72 timmar i Kuala Lumpur

Vi har nu tillbringat TRE HELDAGAR I KUALA LUMPUR, Malaysias huvudstad, som är en av världens yngsta huvudstäder. Där gigantiska byggnader gav en snudd på nackspärr, där tåg gled förarlösa fram uppe i luften, och shoppinggalleriorna avlöste varandra till synes utan slut. Staden skulle jag likna med en labyrint i olika nivåer och inte den mest promenadvänliga, och när man väl hittade de upphöjda gångtunnlarna kände man sig bitvis som en råtta insläppt för att följa strömmen. Men vi har under vår förhållandevis korta vistelse i staden upplevt tillräckligt mycket för att känna oss mycket nöjda. Vi har bott jättebra på Capri by Fraser, besökt Aquari där jag likt ett barn fått imponeras av att gå i en vattentunnel, vi har skådat stadens enormt välkända tvillingsskyskrapa; Petronas Twin Towers, ätit modernt på Greyhound Café, gått 272 trappsteg upp till Batu Caves, suttit i Sky Box högst upp i Kuala Lumpurs näst högsta byggnad, vandrat med ficklampor bland över 200.000 fladdermöss i Dark Cave, samt besökt multi-temaparken Sunway Lagoon. Men mer om allt detta kommer först i maj, då mer tid får ges till respektive upplevelse. För nu reser vi tillbaks till Indonesien, mot Gili, Lombok och Bali.


Ny boardbag på gång

Nu har vi kommit på en egen design på boardbag, och som bör minska antalet skador på surfbrädorna när vi flyger. Så nu är det bara att hålla tummarna att skräddaren också har fattat vår design fullt ut, vilket återstår att se om en vecka eller två. Och med tanke på tygvalet så kanske det blir jag som för alltid får bära brädorna här framöver. Ha, ha! Hur som helst så tror jag att det blir en snygg surfbag.

Cross längs stranden

Nu har vi bytt ut surfbrädorna mot varsin annan strandleksak och haft en rejäl lekdag! Vi har kör cross under 2,5 timme längs en strand långt bort från turiststråken på Bali. Så otroligt roligt! Det resulterade visserligen i en sträckt muskel och ett par värmeutslag för min del. Men det var det värt alla gånger om. Så kul! Och mannen min blev typ 18 år igen för en dag. :)


Bali Dirt Bikes - Tabanan Beach - Canggu - Bali

Crystal Bay

Bilderna från CRYSTAL BAY visar ett sagolikt vackert strandparadis. En ca 200 meter lång vitgrå sandstrand på Nusa Penidas västkust, där vattnet är minst sagt kristallklart och exemplariskt för snorkling. Men det roliga med den här platsen, sett ur ett fotoperspektiv, är att i vanliga fall brukar det vara svårt att förmedla hur vacker en plats är i bild, men den här platsen gjorde sig snäppet bättre på bild än i verkligheten.
(Tur via Bali Cili) Crystal Bay - Nusa Penida - Indonesien

Broken Beach

BROKEN BEACH på Nusa Penida såg vi framför oss som en helt ny upplevelse, en plats vi aldrig sett. Fram tills vi kom dit och efter ett tag insåg att vi faktiskt redan varit där, fast i vattnet nedanför. Där ligger nämligen Manta Point, en populär plats för att se rockor, och som vi snorklade vid för ett par år sedan. Lite komiskt hur det kan bli. Och den gången såg vi inga rockor alls men nu såg vi några från land vilket var kul. Helheten på själva platsen blev också något utav en aha-upplevelse, för allt fick ett helt annat perspektiv sett från land. Broken Beach som låg där inne hade vi vid snorklingstillfället inte en aning om, att något så vackert vilade innanför en klippöppning.Men alltså den där skylten, "Hati Hati Selfie", gav oss ett gott skratt. Är det så vanlig nu att man behöver varningsskyltar? Lite galet kan jag tycka, men ser man till fakta så har selfies blivit en allt vanligare dödsorsak under senare år. 2015 dog t.ex. fler av selfies än av hajattacker. Så nästa gång du går och lägger dig med mobiltelefonen i sängen, tänk på att den är farligare än en haj. ;) 

(Tur via Bali Cili) Broken Beach - Nusa Penida - Indonesien

Kelingking cliff - mest fotade platsen på ön Nusa Penida

Ca 30-40 min med motorbåt från Bali hittar man en underbara liten ögrupp som består av tre öar; Nusa Penida, Lembongan och Ceningan. De två sistnämnda har vi besökt flera gånger tidigare och även trollbundits utav. Men Penida, den största och minst utvecklade ön, satte vi våra fötter på för första gången igår. Det var en mycket mer kuperad ö, med skumpiga små vägar och där bilar knappt kunde mötas i bredd. Men det var också en oerhört vacker ö! Vårt första stopp blev KELINGKING CLIFF, som utan tvekan är den mest fotograferade platsen på hela ön. Vilket också är fullt förståeligt. Vi hade turen att komma dit bland de första turisterna, men när vi sedan lämnade så var det faktiskt små köbildningar till vissa "fotoplatser". (Det fanns bl.a. en platå högst upp som tydligen alla ville sitta och fotograferas på). Den vackra stranden nedanför, Keligking Beach, kunde man såklart promenera ned till via å en otroligt läcker gång.

Kelingking cliff - Nusa Penida - Indonesien

Angels Waterfall - obeskrivligt läckert

Jag skulle kunna rada upp en mängd positiva adjektiv, men ändå inte lyckas beskriva det vi upplevt. Jag skulle vilja visa flertalet bilder, men inte heller det skulle räcka. Känslan från denna plats är bortom vad både ord och bilder kan förmedla. ANGELS WATERFALL, ett vattenfall som vi inte alls skulle till egentligen, men som bara blev. Och som blev så otroligt bra!

På kartan hade vi knappnålen satt på ett helt annat vattenfall, som vi faktiskt aldrig kom till, då vi såg en skylt till ett annat (Goa Rang Reng Waterfall). De mörkgrå regnmolnen kom allt närmare när vi parkerade moppen, betalde entrén på 20.000Rp (ca 12 kr) per person och vandrade in bland grönskan. Vi befarade ett mycket kort besök framför oss och att medhavda ponchos skulle bli ett faktum. Men regnet föll aldrig från skyn, och de de grå molnen förvandlades till allt vitare nyans.  Efter att vi gått längs en jordig stig och på skruttiga trappor kom vi fram till några yngre killar, varav en bad oss följa efter "this waterfall you can't see or find on your own". Löjligt tänkte vi, som så ofta tycker att guider till just vattenfall är onödigt. Men vi lät ändå 25-åriga Putu lotsa oss vidare nedåt. Vi nådde porlande vatten, fip-flops lämnades, vandringspinnar delades ut och snart vadade vi i vatten upp till knäna. Putu pekade och förklarade exakt vart vi skulle sätta fötterna för att undgå större stenar och djupa passager. Ändå skiftade vattennivån från knädjupt till rumpdjup från steg till steg (så tur att bikinin satt på redan under kläderna). Putu pekade efter att tag upp mot ena klippsidan och säger glatt "look a waterfall". Den ynkliga strimman vatten som sipprade ned mot floden fick mina förväntningar att rasa till botten. Jag tänkte det blir nog ingen märkvärdig upplevelse det här. Men ack så fel jag hade. Efter en kort promenad längs vattenbrynet får vi lämna både väska och kläder... "now we have to swim in there". Framför oss, bakom hängande lianer och gröna grenar, öppnar sig en smal ravin. Helt plötsligt var mina ögon stora som tekoppar av förtjusning. Tankar som "undrar vad det kan finnas för djur i detta mörka vatten" existerade inte, och med varje simtag ekade orden "det här bland det läckraste jag sett". (Samtidigt som en annan del av hjärnan tänkte "fan att jag var tvungen att lämna kameran") Mellan de 20 meter höga och mörka klippväggarna simmade vi in i ravinen och nådde efter en stund en minst sagt magisk syn. Två höga vattenfall. Lianer och grönska som om vartannat slingrade sig ned från ljuset. Och i mitten av detta dinglade en ensam gunga. Putu sken som solen och var så stolt över att få visa oss detta, vilket låg på hans tomt, där han växt upp. 

Fotomässigt var detta en hopplös situation. GoPro'n levererade enbart suddiga bilder för miljön var för mörk. Stora systemkameran simmade faktiskt Björn tillbaks och hämtade, för vi hade packat den i vår vattentäta bag. Men den kameran är absolut inte vattentålig, så det blev inte så många bilder tagna. Men det var en fantastisk upplevelse i en helt sagolik miljö. Detta vattenfall ligger på gång-, vad-, och simavstånd från Goa Rang Reng vattenfall. Varifrån man faktiskt behöver en guide för att hitta fram till Angels Waterfall. Så stort tack Putu som gjorde vår dag!

Gå från Goa Rang Reng Waterfall - Gianyar - Bali

Balangan - bara en vanlig (liten) dag
Balangan Beach - Bukit - Bali