Phong Nha - en fantastisk by och grottornas mecka

När vi lämnade staden Da Nang tog vi tåget norrut under en ca 6 timmar lång resa. Vi tuffade sakta fram via en vacker och snirklig sträcka längs kusten, där den långa kedjan av vagnar omfamnade både havsvikar och berg. Och som enligt Björn var en storslagen syn. Själv råkade jag somna och sov bort ungefär hela alltihopa (får skylla på att vi hade sittplatser på fel sida i tåget och att så fort jag sätter mig i ett transportmedel ger det bättre effekt än världens bästa sömnpiller). Sent på kvällen anlände vi till den lilla och ganska orörda byn PHONG NHA i centrala Vietnam, en helt underbar plats som jag utan tvekan kan säga var höjdpunkten på vår resa. Kanske för att vi kände oss väldigt hemma i atmosfären, kanske för att vi gillar det lantliga mer än stad, och kanske för att vi föredrar frihetskänslan i att själva köra runt istället för att bli runtskjutsade. Ja här hyrde vi moppe och utforskade på så sätt mängder av vägar... ja till och med kohagar, då vi råkat köra lite knasigt och fick muta två barn att sen släppa ut oss. Ha, ha! Men de blev väldigt glada över sina glass-slantar.

Andra bilden och bilden här ovanför är utsikten en tidig morgon från det bungalowområde vi bodde på. En oerhört vacker morgon med helt perfekta väderförhållanden. Och jag är så väldigt glad att jag vaknade tidigt och tog dessa bilder. För vi bodde endast tre nätter i Phong Nha och hade tyvärr otur med vädret under dag två då himlen öppnade sig, och regnet förvandlade floden från vackert turkos till totalt bajsbrun. En inte lika tilltalande nyans som tyvärr låg kvar våra övriga dagar.

Men trots lite otur med vädret så upplevde vi ändå väldigt mycket under dessa dagar. Vi besökte Asiens största torrgrotta, vilket var en ofattbart stor grotta. Ja jösses! Vi simmade och vandrade i Dark Cave, vi besökte Mooc Springs, testade livet som ank-bonde, och långt ut på vischan hamnade vi på The pub with coold beer. Ja bara det namnet säger väl att man ska stanna!? (Och mer om allt detta kommer)Ingången till Phong Nha Cave, den grotta som låg jättenära byn men vi valde att inte besöka. I området finns nämligen mängder med grottor, så älskar man den typen av upplevelser ska man definitivt åka till byn Phong Nha.

Vi bodde på CARAMBOLA BUNGALOW som låg en liten bit utanför byns centrum. Ett ganska enkelt boende men både charmigt och trevlig. Där valde en av deras dyrare bungalow belägen precis vid vattnet, och det var definitivt värt priset; 242 kr / natt för två inklusive frukost. Personalen var supertrevlig, maten god, stället andades familjär atmosfär och boendet låg oerhört vackert. Så vi trivdes väldigt väldigt bra på detta ställe! Vi hyrde också moped via boendet vilket var jättesmidigt, samt de ordnade också med pick up från tåget och drop off till flygplatsen i Dong Hoi.
För att vara en liten by så fanns det endå en del restauranger att välja bland i Phong Nha. Och en av de mest speciell som vi hamnade på var nog BAMBOO CAFÉ i byns kärna. Men det speciell låg inte i atmosfären och inte heller i att maten var någon speciell smakupplevelse. Nej, det var efterrätten som stod för det speciell i sitt utförande....Staden Da Nang - som ett mini Miami

Kuststaden DA NANG, med sin stor fina strand och den speciell bron där en 666m lång drake slingrar sig fram, var andra stora staden vi stannade i under vår Vietnamnresa. Och till skillnad mot Ho Chi Minh så greppade Da Nang snabbt tag om våra hjärtan. Kanske för att där var mindre turister, för att tempot på gatorna var behgligare, och för att staden till viss del påminde om Miami. Vi spenderade fyra nätter i Da Nang och upplevde mycket tillfots. Vi åt både fint, dyrt, billigt och coolt. Och från staden gjorde vi utflykter till My Son Sanctuary, Hoi An, och Ba Na Hills där vi åkte världens längsta linbana och besökte Golden Bridge.


Resans dyraste och finaste middag checkade vi av på BRILLIANT TOP BAR som låg på 17:de våningen på Brilliant Hotel. Ett tjusigt ställe där vi fick ett fin bord tilldelat oss utan att ha bokat plats innan. Utsikten var minst sagt läcker för man såg ut över city, floden Han, stranden My Khe och Dragon Bridge som kvällstid skiftade i olika ljus. Matsen serverades riktigt coolt, på varm tallrik och i lågor till en början. Smakmässigt var det kanske inte lika imponerande, men helt ok. Och med tanke på utsiktens och restaurangens atmosfär så hade jag inte tackat nej till ett återbesök.Den över 3 mil långa stadsstranden DA NANG BEACH var också imponerande. Både lång, platt, bred, och med fin sand och klart vatten. My Khe kallas de tre kilometer av stranden som ligger mest centralt. Och där fanns en bred, stenlagd strandpromenad som sträckte sig längs stranden och kantades av vackra kokospalmer. Solstolarna var långt ifrån överbelamrrade med turister, snarare tvärt om. Och utbudet av vattenaktiviteter så som jetski, parasiling, bananbåt, mm. fanns det gått om.

Den läckraste restaurangen som vi besökte i Da Nang var utan tveka THUNG PHI BBQ, som gömde sig i den mörkaste gränden i stan. Ja så kändes det i alla fall, och vi trodde först att vi gått fel. Men i en upplyst gul lokal med känsla av industri hängde snablar (fläktar) från taket över flertalet pyttesmå bord, och stället var långt ifrån tomt. Ur menyn beställde man vad för typ av kött man ville äta, allt från groda till bläckfisk och nötkött. Sen fick man en grill placerad på bordet och valet att själv stå för tillagningen eller om en servitör skulle sköta grillningen. Vi körde på temat "kan själv". Men köttet förstod vi först efter ett tag (efter att ha sneglat på andra lokala gäster) att man skulle äta i de stora salladsbladen, fint paketerade på något vis. Men vi fick inte till den konsten till fullo och beställde in en tallrik med klassiska tillbehör (pommes) också (så jädra turistigt, ha, ha!). Upplevelsen var hur som helst väldigt speciell och det var en cool och annorlunda restaurang med ett roligt koncept. Och billigt var det också. Priset för en portion med groda var t.ex. 29 kr.Under våra tid i Da Nang bodde vi på CENTRAL HOTEL & SPA som låg mitt i stan. Ett prisvärt och modernt hotell där vi betalade 295kr / natt för två, för ett dubbelrum á 22m² och inklusive frukost. Högst upp på taket fanns en pool som vi i princip hade för oss själva, och hotellet stoltserade också med en bastu! Men man kan väl säga att AC´n på rummet var till mycket större användning än just bastun. Vi tittade inte ens in i bastun om jag ska vara ärlig.
Da Nang - Vietnam

Ba Na Hills & Golden Bride

För något år sedan såg jag en bild på Golden Bridge på Instagram och sparade bilden i min mapp "platser i världen jag vill besöka". Och den sekunden av knapptryckning gjorde att vi väl i Vietnam (nu i våras) hamnade på SUN WORLD BA NA HILLS, där den speciella gångbrons som hålls upp av två stora stenhänder ovanför molnen är belägen.  

Men utan att ha läst på om själva Sun World så bjöds vi först på en liten chockupplevelse när vi väl kom upp. Känslan var att vi lämnade Vietnam där nere vid havet, men efter att ha åkt världens längsta linbana upp till 1487 meters höjd så klev vi av i ett gammalt Frankrike. Ju mer vi promenerade runt i den charmiga staden och ju längre vi gick och desto fler linbanor vi åkte, desto mer förvånades vi och ju galnare och galnare kändes allt. Sun World kallas för "heaven on earth" på grund av dess spektakulära klimat och väldigt speciella naturlandskap. Men jag tror också det kallas "himlen på jorden" för att det är ett gigantiskt lekland för vuxna, där enormt mycket mixas och blandas på ett väldigt annorlunda sätt. Och man kan lätt spendera en heldag här! Ja till och med bo här om man vill.Utöver den franska byn som var väldigt vacker och ståtlig med alla sina pampiga byggnader, så passerade vi också Le Jardin D’Amour Gardens med helt makalösa blomsterplanteringar, samt en buddistisk bergstopp med mängder av tempel i olika magnifika utföranden. Sen när vi bara gick genom en dörr så hamnade vi plötsligt på en "Fantasy Park" också, och inte vilken som helst utan landets största! Sååååå galet! Och när Björn insåg att alla spel var gratis (ingick i inträdesbiljetten upp) så blev det ännu galnare. Så vi testade massor. Och befann vi oss inte spelandes, eller öga mot öga med dinosaurier, så omgavs vi av karuseller och åkattraktioner som snirklade sig både inomhus och utomhus.
Efter att ha spenderat mängder med timmar promenerandes på världens kanske knasigaste bergstopp nådde vi fram till GOLDEN BRIDGE, den 150 meter långa och speciella gångbron som jag så gärna ville se. Bron invigdes officiellt 2018 och omskrevs snabbt i TIME Magazine som “Top 10 best destinations of the world”  och The Guardian skrev “The world’s most impressive pedestrians’ bridge”. Idag är Golden Bridge en enorm ikon för Vietnam och lockade 2,7 miljoner besökare bara under första året. 


Ba Na Hills - 2 mil från Da Nang - Vietnam