Surfbrädor på lagning - som alltid efter flygresor

Konsten att flyga med surfbrädor, finns det något välfungerande recept? Kan man ens nå en destination med flyg utan att komma fram med skadade och trasiga brädor. Skulle säga övervägande nej, nej, nej. Min bräda fick under den här flygresa till Bali ovanligt många skador, fem dingar totalt. Så det första surfbrädan gjorde när vi kom hit var att lämnas in för lagning, som så många gånger förr. Björns bräda var också skadad men inte lika illa, så han lagade den tillfälligt och har surfat några gånger, men nu är även den inlämnad för att bli riktigt hel.

Igår fick jag tillbaks min Stacey (ja alla mina brädor är döpta med tjejnamn) och i morse paddlade vi ut i vattnet i tidig morgontimma. Men vågorna lyste med sin frånvaro och det har nog varit storm på havet inatt, för fy så stökigt havet var. Tur att det kommer många fler surfdagar.

Boktips - Sjuka själar av Kristina Ohlsson

Måste bara tipsa om boken SJUKA SJÄLAR, en skräckroman skriven utav Kristina Ohlsson. Jag gillar över lag alla hennes böcker och har läst de flest, men denna är nog hennes absolut bästa bok. Spännande och lockande från första till sista sida. En helt sjuk handling, och en helt sjukt bra bok! Och utan att veta mer än så bör man läsa den. Jag själv läste ut den under bara några dagar för jag hade så svårt att lägga ifrån mig den. 

PS. Lämnade boken i Warung Karina i Serangan idag, så den som vill ha den och har vägarna förbi där får den. Bara att fråga Karina efter Christines bok om den inte ligger framme.

The Royal Purnama - vilken enastående resort

I går checkade vi ut från ett helt fantastiskt boende, THE ROYAL PURNAMA, som ligger för sig själv bland risfälten i Sukawati på Balis östkust. Där bland grönskande gångar av hängande orkidéer låg villor och större sviter, alla bakom inbjudande trädörrar i förtjusande mönster och färger. Vi bodde i en av deras Jepun Villor med egen pool, och har under dessa dagar blivit maximalt bortskämda då vi unnat oss några dagars lyx för att fira vår femte bröllopsdag. I paketet vi köpte ingick varsin massage vid deras fina spa, vilket var väldigt skönt. Samt afternoon tea som vi fick avnjuta vid huvudpoolen, vars alla tillbehör serverades i en läcker "fågelbur". Utan att överdriva så var detta ett av de finare hotell vi bott på. Vackert, mysigt och charmigt. Och jag inser samtidigt att vuxenhotell är något jag gillar mer och mer.

Resortens restaurang, STANDING STONES RESTAURANT, låg precis vid stranden. Maten var riktigt bra och servicen hade definitivt det där lilla extra. Jag fick t.ex. en liten pall / mini-sidobord framställd till min kamera varje gång vi åt. Något som inte hör till det vanliga enligt mig. På själva bröllopsdagen bestämde vi oss för att äta efterrätt i villan istället för vid restaurangen (roomservice menyn hade nämligen ett annat utbud, varav en efterrätt lockade). Men då vi gick från restaurangen kom en ur serveringspersonalen springande efter oss och sa förvånat "vill ni inte ha er bröllopsdagskaka?" Där stod vi som två frågetecken, vi hade inte en aning om att vi skulle få det. Men den gick att få levererad till villan lika bra som tur var. Vi promenerade till villan och upptäckte väl där att kvällspersonalen var på plats. Så för att inte störa och låta dem dona ifred så tog vi en extra promenad bland alla vackra gångar. Tills en liten köksbil stannade oss och undrade vart vi ville äta vår bröllopsefterrätt. Ha, ha! Gud va vi tyckte synd om dem. Först går vi ifrån efterrätten i restaurangen och sen fick de åka efter oss i hela området för att leverera den. Ha, ha! Ibland blir det lite knasigt. Men vi gick snabbt tillbaks till villan, men "kakbilen" efter oss. Och när vi kom tillbaks till villan var badkaret fyllt med rosblad, sängen pyntat med ett hjärta av rosor samt en present, och på vardagsrumsbordet stod en ros och två chokladpraliner. Så himla, himla fint! Och vi fick även en fantastisk Happy Anniversary Cake!  
The Royal Purnama - Purnama Beach - Sukawati - Bali

Underbara bröllopsdag

Idag firar vi träbröllop (vem kan egentligen alla dessa konstiga namn?), alltså vår FEMTE BRÖLLOPSDAG. Helt otroligt hur fort tiden går. Men samtidigt som det känns som evigheter sedan vi stod där barfota på en öde ö i Thailand och sa ja, så känns det samtidigt som om det vore alldeles nyss.

Purnama Beach - Sukawati - Gianyar - Bali

Maharani Beach Hotel

Vi har nu checkat ut från vårt första "mellanlandnings-hotell" på Bali. Så här i starten av semestern hade vi ett par dagar där vi bara ville ta det lugnt, sova ikapp x antal timmar efter avslutade tunga jobbperioder, samt vi ville ha närhet (gångavstånd) till stranden, favoritrestauranger och vårt favorit spa. Så vi har nu bott mitt i Kuta, staden som är stämplad att antingen älska eller avsky. Där vi tillhör den förstnämnda kategorin. Vi har bott på MAHARANI BEACH HOTEL i tre nätter, beläget i korsningen av strandvägen och Popies I (en av partygatorna) i Kuta.
Det var framförallt en sak som gjorde att jag föll för det här hotell när vi sökte bland bokningssidorna på internet, och det var hotellets poolområdet. Jag tyckte det såg så himla mysigt ut, och väl där infann sig den känslan även i verkligheten. Och inte en enda person förutom vi utnyttjade poolen! Mycket märkligt, men ett extra plus för oss. Resten av hotellet var dock inte så speciellt och gav ingen "wow-känsla". Visserligen var vi inte ute efter det heller och vi begär inte mycket av hotell i 250 kronors klassen (pris per natt för två personer, inkl frukost). Det var ett hotell som man känner har funnit med ett tag. Men det var ändå rent och fräscht, rummet hade stor balkong, havsutsikt, AC, sängen var skön och det bjöds på stadig frukost (varierande buffé från dag till dag). Att hotellet låg på en av partygatorna störde inte oss (men är man väldigt känslig för musik bör man nog välja ett annat hotell). Det som drog ned helhetsbetyget var att rummet hade en något unken lukt, tyvärr. Vilket inte är helt ovanlig på äldre budgethotell i varma länder. Men nu flyttar vi vidare till östkusten för att unna oss lite lyx.
Maharani Beach Hotel - JL Popies I - Kuta - Bali

Dagens bild - andetag vid havet


Segara Beach - (Kuta Beach) - Bali

Door to Gate

Till Arlanda idag testade vi det relativt nya resekonceptet som startade 2016, DOOR TO GATE, vilket var riktigt smidigt. Vi brukar alltid åka taxi och inte buss iom att vi reser med surfbrädor, men detta var som att åka taxi men till ett mer fördelaktigt pris. På hemsidan bokade man enkelt vart man ville bli upphämtad samt flygets avgångstid mm, så fick man en tid för när man skulle bli upphämtad för att komma i god tid till avgång. Jag gillade också att man fick sms-påminnelse dagen innan (jag är alltid nojig över att man typ glömt boka transport), samt samma dag kom sms med info om förarens namn samt en länk för att spåra bussen innan ankomst. Allt fungerade väldigt smidigt måste jag säga. Door to Gate är en delad resa till Arlanda (från Stockholmsområdet) och bilen gör vanligtvis två stopp på vägen till flygplatsen. I bussen fanns både wi-fi och USB-uttag, så när vi klev av var våra mobiler helt redo (fulladdade för) att flyga.Door to Gate - Arlanda Airport - Sweden

Fotobok - en för varje resa

Något som varit en självklarhet de senaste 15 år är att varje resa alltid omvandlats till en FOTOBOK. Det må ta sin tid att göra och sidantalet på böckerna har varierat enormt, vissa är på 50 sidor och andra 250. Men de personliga böckerna är så otroligt roliga att ha kvar och jag älskar känslan av att fysiskt bläddra i dem och uppleva bilderna i tryck. Fotoböckerna har *alla samma storlek 20x20 cm, samma "tråkiga" front med en bild på de som rest. Första sidan inuti är alltid den obligatoriska frukosten/fikan/middagen på Arlanda, och första uppslaget är alltid en karta med de 12 platser som betytt något extra under resan. Därefter ser böckerna helt olika ut. 
Inte en enda bok har jag missat att göra och det beror nog på att jag gillar deadlines, och jag gillar hur de pryder bokhyllan. Hi, hi! Regeln är att innan en ny resa påbörjas måste fotoboken från föregående resa vara färdig. Programmet jag använder för att göra böckerna har jag skrivit om det tidigare, och jag använder mig fortfarande utav samma; Crimson FrontBook. Ett nedladdningsbara professionellt fotoboksprogram för Mac och PC, och enligt mig det bästa man kan hitta på marknaden.


*Har faktiskt två böcker som skiljer sig från mängden. Året vi bodde på Bali blev en stor bok, 40x40 cm á 250 sidor, och samma sak med boken från vårt bröllop / bröllopsresa. 

Dagens bild - Djungelns skönhet


La Fortuna - Costa Rica

Stränder i Costa Rica - en överblick

Antalet stränder i Costa Rica är verkligen inte få. De varierar dessutom oändligt, i allt från sandfärg, längd, typ av vågor och vattentemperatur. Landet är helt klart surfarns paradis, så reser man till Costa Rica med barn bör man välja strand med omsorg (så även som surfare beroende på hur avancerad man är). Landet kantas av två hav, Stilla havet i väst som är den populäraste sidan bland turister, och Karibiska havet i öst. Vattentemperaturen ligger runt 27°, men skiftar en del från plats till plats. Vid Tamarindo är t.ex. vattnet märkbart svalare och jag personligen skulle säga "kallt". Här nedan delar jag med mig av ett antal utav Costa Ricas stränder, några favoriter och några av de mer kända stränderna (listade från norr till söder ungefär).PLAYA GUIONES - guldkornet i norr
Guiones Beach vid Nosara i norr på Stilla havssidan anses vara en av landets bättre surfdestinationer, både för nybörjare och avancerade surfare. Själva sandstranden känns oändligt lång, dessutom vacker, så det är inte enbart surfare som gillar denna strand. Här finns flertalet hotell utspritt över ett större område, men budgethotellen är dock i minoritet.


SAMARA - barnfamiljerna strand
En laid-back by i norr på Stilla havskusten, där hotell och restauranger trängs tätt ju närmare vattnet man kommer. Den 5 km långa stranden är mycket vacker och fint inramad av palmer i en halvcirkelformad bukt. Detta är en exemplarisk plats för barnfamiljer. För till skillnad mot stora dela av Costa Rica är det i Samara mindre och snällare vågor, näst intill obefintliga.


PLAYA FLAMINGO - den lyxiga vita stranden
Playa Flamingo är en av Costa Ricas Stilla havskustjuveler. Denna halvmåneformade strand är också känd som Playa Blanca (den vita stranden) och är lika vacker som någon av de mer berömda stränderna i Costa Rica. Runt Playa Flamingo finner man ett av landets mer överdådiga område, med lyxiga hotell och pampiga villor. Området är också hem till landets största marina och en favoritplats bland djuphavsfiskare.
PLAYA GRANDE - en av landets finaste stränder
Två mil norr om den kända kuststaden Tamarindo sträcker Playa Grande ut sig, en av landets vackraste stränder. Milslång, ljuskornig, bred, bra surf och få turister. Här finns endast ett fåtal hotell och endast ett hotell är beläget på själva stranden (pga nationalparken som gränsar stranden och för att skydda sköldpaddorna som lägger ägg här).
TAMARINDO - barnvänlig strand vid charmig stad
Tamarindo är en populär och charmig stad belägen vid stranden med samma namn. Här är turisterna många och det är inte konstigt. Stranden är både bred, vacker, finkornig och långgrund. Ett paradis för barnfamiljer och vågorna är även små, bortsett från strandens högra sida där floden mynnar ut och det riktiga surfbrytet ligger. Tamarindos huvudväg går längsmed stranden och kantas av hotell, butiker, stånd och flera bra restauranger. Bra kombo av strand och stad.


PLAYA AVALLENAS - ett paradis för sig själv
Söder om Tamarindo hittar man denna mycket vackra strands som är lång och orörd, tom på folk, samt har bra surfvågor. Vid playa Avellanas finns knappt ingenting, men stranden är värd att åka till som dagsutflykt från Tamarindo (25-30 min med bil), om inte för att surfa så för att softa i någon av hängmattorna vid underbara Lola's Restaurang. Mysig restaurang (typ den enda) som dessutom har en livs levande gris som husdjur...PLAYA HERMOSA - 1 på Tripadvisor och min absoluta favorit
Stranden ligger 1 på Tripadvisor över saker att se och göra i den populära byn Santa Teresa på Nicoyahalvön på Stillahavssidan. Och själv säger jag att Playa Hermosa är landets vackraste strand. Bred, lagom lång, vit och finkornig. Har bra surf (nybörjarvänligt på höger sida) och man parkerar bilen / fyrhjulingen mellan palmerna vilket är extra charmigt. Playa Hermosa ligger några minuters bilresa norr om Santa Teresa. Själva området Hermosa består inte av särskilt mycket i dagsläget, endast ett par restauranger och ett par hotell finns vid den sandiga huvudvägen ner till stranden.


SANTA TERESA - surfarna och svenskarnas tillhåll No 1
Nästan längst ned på Nicoyahalvön hittar man Santa Teresa, landets kanske mest populära surfdestination. Stranden är milslång, ljuskornig och har listats som en av världens vackraste stränder. Ganska tom på folk dagtid men mycket mer välbesökt under tidig morgon, särskilt vad gäller antalet surfare i vattnet, och kvällstid bjuds man på makalöst vackra solnedgångar. Trots att vägarna hit är de sämsta av alla listade stränder så är detta Svenskarnas tillhåll No 1. Mysig by och vacker strand. Här gäller surf och yoga, inget annat.PLAYA CARMEN - granne till Santa Teresa
Nästa lika vacker som sin granne Santa Teresa som den sitter ihop med, men Playa Carmen kantas av mer sten (mer och mer ju längre söderut man promenerar). Stranden är populär bland surfare, och vid huvudnedfarten finns ofta strandförsäljare som säljer smycken, hantverk mm. MONTEZUMA - hippiebyn med flera stränder
Den bohemiska byn Montezuma på Nicoyahalvön är en favorit bland framförallt yngre resenärer. Byn har en charmig hippie-känsla och flera vita stränder på båda sidor om stadskärnan. Och ju längre man promenerar öster ut ju vackrare, större och mer orörda blir stränderna.


PLAYA NEGRA - svart sandstrand vid Puerto Viejo
På den karibiska kusten hittar man denna svartkorniga sandstrand belägen precis norr om Puerto Viejo. Ett lugnare och mer stilla alternativ om man inte vill bo mitt i staden. Via den långa stranden kan man promenera in till Puerto Viejo och i slutet finner man den gamla pråmen som det växer ett träd på. En populär sak att klättra upp på.
PUERTO VIEJO - flertalet stränder vid den karibiska kusten
Den karibiska byn Puerto Viejo är känd för sin avslappnade karibiska atmosfär och är en populär plats bland framförallt surfare. Salsa Brava är det mest kända surfbrytet som ligger strax söder om byn. Staden är charmig tack vara sin karibiska känslan och här finns flera fina stränder i närområdet. Det är bara att hyra en cykel och se sig omkring.


PLAYA MANZANILLO - liten strand i djungeln
En bit söderut från Puerto Viejo (5-6 km) ligger nationalparken Gandoca Manzanillo Wildlife Refuge och den lilla stranden Playa Manzanillo, belägen endast ett stenkast från gräsen till Panama. Vacker och inte så välbesökt. (Längs vägen hit passerar man också flertalet andra fina stränder).


JACÓ - storstadsstranden
Playa Jaco är den närmaste stranden till San José (huvudstaden) och är därav en extra populär strand  bland lokalborna under helgerna. Stranden är 4 km lång, något mörkare i sandfärg, och inte en av landets finaste stränder. Men här finns solstolar att hyra, vågor att surfa i och bredvid stranden ligger hela staden med sitt utbud av hotell, restauranger, nattklubbar och affärer.  PLAYA HERMOSA - svart vacker sandstrand
En otroligt lång svart sandstrand, belägen strax söder om staden Jacó. Extra vacker under solens första morgontimmar för då vilar ett magiskt ljus över hela stranden. Vågorna här är kraftiga, stora och tunga och är inget nybörjarställe för surfare, och inte ett barnvänligt vatten. Playa Hermosa är ganska tom på folk och ett tio-tjugotal hotell vilar längs strandkanten. Vi har bott här vid flera tillfällen för att få just lugnet och surfet, men ändå ha staden Jacó och dess restaurangutbud bara några minuters bilresa bort (5 km).


ESTERILLOS -  flera orörda stränder
Esterillos är en ort  belägen mellan städerna Jacó och Quepos i sydväst vid Stillahavskusten. Esterillos består i dagsläget av mestadels gröna ängar med betande vita kor, några fåtal hotell och oändligt långa stränder som saknar fotavtryck. Ett vackert område och turismen har inte hittat hit riktigt än. Så vill man tillbringa några av sina semesterdagar vid en orörd pärla som andas äkta paradis så är det hit man ska bege sig. Esterillos kantas av de vackra chokladfärgade stränderna; Esterillos Este och Oeste (öst och väst). Stränderna är egentligen en och samma, oändligt lång och utan slut, men separeras vid namn. Läs mer om dem här.DOMINICAL - surfstrand i världsklass
Den mörkfärgade sandstranden Dominical i söder på Stillahavssidan är känd för att ha de mest konsekventa vågorna i Costa Rica. Swell'et lockar vana surfare från hela världen, men att simma vid Playa Dominical är inte att rekommendera på grund av starka strömmar. Den lilla byn vilar i en skön hippiekänsla och vid stranden finns en större marknad.

PLAYA ESPADILLA - äkta turiststrand
Manuel Antonio är en av de mest besökta kustdestinationerna i Costa Rica och ett finare område med lyxigare hotell (här kan man tex bo i ett eget flygplan). Den populäraste stranden är Playa Espadilla som är vacker, men också en riktig turiststrand. Kantad av parasoll, solstolar och med möjlighet till att åka både bananbåt och jetski. I närheten finns nationalparken Manuel Antonio, som kan vara värd att besöka om man någon dag vill ha mindre turistiga stränder.