Serangan - en speciell plats i mitt hjärta

Serangan, denna underbara plats. En ö byggd av sand, där asfalt inte täcker vägarna fram stranden och där kossor betar fritt. En surfdestination som ännu inte förstörts av "lyxturismens övertramp" och jag hoppas det får förbli så länge. Man betalar per moped 2000Rp (ca 1 kr) i tullavgift för att nå stranden och de enkla warungerna (restauranger) som är det enda som kantar vattenbrynet. Här har vi alltid spenderat enormt mycket tid, så även denna resa. Warung Karina är vår favorit och hennes Mie Goreng med grönsaker, kyckling och stekt ägg har varit ett kärt återseende. Kostar 30.000Rp (18Kr), och jag älskar hur något så enkelt kan vara så fantastisk gott!


Karina har i dag 9 kor som vandrar omkring lite överallt. Det händer till och med att de tittar ner till stranden och fnyser lite över de söta hundvalparna som nyfiket springer efter. Nu senast var kossan Ayo på besök. Och vet ni förresten att kor älskar kokosnötter? Ooooja! Tror nästan de gillar kokosnötter lika mycket som mig.Surfbrädor på lagning - som alltid efter flygresor

Konsten att flyga med surfbrädor, finns det något välfungerande recept? Kan man ens nå en destination med flyg utan att komma fram med skadade och trasiga brädor. Skulle säga övervägande nej, nej, nej. Min bräda fick under den här flygresa till Bali ovanligt många skador, fem dingar totalt. Så det första surfbrädan gjorde när vi kom hit var att lämnas in för lagning, som så många gånger förr. Björns bräda var också skadad men inte lika illa, så han lagade den tillfälligt och har surfat några gånger, men nu är även den inlämnad för att bli riktigt hel.

Igår fick jag tillbaks min Stacey (ja alla mina brädor är döpta med tjejnamn) och i morse paddlade vi ut i vattnet i tidig morgontimma. Men vågorna lyste med sin frånvaro och det har nog varit storm på havet inatt, för fy så stökigt havet var. Tur att det kommer många fler surfdagar.

Boktips - Sjuka själar av Kristina Ohlsson

Måste bara tipsa om boken SJUKA SJÄLAR, en skräckroman skriven utav Kristina Ohlsson. Jag gillar över lag alla hennes böcker och har läst de flest, men denna är nog hennes absolut bästa bok. Spännande och lockande från första till sista sida. En helt sjuk handling, och en helt sjukt bra bok! Och utan att veta mer än så bör man läsa den. Jag själv läste ut den under bara några dagar för jag hade så svårt att lägga ifrån mig den. 

PS. Lämnade boken i Warung Karina i Serangan idag, så den som vill ha den och har vägarna förbi där får den. Bara att fråga Karina efter Christines bok om den inte ligger framme.

The Royal Purnama - vilken enastående resort

I går checkade vi ut från ett helt fantastiskt boende, THE ROYAL PURNAMA, som ligger för sig själv bland risfälten i Sukawati på Balis östkust. Där bland grönskande gångar av hängande orkidéer låg villor och större sviter, alla bakom inbjudande trädörrar i förtjusande mönster och färger. Vi bodde i en av deras Jepun Villor med egen pool, och har under dessa dagar blivit maximalt bortskämda då vi unnat oss några dagars lyx för att fira vår femte bröllopsdag. I paketet vi köpte ingick varsin massage vid deras fina spa, vilket var väldigt skönt. Samt afternoon tea som vi fick avnjuta vid huvudpoolen, vars alla tillbehör serverades i en läcker "fågelbur". Utan att överdriva så var detta ett av de finare hotell vi bott på. Vackert, mysigt och charmigt. Och jag inser samtidigt att vuxenhotell är något jag gillar mer och mer.

Resortens restaurang, STANDING STONES RESTAURANT, låg precis vid stranden. Maten var riktigt bra och servicen hade definitivt det där lilla extra. Jag fick t.ex. en liten pall / mini-sidobord framställd till min kamera varje gång vi åt. Något som inte hör till det vanliga enligt mig. På själva bröllopsdagen bestämde vi oss för att äta efterrätt i villan istället för vid restaurangen (roomservice menyn hade nämligen ett annat utbud, varav en efterrätt lockade). Men då vi gick från restaurangen kom en ur serveringspersonalen springande efter oss och sa förvånat "vill ni inte ha er bröllopsdagskaka?" Där stod vi som två frågetecken, vi hade inte en aning om att vi skulle få det. Men den gick att få levererad till villan lika bra som tur var. Vi promenerade till villan och upptäckte väl där att kvällspersonalen var på plats. Så för att inte störa och låta dem dona ifred så tog vi en extra promenad bland alla vackra gångar. Tills en liten köksbil stannade oss och undrade vart vi ville äta vår bröllopsefterrätt. Ha, ha! Gud va vi tyckte synd om dem. Först går vi ifrån efterrätten i restaurangen och sen fick de åka efter oss i hela området för att leverera den. Ha, ha! Ibland blir det lite knasigt. Men vi gick snabbt tillbaks till villan, men "kakbilen" efter oss. Och när vi kom tillbaks till villan var badkaret fyllt med rosblad, sängen pyntat med ett hjärta av rosor samt en present, och på vardagsrumsbordet stod en ros och två chokladpraliner. Så himla, himla fint! Och vi fick även en fantastisk Happy Anniversary Cake!  
The Royal Purnama - Purnama Beach - Sukawati - Bali

Underbara bröllopsdag

Idag firar vi träbröllop (vem kan egentligen alla dessa konstiga namn?), alltså vår FEMTE BRÖLLOPSDAG. Helt otroligt hur fort tiden går. Men samtidigt som det känns som evigheter sedan vi stod där barfota på en öde ö i Thailand och sa ja, så känns det samtidigt som om det vore alldeles nyss.

Purnama Beach - Sukawati - Gianyar - Bali

Maharani Beach Hotel

Vi har nu checkat ut från vårt första "mellanlandnings-hotell" på Bali. Så här i starten av semestern hade vi ett par dagar där vi bara ville ta det lugnt, sova ikapp x antal timmar efter avslutade tunga jobbperioder, samt vi ville ha närhet (gångavstånd) till stranden, favoritrestauranger och vårt favorit spa. Så vi har nu bott mitt i Kuta, staden som är stämplad att antingen älska eller avsky. Där vi tillhör den förstnämnda kategorin. Vi har bott på MAHARANI BEACH HOTEL i tre nätter, beläget i korsningen av strandvägen och Popies I (en av partygatorna) i Kuta.
Det var framförallt en sak som gjorde att jag föll för det här hotell när vi sökte bland bokningssidorna på internet, och det var hotellets poolområdet. Jag tyckte det såg så himla mysigt ut, och väl där infann sig den känslan även i verkligheten. Och inte en enda person förutom vi utnyttjade poolen! Mycket märkligt, men ett extra plus för oss. Resten av hotellet var dock inte så speciellt och gav ingen "wow-känsla". Visserligen var vi inte ute efter det heller och vi begär inte mycket av hotell i 250 kronors klassen (pris per natt för två personer, inkl frukost). Det var ett hotell som man känner har funnit med ett tag. Men det var ändå rent och fräscht, rummet hade stor balkong, havsutsikt, AC, sängen var skön och det bjöds på stadig frukost (varierande buffé från dag till dag). Att hotellet låg på en av partygatorna störde inte oss (men är man väldigt känslig för musik bör man nog välja ett annat hotell). Det som drog ned helhetsbetyget var att rummet hade en något unken lukt, tyvärr. Vilket inte är helt ovanlig på äldre budgethotell i varma länder. Men nu flyttar vi vidare till östkusten för att unna oss lite lyx.
Maharani Beach Hotel - JL Popies I - Kuta - Bali

Dagens bild - andetag vid havet


Segara Beach - (Kuta Beach) - Bali

Door to Gate

Till Arlanda idag testade vi det relativt nya resekonceptet som startade 2016, DOOR TO GATE, vilket var riktigt smidigt. Vi brukar alltid åka taxi och inte buss iom att vi reser med surfbrädor, men detta var som att åka taxi men till ett mer fördelaktigt pris. På hemsidan bokade man enkelt vart man ville bli upphämtad samt flygets avgångstid mm, så fick man en tid för när man skulle bli upphämtad för att komma i god tid till avgång. Jag gillade också att man fick sms-påminnelse dagen innan (jag är alltid nojig över att man typ glömt boka transport), samt samma dag kom sms med info om förarens namn samt en länk för att spåra bussen innan ankomst. Allt fungerade väldigt smidigt måste jag säga. Door to Gate är en delad resa till Arlanda (från Stockholmsområdet) och bilen gör vanligtvis två stopp på vägen till flygplatsen. I bussen fanns både wi-fi och USB-uttag, så när vi klev av var våra mobiler helt redo (fulladdade för) att flyga.Door to Gate - Arlanda Airport - Sweden

Fotobok - en för varje resa

Något som varit en självklarhet de senaste 15 år är att varje resa alltid omvandlats till en FOTOBOK. Det må ta sin tid att göra och sidantalet på böckerna har varierat enormt, vissa är på 50 sidor och andra 250. Men de personliga böckerna är så otroligt roliga att ha kvar och jag älskar känslan av att fysiskt bläddra i dem och uppleva bilderna i tryck. Fotoböckerna har *alla samma storlek 20x20 cm, samma "tråkiga" front med en bild på de som rest. Första sidan inuti är alltid den obligatoriska frukosten/fikan/middagen på Arlanda, och första uppslaget är alltid en karta med de 12 platser som betytt något extra under resan. Därefter ser böckerna helt olika ut. 
Inte en enda bok har jag missat att göra och det beror nog på att jag gillar deadlines, och jag gillar hur de pryder bokhyllan. Hi, hi! Regeln är att innan en ny resa påbörjas måste fotoboken från föregående resa vara färdig. Programmet jag använder för att göra böckerna har jag skrivit om det tidigare, och jag använder mig fortfarande utav samma; Crimson FrontBook. Ett nedladdningsbara professionellt fotoboksprogram för Mac och PC, och enligt mig det bästa man kan hitta på marknaden.


*Har faktiskt två böcker som skiljer sig från mängden. Året vi bodde på Bali blev en stor bok, 40x40 cm á 250 sidor, och samma sak med boken från vårt bröllop / bröllopsresa. 

Dagens bild - Djungelns skönhet


La Fortuna - Costa Rica