Resereportage

När många säger Gili öarna så säger jag Nusa Lembongan och Ceningan. De två små öarna som endast ligger 30 minuters båtresa från Bali. De påminner tillika om ett forna Bali, men med en gnutta "sjörövarkänsla". Atmosfären är genuin, lantlig och förförisk. Samt öarna är inte lika besökt av turister, ännu (bör nog tilläggas). I min reseguide delar jag med mig av personliga tips, från billiga till dyra restauranger, fina stränder, mysiga boenden och hur man enklast tar sig runt. Reportaget finns att läsa som pdf här.Endast 1 timme och 20 min med flyg från Bali finner man ön Flores, där staden Labuan Bajo är en perfekt utgångspunkt för att se världens största nu levande ödlor, samt väldigt mycket mer. Tex rosa stränder, fina vattenfall, coola grottor, stora sjöar, vacker snorkling / dykning och genuina byar. Min guide "Drakarnas ö" går att läsa som pdf härDen tropiska ön nedanför Indiens spets är ett både vackert, själfullt och spännande land. Med orörda paradisstränder, underbart klimat, enastående kulturrikedom, kryddstark mat, fantastiskt djurliv och såklart -perfekta vågor för den som älskar kicken av att rida havets krafter på en bräda. Så är man nyfiken på att vågsurfa i Sri Lanka läs mitt resereportage "På en surfbräda i Sri Lanka" (som pdf).
Några av de vanligaste frågorna jag får om Bali är "Hur är Kuta? Vad gör man där? Är det värt att stanna några dagar?" Och för att ge en tydligare bild av staden som turister antingen älskar eller hatar, har jag gjort ett litet resereportage om hur tre dagar i Kuta skulle kunna se ut. Resereportaget "72 timmar i Kuta" går enklast att läsa här (som pdf).
USA - NEONKYRKOGÅRDEN i Las Vegas
En ganska speciell "kyrkogård" i Las Vegas där stadens gamla klenoder till neonskyltar gör sin sista vila. Klicka på följande länk för önskad upplösning; högupplöst eller webbkvalité, så öppnas reportaget som pdf. Text: Martina Buchanan.

USA - MESA VERDE
Ett besök till Mesa Verde i Colorado är en upplevelse som båda imponerar och fascinerar. Där en hel stad byggd av människohänder legat gömd i skydd av en klippa i tusentals år. Människorna som en gång levde på platsen var skickliga krukmakare och hantverkare, men staden och alla runtliggande byggnader övergavs år 1300 och ingen vet varför.

LETTLAND - RIGA
En weekend i Riga som visade sig vara en mysig stad och perfekt för ett spabesök. Klicka på följande länk för önskad upplösning; HQ eller webbkvalité, så öppnas reportaget som pdf.


Text: Elin Andersson

LETTLAND - JURMALA SPA
Jūrmala är en liten stad i Lettland, inte långt från Riga. Det är ett populärt turistmål med sin fina  långsträckta strand och mysiga kärna som mestadels utgörs av trähus i art nouveau-stil. Ett spabesök i Jurmala är skönt för så väl kropp som plånbok. Klicka på följande länk för önskad upplösning; HQ eller webbkvalité, så öppnas reportaget som pdf. Text: Elin Andersson

TJECKIEN - SKELETTKYRKAN
Strax utanför Prag i den lilla byn Sedlec finns en minst sagt speciell kyrka. Även kallad skelettkyrkan eller Benhuset i Sedlec. Kapellet är känt för ossariet i källaren som innehåller konstfullt arrangerade ben från cirka 40 000 människor och arrangemangen utgör både dekoration och inventarier i kapellet. Klicka på följande länk för att läsa reportaget i önskad upplösning; HQ eller webbkvalité (öppnas som pdf).