BL

MIN BUCKET LIST
Det finns ju massor av saker som jag vill förverkliga innan jag dör. Platser att se, äventyr att utmana, mål att förverkliga och en hel bunt av saker att uppleva. Så här delar jag med mig av Min Bucket List. (Utan någon som helst rangordning.) Och där rosa = avklarat! 48%


01. GIFTA MIG
14 februari 2011 friade Björn under en picknick i solnedgången på en strand på Bali. Svaret var självklart ja och exakt två år senare gifte vi oss barfota i solnedgången på en strand i Thailand.
02. STARTA ETT CAFÉ
03. KÖPA MARK I NÅGOT VARMT TROPISKT LAND 
Vi hade under flera års tid letat mark utomlands och först i Costa Rica 2014 hittade vi den där perfekta platsen. Ute på Nicoyahalvön, på en sluttning, med en otroligt fin solnedgång och ca 5 min promenad ner till en paradisstrand (väljer att inte avslöja exakt vilken just nu). 

04. BYGGA HUS I NÅGOT VARMT TROPISKT LAND
05. BO UTOMLANDS UNDER EN LÄNGRE TID (minst 6 månader)
Från april 2010 - 2011 bodde vi (jag och Björn) på Bali. Vi tog ledig från jobb och ängnade dagarna åt att må bra, leva livet, surfa, fota och blogga. Det var ett helt sagolikt underbart år!
06. ÖVERNATTA PÅ ISHOTELLET I JUKKASJÄRVI, SVERIGE
07. LÄRA MIG VÅGSURFA (forever in progress)
08. GÖRA LIVET BÄTTRE FÖR NÅGON ANNAN
Sedan 2007 bidrar jag varje månad med 200kr till mitt fadderbarn, Gladys Ngoma, i Zambia. En tjej som föddes år 2000 och som jag hoppas får det lite bättre tack vare mig. Och självklart är det en dröm att en dag kunna åka och hälsa på henne och resten av hennes familj som består av mamma, pappa och tre syskon.
09. BESÖKA MITT FADDERBARN
10. BESÖKA RUINSTADEN MACHU PICCHU, PERU
11. UPPLEVA NORRSKEN, SVERIGE
12. GE UT EN BOK
13. KLÄ MIG TRADITIONELLT ENLIGT NÅGON KULTUR
Under året på Bali kunde jag i mitten av oktober 2010 inte låta bli att testa "Balines för en dag". Och det var inte lätt, det var inte svalt och det var absolut inte som en dans på rosor. Hela klädseln bestod av tyger i olika lager och längder, inte en endaste knapp eller spänne finns för att hålla ihop allting. Tunga smycken i överflöd och allt i blänkande guld. Meterlånga breda band hårt snört runt överkroppen gjorde även att man fick spara på de djupa andetagen. Men nog satt sakerna på plats och uppe minsann. Och rejält varmt var det! Och att försöka röra sig bland alla färglada lager av tyger... -galet så svårt det var. Och att försöka ta några danssteg var inte att tänka på. Så efter det imponerades jag desto mer av alla som traditionella danser som gjordes i liknande kläder.

14. BO 5-STJÄRNIGT UTÖVER DET VANLIGA
Att bo 5-stjärnigt är inget som vi gör ofta. Men jag tycker att det är kul att unna sig sådan lyx ibland och få känna sig så där lustigt missplacerad. Det mest imponerande stället vi bott på är nog Ubud Hanging Gardens utanför Ubud på Bali.
15. DANSA "HULA HULA" PÅ HAWAII, USA
16. FLYGA HELIKOPTER
Under maj månad 2009 bilade jag och Björn runt i USA. Och då passade vi på att åka helikopter över Grand Canyon vilket var jäkligt coolt! Där kan man snacka om första parkett!


17. BLI SPÅDD
Första och enda gången jag blivit spådd var i Ubud på Bali, i januari 2011, och utav självaste Mr. Ketut Liyer, känd från boken Eat Pray Love. Och att vi (jag och Anna) skulle till just honom var inte alls tanken, det var vår driver som på eget initiativ såg till att ta oss till just honom.
18. ÄTA GLASS PÅ SVERIGES STÖRSTA GLASSRESTAURANG, SÖDERKÖPING
Älskar man glass så älskar man Smultronstället i Söderköping. Restaurangen ligger väldigt idylliskt precis vid Göta Kanal. Och glassarna... wow! De är olikt all annan glass man kan bli serverad och man ska verkligen inte komma dit med mätt mage. Jag har varit där flertalet gånger och äter gärna en glass där så fort jag får chansen.  
19. PROMENERA PÅ KINESISKA MUREN, KINA
20. BESÖKA DRACULAS SLOTT, RUMÄNIEN
21. BESÖKA COLLOSEUM I ROM, ITALIEN
22. SE LUTANDE TORNET I PISA, ITALIEN
23. KÖRA FYRHJULING I ÖKEN, USA
Den absolut roligaste dagen i USA 2009 var då vi hyrde varsin fyrhjuling och gav oss ut i öknen och körde en hel dag. Sen kom vi jättesmutsiga och dammiga till det fyrstjärniga och fina hotellet vi bestämt oss för att lyxa till det med... och de i receptionen undrade nog va´fan vi gjorde där. Men så som vi såg ut kan jag inte klandra dem.
24. TA EN DRINK I KARIBIEN
25. SE GORILLOR I DET FRIA
26. LÄRA MIG YTTERLIGARE ETT SPRÅK (pågående - försöker lära mig Spanska)
27. GRÅTA AV LYCKA
Ja jag kan fortfarande gråta av lycka när jag tittar på bildspel från vårt bröllopet.
28. SÄGA "FY FARAO" VID FARAOERNAS PYRAMIDER, EGYPTEN
29. UPPLEVA AMAZONAS, SYDAMERIKA
30. ÅKA PÅ SPA-WEEKEND
I april 2009 var jag till Jūrmala Spa utanför Riga i Lettland tillsammans med min väninna Elin. Det var en otroligt skön spa-helg, fullbokad av behandlingar. Den ena mer avkopplande än det andra och vi var helt möra då vi flög hem igen. Väldigt härligt. Sen har det blivit fler spa-helger efter det i Sverige; Selma Spa, Loka Brunn och Yasuragi.
31. SE HAVSSKÖLDPADDOR I DET FRIA
I Costa Rica 2012 såg jag och Björn när en stor havssköldpadda lade ägg på stranden, i det fria mitt i natten. Och i Sri Lanka 2013 såg vi jätteofta sköldpaddor ute i vattnet då vi surfade. Vilket var enormt imponerande att se hur de magnifika djuren kom upp med både huvud och skal ovanför ytan bara 1 meter ifrån brädan man satt på.
32. ÅKA TUK-TUK, BANGKOK, THAILAND 2013 
33. SE ATLANTEN MÖTA INDISKA OCEANEN, GODAHOPPSUDDEN, SYDAFRIKA 2007
34. HELDAG PÅ DISNEYLAND
Var på Disneyland i Paris i Frankrike 1996 & 1997, samt LA i USA 2009.
35. SE RED EYED TREE FROG, COSTA RICA

Vi såg den, vi såg den, vi såg den! Den 11 februari 2012 för att vara exakt, då såg vi den, den pyttelilla gröna grodan med röda ögon. Och det är så fjantigt egentligen hur något så litet (för den är verkligen jätteliten) kan betyda så mycket. Men som jag hade längtat efter att få se just en av Costa Ricas skönheter, denna gröna groda med röda ögon.

36. TA MC-KORT
37. UPPSKATTA ATT JAG ÖVERLEVT EN OLYCKA
Har varit med om tre större olyckor och det går faktiskt inte en dag utan att jag är glad över att det det inte gick värre.
38. BADA I VARMA KÄLLOR, ISLAND
39. SE EN COCONUT CRAB I DET FRIA
40. BESÖKA ALLA SJU VÄRLDSDELAR (har besökt 4 så 3 kvar)
41. TA EN DRINK PÅ EN COOL SKYBAR
2010 besökte vi "jättebåten" som just landat på tre skyskrapor, för det var så byggnaden såg ut. Det femstjärnigt lyxhotellet, Marina Bay Sands, i hjärtat av Singapore. Och 57 våningar upp på deras skywalk njöt vi av varsin drink och den enorma utsikten över staden. Coolt!


42. GE BLOD 
43. FLYGA FÖRSTA KLASS 
44. LÄSA EN TIDNING FLYTANDES I DÖDA HAVET
45. BYGGA ETT SANDSLOTT I VUXEN ÅLDER
46. TATUERA MIG
Har en tatuering på höger vrist.
47. ÄTA SUSHI I JAPAN
48. BO PÅ ETT HOTELL PÅ PÅLAR I VATTNET, MALDIVERNA
49. ÄVENTYRA I ALASKA
50. ÅKA ÖVER GOLDEN GATE, USA

Det finns faktiskt en lång historia om vårt besök vid Golden Gate, om hur jag bara "lite snabbt" skulle ta en bild av bron... men som slutade med att vi inte hann äta den romantisk middag vi egentligen skulle ägna kvällen åt. 
51. RIDA ELEFANT
Att rida elefant har varit en barndomsdröm, något jag verkligen velat göra efter att jag som liten sett en gammal bild på mamma och pappa som red elefant innan jag föddes. Och i september 2010 slog drömmen in på Bali, sen red vi också i Thailand 2013 då vi åkte på en dagsutflykt.

52. BESÖKA HOBBIT WILLAGE, NYA ZEELAND
53. GE EN KÖTTÄTANDE VÄXT TILL EN VEGETARIAN
54. GÖRA EN DRASTISK KLIPPNING (minst halva håret)
55. GÅ EN MATLAGNINGSKURS
På Bali deltog vi under en halvdag i Paon Cocking Class utanför Ubud, vilket var en fantastisk upplevelse. Fylld av humor och mycket matlagning, totalt åtta maträtter gjordes.


56. ÅKA GONDOL i VENEDIG
57. BADA I ETT VATTENFALL
Ganska roligt faktiskt att jag besökt en uppsjö av vackra vattenfall men absolut inte badat i alla. Kanske kan det vara många till antalet om man får räkna de gånger jag bara "doppat benen". Hi, hi! Jag är en extrem fryslort vilket är anledningen till detta och de flesta vattenfall tycks vara för kalla för mig. Men några vattenfall som jag faktiskt badat i på riktigt är Llanos de Cortez, Nauyaca Waterfalls och La Fortuna i Costa Rica.
58. SAMLA PÅ NÅGOT
Vi samlar nog på något ganska ovanligt...  -sand från stränder vi besökt. Vi tar med lite sand från de stränder vi spenderat en längre tid vid eller från de som betytt något speciellt. Sen förvarar vi sanden i små glasflaskor hemma i lägenheten.

59. SIMMA MED DELFINER
I början av april 2014 besökte vi Dolphin Research Center i Florida Keys USA och drömmen om att simma med delfiner blev till verklighet. Enormt roligt!

60. PLANTERA ETT FRUKTTRÄD OCH ÄTA FRUKTEN 
61. SE ELDFLUGOR
Eldflugor såg vi i Sri Lanka 2013. Så jäkla roliga djur alltså! En hade till och med kommit in i vårt hotellrum en kväll och yrade omkring och lös lite här och lite där. 
62. GÅ PÅ EN SPÖKVANDRING 
Gjordes under en fnittrig tjejhelg i Stockholm vintern 2013.
63. SE "THE BIG FIVE", SYDAFRIKA
I juni 2007 var jag till Sydafrika och hälsade på min väninna Cecilia som var utbytesstudent där. Vi åkte på tre dagars safari i Krugerparken och lyckades faktiskt se "The Big Five"; elefant, noshörning, buffel, lejon och leopard. Det starkaste minnet är från då vi var på morgonsafari till fots på savannen! Precis i soluppgången, med beväpnade guider och lejon på väldigt nära håll. 

64.  STÅ PÅ EKVATORN
2017 var året då det hände, i Ecuador. Också kallat "Jakten på 0.00000"


65. FIRA JULAFTON UTOMLANDS
2010 firade jag julafton på Bali tillsammans med Björn, min mamma och min lillebror. Vi bodde på Bali Tropic Resort & Spa, ett hotell som ordnade med både mat, dans och jultomte. Och eftersom jag inte är så mycket för traditioner så tyckte jag att det var kul. Och det var garnaterat inte sista gången som jag och Björn firar julafton utomlands.   
66. HÅLLA I EN KOALA
67. BJUDA EN HEMLÖS PÅ MAT
68. LEKA COWBOY, USA
I maj 2009 bodde jag och Björn två dagar vid Gran Canyon West Ranch, vilket var som en gammal by med indianer och cowboys.


 69. BO I EN "TRÄDKOJA"
Jag, Elin och Malin bodde i januari 2009 på Tree Houses Hotel i Costa Rica. Ett hotell där man verkligen blir ett med naturen, ser kolibris flyga förbi och har sengångare klättrande precis utanför dörren. Ett helt underbart ställe. Annorlunda, rogivande och härligt! 
70. SNORKLA MED HAJ
Det hände helt oväntat då jag och Björn snorklade vid världens tredje största rev utanför Key West i USA 2014. Vi såg två olika sorters haj och på väldigt nära avstånd. Kanske lite för nära.
71. LIGGA PÅ MAHO BEACH OCH SE FLYGPLAN LANDA, SINT MAARTEN
72. BESÖKA AKROPOLIS, GREKLAND
73. ÄTA CHOKLAD VID CHOCOLATE HILLS, FILIPPINERNA
74. SE VICTORIAFALLEN, ZIMBABWE / ZAMBIA 
75. BESÖKA POMPEJI, DEN STELNADE STADEN I LAVA, ITALIEN
76. BESÖKA SKELETTKYRKAN, TJECKIEN 
Ca 70 mil öster om Parg i den lilla byn Sedlec ligger Skelettkyrkan. Jag var där i juli 2005 och det var en märklig uppelvelse. Kyrkan är helt inredd av människoskelett. I fina former och linjer är ben och kranier ordnade till bla två stora bägare, en altartavla, ett kors och i valvtakets mitt hänger en enorm sexarmad ljuskrona.

77. ÅKA FLYBOARD
78. SÄLJA NÅGRA AV MINA RESEBILDER
I reseguiden "Med Ryggsäck i Centralamerika" finns några av mina bilder från Costa Rica.
79. GÖRA EN APP
80. VALSKÅDNING, SYDAFRIKA 2007
81. WEEKEND I NEW YORK
82. BESTIGA EN VULKAN
I november 2010 besteg vi Balis högsta vulkan, Gunung Agung, vilket var en galen upplevelse på många sett. Lika fruktansvärt jobbigt som vackert och rörande. Och att efter all ansträngning infinna sig på toppen och i tystnad se hur guiden be till gudarna vid vulkanens krater... wow!
83. TESTA FISKSPA
Inte så effektfullt enligt min mening men en rolig upplevelse. Jag testade Fish Spa på Bali 2010 och det kittlades en hel del när de små firrarna naffsade runt på fötterna. Hi, hi!84. STÅ HÖGST UPP I EIFFELTORNET, FRANKRIKE 1997
85. FORSPADDLA
Har jag gjort flera gånger och i olika länder, bla Costa Rica 2009 och Bali 2010.
86. FÅNGA EN RIKTIGT STOR FISK
87. ÄGA EN FYRHJULING
88. KLARA EN SVÅR YOGA POSE
89. SE KARNEVALEN I RIO DE JANEIRO, BRASILIEN
90. ÅKA LUFTBALLONG
91. UPPLEVA EN COOL TUR BLAND GROTTOR 
Venado Caves i Costa Rica är överlägset den coolaste tur bland grottor jag varit med om.92. SE PINGVINER I DET FRIA
2007 vad jag till Boulders Beach i Sydafrika, där det på stranden och klipporna vankade omkring mängder av små söta Sydafrikanska Pingviner. Otroligt söta, ca 60-70 cm höga.
93. ÅKA DÖDENS VÄG I LA PAZ, BOLIVIA (borde jag nog göra sist, hi, hi!) 
94. DRICKA CHAMPAGNE I CHAMPAGNE, FRANKRIKE
95. SE TIGRAR, INDIEN 
96. SNORKLA I RÖDA HAVET
97. SE OM MINA HÄNDER PASSAR I HOLLYWOOD, USA 
Jo då, jag har samma handstorlek som Marilyn Monroe.

98. TESTA VOLCANOBOARDING
Guiden sa "kom ihåg att hålla munnen stängd hela tiden"...  men när jag i full fart svischade ner för vulkanen Cerro Negro i Nicaragua så log jag av hela mitt hjärta. Något jag bittert ångrade då jag väl kom ner och hade käften full av grus. Ha, ha! Men det var ju så kul så hur ska man då inte kunna le!?99. TRÄFFA NÅGON SOM HETER FITTA ELLER PUNG
Vi har faktiskt träffad både Fitta och Pung, vilket man som Svensk kan tycka är två mycket konstiga namn. Men på en färja mellan Bali och Java i Indonesien var jag och Björn de enda turisterna. Det bildades snabbt en kö av människor som skulle hälsa på oss och fotograferas med oss, och där bland alla dom var en ung söt tjej som hette Fitta. Och Pung, ja henne träffade vi i Thailand. Det var vår wedding planners assistent och hon som ordnade med alla blommor vid vårt bröllop. 
100.  HITTA VÄRLDENS ÄNDE

I Sri Lanka finns World's End.