Dedari Theory Treetop & Bar

Vissa ställen på Bali kan man inte låta bli att gilla, som t.ex. DEDARI THEORY TREETOP & BAR i Uluwatu. Stället är beläget högt upp ovanför Padang Padang stranden, varifrån man har en underbar utsikt där man sitter utomhus på enkla bänkar eller på kuddar på gräset. Stället är charmigt inrett och maten är framförallt billig. Deras satay ayam (kycklingspett med jordnötssås) och en läsk kostar 48.000Rp, ca 30 kr. Jag kan inte påstå att deras satay är den godaste jag ätit på Bali, men god med tanke på priset och hela atmosfären.JL. Labuansait No.250 - Uluwatu - Bali - Indonesien

Dagens bild - vännen Putu och sonen Nyoman


Kuta - Bali - Indonesien

Magisk miljö - Tukad Cepung Waterfall

Efter en timme på moppen får benen äntligen sträcka ut sig. Träsmaken i arslet släpper sakta medan vi vandrar in bland grönskan, där en välordnad promenadväg tar oss fram till en skranglig trappa. Ravinen den försvinner ned i är mörk, omsluten av klättrande gröna växter och kala klippsidor sträcker sig upp mot skyn. Fötterna landar i det svala vattnet som slingrar sig fram längst ned mellan stock och sten. Miljön är minst sagt förtrollande vacker. Allt som var ordnat ovanför trappan är som bortblåst och jag ler från själen, allt mer för varje steg. Solljus sipprar fram i dimmiga strålar där det lyckas hittar ner i ravinen. Vi rör oss fram i grunt vatten, mellan stenar, över stenar och mellan enorma klippväggar. Absolut längst in i ravinen döljer sig skönheten vi kom för att se; TUDAK CEPUNG WATERFALL. Vattenfallet faller ned från en öppning långt upp ovanför våra huvuden, och naturen är så förtrollande att det nästan får tiden att stanna. 


Vattenfall är något jag aldrig kan få nog utav och aldrig tycks tröttna på. Inget är det andra likt och vägarna för att nå fram är lika oändliga dom också. Själva vattenfallet Tukad Cepung tillhör inte det mäktigaste jag sett, men miljön runtomkring och det icke tillrättalagda gör helheten makalöst läcker. Då vi var där (nu i april) stötte vi på endast ett tiotal personer, varav fyra var inhemska besökare. Men det här vattenfallet är så speciellt och praktfullt beläget att om bara några månader eller ett halvår slår jag var om antalet turister är en helt annan siffra. (För att hitta hit se kartan).


Tukad Cepung Waterfall - Bangli - Bali - Indonesien

UN's Hotel i Kuta

Ett hotell på Bali som ligger oss extra varmt om hjärtat är gamla UN'S HOTEL i Kuta, som faktiskt var ett av de första hotellen vi bodde på när vi flyttade till Bali. Vi föll för stället så fort vi gick genom entrén. De erbjöd även månadspris, så vi valde att bo där under första månaden medan vi letade hus. Och sen dess har det blivit att vi alltid återvänt till UN's under varje Bali-semester. Ibland för några dagar, någon vecka och ibland för någon månad då de fortfarande har månadspris (35% eller 40% rabatt beroende på om man inkluderar frukost eller inte). Och vi bodde här även denna semester, under en månad och självklart med frukost för den är för bra för att välja bort. Men med alla år som gått sedan första gången vi satte våra fötter här, så har vi sett hur hotellet gått från att vara ett av de finare hotellen i Kuta, till att idag tillhöra de enklare. Men vi tycker fortfarande precis lika mycket om UN's. Det må vara enkelt, äldre och inte modern alls, men det fullkomligt blomstrar av charm istället. Det ligger som en egen oas mitt i Kuta, med gångavstånd till både strand, bra restauranger, bra massage och shopping. Hotellet har fina klassiska Bali-möbler, lagom stor pool, bra wi-fi, underbar entré, fantastisk personal, och riktigt bra frukost.Personalen bryr sig verkligen om alla gäster på ett fint sätt. Pratar gärna och har koll på allt, vilket jag tycker är en stor charm. Stor skillnad gentemot stora moderna hotell idag där personalen mest blir ett maskineri, "robotar" som bara säger två saker; god morgon och god kväll. Den känslan finns verkligen inte på UN´s. Över lag är det något jag älskar med de flesta äldre hotell, att det finns en levande charm och härlig personlighet. Och det kanske inte är så konstigt att det på UN's Hotell växer mängder av frangipanis. 

It's said that this flower only grows where there is kindness.

UN´s Hotel - Benesari Street - Kuta - Bali

Nusa Penida - en dagstur från Bali

Sydväst om Bali, ca 40 min bort med speedboat, ligger tre underbara öar; NUSA PENIDA, LEMBONGAN & CENINGAN. De två sistnämnda har jag älskat sedan många år tillbaks, men under vår senaste resa nu fick jag även upp ögonen för Penida. Samtliga öar följer en stadigt stigande popularitetskurva, men den största ön, Nusa Penida, är inte riktigt lika välbesökt. De mindre öarna har ett mycket mer ordentligt och mer välutvecklat utbud både vad gäller hotell, restauranger och vägar. Så av den anledningen väljer många att uppleva Nusa Penida via dagsturer, vilket går att åka på från både Bali och Lembongan. Vi åkte till Nusa Penida med Bali Cili som är en av många arrangörer och valde deras vanligaste paket som innefattade fem olika platser; Kelingking Cliff, Broken Beach, Angels Billabong, Pohon Cinta (Tree of Love) och Crystal Bay. Båten avgick från Sanur stranden på Bali kl 08.00 och vi fick senare under dagen på Penida välja mellan tre olika avgångar för när vi ville åka tillbaks. Vilket var väldigt smidigt. I priset på 725.000Rp per person (ca 460Kr) ingick båt t/r samt transport i privat bil på Penida. Vägarna på ön var mestadels i uselt skick så en hel del tid spenderad i bilen p.g.a. det och vi fick även en rejäl punktering. Men utöver dom smådetaljerna fick vi under en fullspäckad dag uppleva och se otroligt många vackra platser. För Nusa Penda är verkligen en ö med fantastisk natur. Mer information och fler bilder om varje plats hittar du genom att klicka på bilderna nedan.
Tecken på att man varit bortrest länge

Hur märker man att man varit bortrest länge och i Asien? Här är några ständigt återkommande plus- och minustecken som alltid drabbar mig när vi kommer hem. Och kanske känner du igen dig på någon punkt utan att ens ha tänkt på det innan. 

 • Svenska luften är så sjukligt torr! Tycker det är bitvis jobbigt att andas i början.
 • Samtliga skor ger skavsår. - Ja flera månader i flip flops gör att fossingarna inte gillar ens de bekvämaste joggingskorna.
 • Kroppen tycker att 17.00 är en rimlig tid för att säga god natt och sova.
 • Alla toaletter är så höga att en fotpall nästan borde vara obligatoriskt. 
 • Man uppfattas som övertrevlig som hejar på allt och alla.
 • På automatik säger man både hej, hej då och tack på fel språk.
 • Undrar om all servicepersonal (i mataffärer etc) är deprimerade eller tappat talförmågan.
 • Livet utan kontanter... -hur ser Svenska pengar ut egentligen? Inser att de känns som dockpengar eller leksakspengar. 
 • Tvätta och städa... -Hjälp, måste jag göra det själv nu?! Vill inte, vill inte, vill inte!

 • Man är piggare än tuppen och uppe i ottan. Det finns dessutom ingen tupp som bokstavligt talat kacklar tills man vaknar.
 • Inspirationsförrådet för att laga nya maträtter är mer än välfyllt. 
 • De Svenska vägarna är enorma (nästan löjligt luftiga) och trafiken är så ordentlig!
 • Inser att det är rätt trevligt att åka bil. Man sitter ju gudomligt skönt i ett sådant fordon och lider inte av träsmak i arslet som efter x antal mil på moppe / motorcykel.
 • Man känner sig så ren. (Delvis med anledning av ovanstående punkt)
 • Vattnet går att dricka direkt ur kranen. -Sådan enorm lyx (som tas för givet av de flesta)! 
 • Ingen ropar "transport, transport" efter en på gatan.
 • Inga spindlar eller kackerlackor överraskar i sömnen.
 • Man behöver inte kolla efter stora lurande spindlar under toalettsitsen.
 • Toapappret är riktigt (onödigt?) tjockt.
 • Alla sällen har toalettborste (oavsett hushåll, restaurang eller hotell så finns den alltid där den där toaborsten. Svensk uppfinning?).
 • Godis kan ligga framme på bordet utan att myror kommer fram och går till attack.
 • Sverige har inga giftiga djur! -Nä inte något som är jämförbart med Asiens färgglada skala av dödligt giftiga djur. Alltså det är så bekymmersfritt att vandra ute i Svensk natur.


Ny surfbag - så nöjd med resultatet!

Vår egendesignade BOARDBAG som vi låtit sy upp på Bali blev verkligen helt perfekt. Den är gjord för att passa de två brädor som vi använder mest och väskan satt minst sagt som gjutet runt dem. För att minska risken för skador på surfbrädorna har väskan förutom den tjockare stoppningen också två fack utvändigt på varsin sida. Där vi kan packa kläder som då fyller en funktion som extra skydd till brädorna. Kläderna ska ju ändå med hur som helst och totalvikten på enbart surfbrädorna är långt ifrån max. Så detta tycker jag var en "win win situation", surfväska kombo resväska. Boardbagen är såklart sydd med ett "specialtyg" invändigt mot brädorna så att eventuell smuts, sand, vax inte kan nå avdelningarna med kläder. Extra fack finns också för fenor och en skyddande "avdelare" som läggs mellan de två surfbrädorna.


Om vi är nöjda? Ooooo ja. Nu har väskan även gjort sin jungfruresa hem till Sverige och bevisat att den fungerade riktigt bra. Tyget (som jag valde) blev inte heller allt för feminint, så det var inte enbart jag som bar på surfväskan. Skräddaren som sytt denna åt oss hittar man på Benesari Street mellan restaurang Totemo och UN´s Hotel. (Se kartan för mer exakt position).

UN´s Hotel - Jl. Benesari - Kuta - Bali - Indonesien

Sista middagen vid Warung Karina - så sorgset

Serangan, en ö som förbinds med Balis fastland via en bro. En ö som också är den plats där vi hängt mest under alla år på Bali. Vid stranden, i vågorna och vid WARUNG KARINA. Genom alla år har vi lärt känna familjen som driver warungen väldigt väl, och blivit mer vänner än ständigt återkommande gäster. Så både familjen och platsen har fått en stor del i våra hjärtan. Men nu har vi tyvärr besökt warungen för absolut sista gången, och det med tårar i ögonen och ett skärande hjärta.

Det finns inga fler ord som "vi ses här nästa år".

Samtliga warunger (lokala restauranger) på stranden har vräkts, och ska rivas för att ge plats åt en beach club. De första spadtagen är redan grävda och det faktumet skär i mitt hjärta, så hårt.
Vi har sett hur den här stranden gått från att vara ett hemligt surfställe till ett populärt ställe. Sett hur warunger och strandförsäljare gått från tuffa tider till bra tider. Men nu är allt över. De som driver warungerna blir utan jobb och vad som händer med strandförsäljarna får tiden utvisa. Serangan är en surfstrand. Även om det blivit en allt populärare plats så är det fortfarande surfarnas paradis, och besökarna är till mer än 95% surfare. Stället är lantligt, enkel och en genuin plats på Bali. Något som nu ska jämnas med marken för att ge plats åt en stor modern bech club. Om jag är arg, ja. Om jag vill protestera, ja. Om jag vill rädda alla, ja. Om jag vill skrika rakt ut, ja. Jag vill inte att även denna plats som jag älskar från botten av mitt hjärta ska bli som så många andra opersonliga och moderna platser på Bali. Jag förstår att utvecklingen måste gå framåt och att tider förändras. Men varför måste det bli beach club's överallt? Snyft. Så tråkigt. Och alla surfare som fortfarande kommer åka till stranden för att surfa kommer inte betala minimibelopp på typ 200.000-300.000Rp (vilket är vanligt på beach club's) varje gång de besöker stranden. Så undrar om även denna beach club kommer eka tomt...

Mitt i detta besked om att familjens levebröd ska rivas, vilket Karina fick veta med bara ett par veckors framförhållning, så ville hon ändå bjuda oss på "hej då lunch". Trots att hon var tydligt ledsen skulle vi ändå äta där en sista gång. Vi försökt säga nej men det gick inte. Det var viktigt att hon och dottern Putu fick bjuda på lunch, och det bjöds självklart på saker som inte fanns på menyn. Karina älskar fisk, så det dukades fram både fisksoppa och friterad fisk, plus kyckling, salsa och ris. Kryddstarkt á la Balistyle, så det riktigt hettade om läpparna. Och då var maten ändå tillagad "tourist spicy" för mig som inte gillar stark mat. (Eller jo jag älskar stark mat, men "tourist spicy" i lokal matlagning på Bali är detsamma som väldigt kryddstarkt i svenska mått mätt). Gott var det och vi hade en trevlig sista middag tillsammans. Men många tankar slogs inombords. Oro över familjen som mister sin huvudsakliga inkomstkälla, och oro att det kan leda till att barnen inte kan gå klart i skolan. Och enorm sorg över att vi aldrig någonsin igen kommer se den här platsen så som den varit.
Warung Karina - ön Serangan - Bali - Indonesien