Jakten på ny resväska

Alltså som vi letat efter en riktigt bra resväska. Och den här historien tar sin början redan 2014, då vår gamla favoritresväska kastade in handduken efter många år av trogen tjänst. Efter det har ett par resväskor försökt fylla platsen och försökt leva upp till våra krav, men alla misslyckas. Väskorna har på ett eller annat sätt gått sönder eller bara varit rent ut sagt dåliga i sin funktion. Men nu tack vare resväskor.se har vi förhoppningsvis hittat en värdig ersättare. Efter ett par knapptryckningar och en snabb leverans så stod den här hemma en dag senare. Jag ivrigare än 10 små barn inför julafton. Så mycket att klämma och känna och inspektera. Och förtjusningen är stor, hoppet likaså, och ressuget nu enormt! Så uppföljning kommer i januari (eller någon månad därefter), när väskan gjort sin första tur.

Sangeh Monkey Forest (Bortom turiststråken del 5)

Med 14 hektar skog är SANGEH MONKEY FOREST den största "apa-skogen" på Bali. Träden där är också av en speciell sort och där finns den största samlingen på ön av den utrotningshotade Dipterocarpus Hasseltii. Den här apskogen är lite utav en doldis i jämförelse med kända Monkey Forest i Ubud, så här är inte alls lika många turister. Sangeh Monkey Forest var sista stoppet som vännen Putu och hennes familj stolt visade upp under vår dagsutflykt och bl.a. för att Putu växte upp i byn. Skogen har alltid varit och är än idag en mycket populär plats för lokalborna att ta sina "pre wedding photos" på, vilket var otroligt vacker att se.


Putu och hennes familj lotsade oss genom skogen och förbi flera tempel. Ett mycket speciellt träd stannade vi också till vid. Ett både "han och hon-träd" förklarade Putu fnissande och pekade. I mitten av den grova stammen fanns ett hål rakt igenom trädet, men från ena sidan sett växte en gren ner likt en penis, och på andra sidan fanns ingen gren utan endast hålet. Så det var alltså ett tvåkönat träd och mycket speciellt. I skogen och mellan alla långa och ståtliga träd, oavsett hon- eller hanträd, så fanns det också mängder av luriga aporna såklart. Vissa lite väl närgångna. En av dom stal min vattenflaska som satt på sidan av kameraryggsäcken i ett nät. Inget som hindrade en av de klåfingriga aporna, så den fick jag bara se försvinna. Men det är lite sånt man får räkna med i en apskog, man kan komma ut därifrån utan både hatt, vatten, flip flops mm.
JL. Brahmana - Sangeh - Bali - Indonesien

Kipuan Kebo Waterfall (Bortom turiststråken del 4)

Vattenfallen på Bali är otroligt många i antal och inget är det andra likt. Vilket är så fascinerande, för det spelar liksom ingen roll hur många jag ser, jag får aldrig nog. Under dagen med Putu och hennes familj tog hon med oss till KIPUAN KEBO WATERFALL (eller Leke Leke som det också kallas), som inte är så välbesökt av turister (ännu). Ett högt, smalt och vackert vattenfall. Nästan elegant om man nu får beskriva ett forsande vatten på det sättet. Omgivet av underbar natur som vi gick igenom för att nå dit, via enkla stiga och över rejält rangliga broar. Det var inte någon särskilt lång vandringssträcka, men i fuktig miljö och tillräckligt brant på vägen upp för att ett par svettpärlor i pannan skulle leta sig fram.Det som gjorde den här upplevelsen extra bra var att Putu pekade och pratade om det mesta som växte i naturen. Vi passerade allt från kakao till kryddor och annats som jag aldrig ens hört talats om. Än mindre visste att man kunde äta, men som tydligen var väldigt vanligt i deras matlakning. 

Kipuan Kebo vattenfall är beläget på mitten av Bali ungefär (se kartan för exakt plats). Och från parkeringen kan man även gå till vattenfallet Air Terjun Campuhan, där det också finns en gunga. (Gungor har ju blivit extremt populärt på Bali under senare år, att gunga ut över någon vacker miljö).Antapan -  Baturiti - Tabanan Regency - Bali - Indonesien

Warung Bali Sangeh (Bortom turiststråken del 3)

Lunch på WARUNG BALI SANGEH, med Putu, Wayan och Nyoman. En av deras favoritrestauranger i Sangeh på Bali. Ett charmigt ställe omringat av risfält och byggt på pålar över dammar där stora fiskar simmade omkring. Här fanns ingen meny på engelska, maten var härligt kryddstark, vi åt på klassiskt vis med händerna och att betala med kort var absolut inget alternativ. Love it!
Sangeh - Bali - Indonesien

Fågelsångstävling (Bortom turiststråken del 2)

Över hela Bali kan man se färgglada små kvittrande fåglar i vackra burar. Och man kanske inte ger det större tanke än så, att det är något vackert som pryder invånarnas hem. Men fåglarna är en enormt stor del av Bali. De lärde vi oss redan när vi bodde på ön 2010-2011, då ägaren vi hyrde huset av köpte en fågel och sa "One day I will exchange this bird for a Mercedes...". Det har visserligen inte skett än idag, men omsorgen och engagemanget som läggs ner på dessa fåglar är enormt. Fåglarna ska bl.a. spendera viss tid i solen och viss tid i skuggan. Vilket betyder att burarna hissas upp eller ner för att de ska må som bäst. Många tar även med sig sina fåglar ut till öar och ut i naturen. Allt för att de ska lära sig sjunga så vackert som bara möjligt. Och varför? Jo för fågelsångstävlingar.

När vi hälsade på hemma hos Putu´s pappa så var det samtidigt en stor fågelsångtävling i byn. Längs hela vägen in slingrade det sig en lång kö av människor som stod och väntade med sina övertäckta fågelburar. Ju närmare händelsernas centrum vi kom desto livligare blev ljudnivån. Under ett stort tak hängde mängder av fågelburar och runtomkring stod massor av människor, applåderandes å hejandes på sina fåglar. Där och då var jag helt stum, men hade förmodligen ögon stora som tefat. Jag hade aldrig sett något liknande. Och själva ljudnivån var nog det som chockade mig mest. Medan domarna i rasande takt satte poängflaggor i olika koppar för de olika fåglarna så försökte jag intensivt att ens höra fåglarna. För alla hejarop, visslingar, läten och applåder som publiken tillförde gjorde det nästan omöjligt för mina otränade öron att höra fåglarna. Men det gjorde uppenbarligen domarna och övrig publik.

Jag fick aldrig riktig koll på hur det där poängsystemet fungerade. Men lärde mig att samma arter av fåglar tävlar mot varandra, i både lokala, regionala och nationella fågelsångstävlingar. Det finns inträdesavgifter, prispengar, domare, tränare och så klart enormt engagerade åskådare. Och förutom ära och prestige finns också en stor del pengar i potten. På enbart Bali och grannön Java omsätter dessa fågelsångtävlingar över en halv miljard kronor, och toppfåglarna säljs för hundratusentals kronor.Abiansemal Village - Sangeh - Bali - Indonesien

Bortom turiststråken (del 1)

Som turist kan man se och uppleva en destination på så oerhört många olika sätt. Man kan se det klassiska och mest kända, besöka de platser som florerar mest på sociala medier, uppleva guidade turer och äta på de restauranger som ligger överst på Tripadvisors listor osv. Men ju fler resor vi gjort, desto mer har jag insett att de minnen som oftast gett starkast intryck i själen är det som legat utanför alla digitala kartor och guideböcker. 

Öppenheten som finns bland befolkningen på Bali är något väldigt speciellt, något jag önskar att det fanns mer utav i världen. För hur ofta bjuder egentligen en Svensk person hem någon på middag, eller erbjuder sig att visa sitt land för några man mött endast som hastigast? Sällan, extremt sällan skulle jag säga. Medan det på Bali inte är ovanligt att man blir bjuden på både bröllop och begravning, bara för att man råkade gå förbi just då. Hur som helst så lärde vi känna Putu och hennes familj för enormt många år sedan. Och bland det fösta Putu sa i år när vi kom tillbaks till Bali vara att hon ville visa oss sin by där hon växte upp. Så kommande 4-5 inlägg kommer nu handla om den dagen då Putu visade sitt Bali.
Första stoppet låg ca en timmes bilresa från Kuta, i den lilla byn Abiansemal. På en gata så smal att bilen knappt fick plats klev vi ur. Wayan lassade ur ett stort lass färska kokosnötter från bakluckan och sen gick vi in bakom stenmuren. Vi hade kommit till huset där Putu växte upp och där hennes pappa fortfarande bodde. Vackert utvändigt, enkelt invändigt, men ett hem fullt av värme. Snabbt hade jag även presenterats för hennes ena bror och hanns familj. Vars två små barn var mer än nyfikna och följde minsta steg när vi visades runt. På tomten fanns ett imponerande vackert tempelområde och flertalet fågelburar smyckade gården. Jag la snabbt märke till att ingen av de färgglada fåglarna tycktes vara på sånghumör (vilket är enormt stort på Bali, fåglar som kan sjunga vackert). När jag frågade om det fick jag ett fnissande svar om att fåglarna inte var så bra på att sjunga, än. Men just denna dag hölls tydligen en av Balis största fågelsångtävlingar i byn, och med enormt stor förtjusning bland samtliga var vi snabbt på väg dit...
Abiansemal Village - Sangeh - Bali - Indonesien

Dedari Theory Treetop & Bar

Vissa ställen på Bali kan man inte låta bli att gilla, som t.ex. DEDARI THEORY TREETOP & BAR i Uluwatu. Stället är beläget högt upp ovanför Padang Padang stranden, varifrån man har en underbar utsikt där man sitter utomhus på enkla bänkar eller på kuddar på gräset. Stället är charmigt inrett och maten är framförallt billig. Deras satay ayam (kycklingspett med jordnötssås) och en läsk kostar 48.000Rp, ca 30 kr. Jag kan inte påstå att deras satay är den godaste jag ätit på Bali, men god med tanke på priset och hela atmosfären.JL. Labuansait No.250 - Uluwatu - Bali - Indonesien