nu checkat ut från detta ljuvliga lilla paradis till boende, SUNRISE HUT'S, näst sista boendet på årets långresa. Hotellet är beläget på ön Nusa Lembongan's kanske högsta punkt och med endast en skumpig jordväg som når hela vägen fram. Avskilt kanske vissa skulle säga, men väldigt mysigt placerat skulle jag påstå. Och med fantastisk utsikt. Varje morgon har dimman legat tät i kanalen som skiljt oss från den mindre grannön Nusa Ceningan, och det har fått solens strålar att välkomna dagarna på ett magiskt sätt. Rummet (hut'sen, heter det så?) har varit mysig, balkongen likaså. Även utomhusbadrumet hade sin charm, även om det var minst sagt sparsamt inrett och saknade all mysig charm som ett utomhusbadrum kan ha. Men det har varit en småsak i sammanhanget, för boendet återvänder vi gärna till igen. Även sällskapet av den stora gecko som huserade i badrummet nattetid och så fint åt upp en å annan mygga åt oss.

Sunrise Hut's - Nusa Lembongan - Bali - Indonesien

Search GPS 2 Watch - imponerande surfklocka

Teknik, teknik, teknik. För 25 år sedan introducerade Rip Curl världens första vattentäta tidvattenklocka för surfare. Och nu när Björn fyllde 40 här för några dagar sedan fick han den nya modellen SEARCH GPS 2 WATCH i present. En fullträff skulle man kunna säga, för han blev barn på nytt. Och första surf-klock-testet gjordes vid brytet Playgrounds, bredvid Lacerations, på Nusa Lembongan.Klockan är en träningsklocka, modell avancerad och med inriktning surf. (Men det går även att att tracka andra sporter, t.ex. kajak, simning, löpning, skidåkning mm.). Klockan trackar varje våg via GPS-spårning, och har koll på swell, vind och tidvatten. Klockan synkronisera surfpasset till en app där man kan se varje session via massa rolig statistik och diagram. På bilden här ovan till höger ser man vågorna som Björn tog, 8 st, varav längsta surfet/vågen var 84 meter och topphastigheten 19km/h. På bilden ovanför till vänster ser som kontrast till vågorna hur han paddlat. Och de vita linjerna kan nog liknas med ett trassligt garnnystan. Hi, hi! Ska bli riktigt intressant att se klockans statistik framöver då vi surfat mer här i Indonesien. Samt se statistik i andra länder för att se om vår uppfattning av hastighet och vågor överensstämmer med verkligheten. 


Thai Pantry - en gnutta Thailand på Nusa Lembongan

På bergssidan ovanför Nusa Lembongans hamn hittar man flertalet restauranger som ligger väldigt mysigt till. Och ett nytt tillskott som vi nu smakat lite på är THAI PANTRY som på något förunderligt sätt lyckats få upp en minibuss till sin altan, trots att vägen dit är snirkliga trappor och endast en liten gångväg. Men ingenting är uppenbarligen omöjligt. På menyn fanns både Thai Green Curry, vårrullar och sallader á la Thailandstil. Men hur lockande det än var så var vi tyvärr för mätta för en fullfjädrad middag, så vi gick direkt på dessert istället. Varsin milkshake och en efterrättspannkaka att dela på. Det i glasen kommer jag dock inte beställa igen, men pannkakan med banan och choklad fick godkänt och kändes väldigt mycket Thailand (Bali-banan-pannkaka görs helt annorlunda). Och utsikten kan man ju aldrig tröttna på.

(ovanför hamnen) - ön Nusa Lembongan - Bali - Indonesien

Snorklat med rockor!

Alltså, rockor är så extremt coola djur i min värld! Långsamma, stora och inte minst sagt speciella i hur de ser ut. Släkt med hajen men simmar med vingar istället för med stjärtfena. Och i flera år har vi velat se dom på riktigt. Vi har snorklat vid "manta point" två gånger innan men utan lycka, och förhoppningarna var inte stora när vi igår gjorde ett tredje försök. Vågorna har dessutom varit kolossalt stora (i surfmått mätt 5-6 meter i storlek) under de senaste dagarna och båtresan ut var som en berg och dalbana, med så stora fall att det fick det att kittlas i magen. Jag som lätt blir sjösjuk tänkte att en jobbig dag stundade framför mig. Men så snart motorerna stannade och kaptenen ropade "Look! Manta over there!" var det stora vågsvallet som bortglömt, och vi bröt genom vattenytan på några sekunder.

Vid "SECRET MANTA" som vi valde att åka till denna gång, utanför ön Nusa Penida, såg vi flertalet djävulsrockor. Vissa på så nära håll att jag trodde vi skulle krocka jag och en rocka. Men den dök och gled förbi mig under magen med endast några decimeters marginal. Samma sak för Björn. Så otroligt mäktigt! Och tur att djävulsrockor är av det fredliga slaget, för närkontakt hade dom verkligen ingenting emot. Min fascination och enorma lycka för dagen var även så stor att det där med sjösjuka måste ha blåste iväg med vinden. Sen är det iof inte lika påtagligt i och under vattnet än i en guppande båt, men på vägen hem sen så hade faktiskt vågorna lugnat sig.
Under snorklingsturen stannade vi också vid Crystal Bay (Penida) och Mangrove Point (Lembongan) och såg alla möjliga fiskar och färgglada koraller. Ett par muränor stötte vi också på, en "Snowflake moray eel" här på bild nedan. Vanlig i dessa vatten och kan bli upp till 1 meter i längd, men de vi såg var runt 40-50 cm skulle jag gissa. Hur som helst gillade den ena inte att bli fotograferad.  

Den fredliga jättemantan kallas också djävulsrocka efter de hornliknande utväxterna vid munnen. De är egentligen en sorts paddlar som skopar in mat i munnen - plankton. Oftast ser man mantorna strax under ytan. De kan bli mellan 1,5-6 meter i längd mellan vingarna och upp mot 20 år gammal. Jättemantan har också en ovanligt stor hjärna för att vara en broskfisk och kan lära sig känna igen olika dykare och är ofta nyfiken och social.


Nusa Lembongan & Nusa Penida - Bali - Indonesien

Solsken, havsbris och fantastisk utsikt!

Solsken, havsbris och fantastisk utsikt. -En lunch blir ibland så extra mycket bättre med havet som tredje hjulet. Vi stannade idag till på måfå vid den söta restaurangen THE ISLAND CENINGAN som såg så inbjudande ut med alla färgglada paraplyer och sitt vackra läge. Men det var faktiskt inte enbart det grönturkosa havet som satte extra krydda på tillvaron. Maten var också riktigt god, juicen till och med extremt god! Så detta får kallas fullträff på alla plan.The Island Ceningan Restaurant - Nusa Ceningan - Indonesien