Ba Na Hills & Golden Bride

För något år sedan såg jag en bild på Golden Bridge på Instagram och sparade bilden i min mapp "platser i världen jag vill besöka". Och den sekunden av knapptryckning gjorde att vi väl i Vietnam (nu i våras) hamnade på SUN WORLD BA NA HILLS, där den speciella gångbrons som hålls upp av två stora stenhänder ovanför molnen är belägen.  

Men utan att ha läst på om själva Sun World så bjöds vi först på en liten chockupplevelse när vi väl kom upp. Känslan var att vi lämnade Vietnam där nere vid havet, men efter att ha åkt världens längsta linbana upp till 1487 meters höjd så klev vi av i ett gammalt Frankrike. Ju mer vi promenerade runt i den charmiga staden och ju längre vi gick och desto fler linbanor vi åkte, desto mer förvånades vi och ju galnare och galnare kändes allt. Sun World kallas för "heaven on earth" på grund av dess spektakulära klimat och väldigt speciella naturlandskap. Men jag tror också det kallas "himlen på jorden" för att det är ett gigantiskt lekland för vuxna, där enormt mycket mixas och blandas på ett väldigt annorlunda sätt. Och man kan lätt spendera en heldag här! Ja till och med bo här om man vill.Utöver den franska byn som var väldigt vacker och ståtlig med alla sina pampiga byggnader, så passerade vi också Le Jardin D’Amour Gardens med helt makalösa blomsterplanteringar, samt en buddistisk bergstopp med mängder av tempel i olika magnifika utföranden. Sen när vi bara gick genom en dörr så hamnade vi plötsligt på en "Fantasy Park" också, och inte vilken som helst utan landets största! Sååååå galet! Och när Björn insåg att alla spel var gratis (ingick i inträdesbiljetten upp) så blev det ännu galnare. Så vi testade massor. Och befann vi oss inte spelandes, eller öga mot öga med dinosaurier, så omgavs vi av karuseller och åkattraktioner som snirklade sig både inomhus och utomhus.
Efter att ha spenderat mängder med timmar promenerandes på världens kanske knasigaste bergstopp nådde vi fram till GOLDEN BRIDGE, den 150 meter långa och speciella gångbron som jag så gärna ville se. Bron invigdes officiellt 2018 och omskrevs snabbt i TIME Magazine som “Top 10 best destinations of the world”  och The Guardian skrev “The world’s most impressive pedestrians’ bridge”. Idag är Golden Bridge en enorm ikon för Vietnam och lockade 2,7 miljoner besökare bara under första året. 


Ba Na Hills - 2 mil från Da Nang - Vietnam

Hoi An Old town - underbar plats

I gamla stan i Hoi An möts vi av sommargula hus, välfyllda små affärer, dinglande färgsprakande lyktor, krusande grönt vatten, gulliga båtar, och mängder av mysiga restauranger under böljande blommor. Bilar är inte tillåtna och gatorna är små. Men det hindrar inte vissa mopeder från att sicksacka fram mellan alla fotgängarna. Atmosfären är så mysig att den blir obeskrivlig. Antalet vackra smycken som dinglar i stånden är många, och svåra att inte öppna plånboken för. Precis som de "magiska" grattiskorten som de gående försäljarna glatt visar upp, hur t.ex. ståtliga små skepp vecklar upp sig ur pappret då kortet öppnas. GAMLA STAN I HOI AN är på sitt charmiga och helamysiga sätt väldigt unikt och eget. Nästan svårt att jämföra med något annat, men en plats som bör upplevas om man är i Vietnam. Vi besökte staden endast över en dag (i samband med My Son Sanctuary) iom att vi bodde i Da Nang som låg ca 3 mil därifrån. Men med facit i hand hade vi nästan hellre bott i Hoi An, eller i alla fall bott där en natt också.


Hoi An är en välbevarad gammal kuststad som ligger i centrala Vietnam. Den historiska staden är också känd för sin skönhet efter att mörkret lagt sig, då mängder av färgglada lyktor sjösätts i kanalerna och skapar en vacker symfoni av ljus. I Hoi An blandas vietnamesisk, kinesisk, japansk och europeisk arkitektur i en historisk anda som sträcker sig bakåt till 1700-talet, och stadens kulturpuls är en av anledningen till att Hoi An är placerad på UNESCOs världsarvslista. Det krävs dock att man betalar en inträdesavgift vid porten för att få gå in till det riktigt gamla området, 120.000 Dông (ca 50kr) per person. Biljetten gäller i 24 timmar, så om du besöker gamla stan i två dagar kan du komma tillbaka med samma biljett nästa dag. I biljettpriset ingår också 5 inträdesbiljetter som valfritt kan användas för att gå in/eller igenom någon av de 22 speciella platser/byggnader som finns i gamla stan. Och pengarna för inträdesavgiften går till att bevarande denna världsarvslista.
Under vårt besök i Hoi An åt vi lunch på RICE DRUM RESTAURANT i gamla stan, och blev för första gången under Vietnamresan imponerade utav maten. Och det blev också den godaste maten vi åt på hela resan! Björn testade deras revbensspjäll och jag deras signaturrätt "Passion Chicken", där kycklingbitar serverades i passionsfrukter badandes i passionsfruktsås. Lika annorlunda serveringssätt som annorlunda smaker. -Men riktigt jädra gott!

Old town - Hoi An - Vietnam

My Son Sanctuary - läckert

Vissa platser, intryck och upplevelser fascinerar mig mer än andra. Och det gamla tempelområdet MY SON SANCTUARY i Vietnam var just en sådan plats. Där jag trots solens hetta och den stillastående luften kunnat strosa omkring längre än vi gjorde. För att ta in varje liten del, kika bakom varje vrå, beundra varje sprucken sten, låta fantasin fylla ut de trasiga statyerna, och notera de små detaljerna som andra bara gick förbi. Platsen har berörts genom historien med många vinslag och den tropiska natur som bäddar in ruinerna gav helheten en både fängslande och trolsk känsla.

Cirka 4 mil från kuststaden Da Nang hittar man ute på landsbygden My Son Sanctuary. Ett tempelkomplex som byggdes mellan 300- och 1100-talet för religiösa ceremonier under Cham-dynastin, men användes också som begravningsplats för dynastins kungligheter. De första templen byggdes i trä och uppfördes till ära för den indiska guden Shiva, men de brann dessvärre ner på 500-talet. Många tempel byggdes sedan upp igen, och det har funnits upp till 70 byggnader inom det 2 kilometer stora området. Tempel och torn sammankopplade med varandra genom en komplicerad design av röd tegelsten.

Kort efter att det sista templet byggdes under 1200-talet övergavs området. Därefter låg området undangömt fram till 1898, då det återupptäcktes av en fransman. Förutom år av naturligt slitage har  monumenten varit utsatta för plundring. Och under Vietnamkriget använde FNL platsen som bas, och stora delar av byggnaderna förstördes under amerikanska bombningar. Men 1999 listades My Son Sanctuary på UNESCO:s världsarvslista för dess imponerande torn, tempel och arkitektur, och idag går det att besöka ruinerna mot en mindre avgift. (150,000 VND, ca 63 kr per person. Då ingår också en eldriven typ av "shuttle bus" från parkering och in till naturen/vandringsledens början).Vi hyrde en privat chaufför under en heldag för att ta oss till My Son Sanctuary och vi åkte från Da Nang där vi bodde. (Under samma dag besökte vi också Hoi An). På plats valde vi att uppleva ruinerna på egen hand och utan guide. Och vi gick också "mot strömmen" vilket gjorde att vi fick det ganska turistfritt här och där, då alla guidade grupperna gick i samma ordning och motsatt håll jämfört med oss.