Resor

NICARAGUA
Nicaragua var ett väldigt spännande resmål på många sätt, där många av vägarna även var ett stycke för sig. Men det första som slog mig var att där var så otroligt färgglatt. Husen gick från tokrosa till chockturkos och avlöste varandra i alla nyanser däremellan. Vi kom dock till Nicaragua fullmatade av fördomar (kriminalitet/osäkerhet), vilka kom att under resans gång krossas totalt. Dock ska det inte stickas under stolen med att majoriteten av alla fönster var gallertäckta, att husen låg bakom stora murar och flertalet hotell hade vakter dygnet runt. Och det jag kommer säga nu kan nog låta lite knasigt, men... -om världen fick en zombieepidemi så skulle jag vilja bo i staden Granada. En mycket gullig stad när man väl förstod att allt "var vänt inåt". Det gällde iof lite hela Nicaragua, att jag saknade det ombonade och välkomnande utomhus. Däremot om man gick in på restauranger, hotell osv så hittade man allt det där mysiga  - men liksom vänt mot sin egen kärna / innergård. Restaurangen Bistro Estrada var ett praktexempel. Knappt intressant från utsidan men supermysigt på insidan, med bord runt en grön oas till innergård och med en porlande fontän i mitten. Dessutom utsökt mat, exemplarisk service, och deras "Special of the week" var nog det mest prisvärda vi åt under hela resan.

Att kunna prata spanska är såklart en enorm fördel om man reser i Nicaragua. Så det faktum att vi inte kunde så många ord gjorde det stundtals onödigt besvärligt. Även på lyxhotell var kunskapen i engelska (både restaurang-, bar och poolpersonal) i princip noll. Och hotellen var över lag en svår sak att få prisvärt i jämförelse med andra länder vi besökt. Boende fanns det men priset var oftast dyrt i förhållande till standarden. Men det kommer nog bli bättring på det i takt med att turismen ökar. Jag förvånades dock över hur många Svenska vi ändå mötte under resan (2014) och skulle nog vilja påstå att turismen i Nicaragua utgörs av nästan 50/50 Svenskar / Amerikanare. Ön Ometepe var dessutom svenskarnas tillhåll Nr 1. Vilket jag kan förstå. För även vi fick en viss förkärlek till Ometepe, "jordnötsön" bestående av två vulkaner och belägen i landets största sjö. Verkligen en enorm sjö som bjöd på mer vita gäss än Stillahavskusten. Landet i helhet gillade vi skarpt. Det var vackert, vänligt, charmigt, äventyrligt och busigt lantligt. Maten var också en positiv överraskning, både god och billig. Nicaragua är en oslipad diamant, verkligen. Dit jag hoppas komma tillbaks en dag. Se gärna topplistan från Nicaragua med mer info och coola saker att se och göra där.

THAILAND
Eftersom vi gifte oss i Thailand kommer det alltid vara en väldigt betydelsefull plats. Vi gifte oss på en obebodd ö utanför Ao Nang och vi  hade tittat på mängder av olika platser innan vi bestämde att ceremonin skulle hållas just där. Vi valde även mellan flertalet lände till en början men tyckte sen att Thailand vore perfekt för oss. Välbeprövat vad gäller utländska bröllop, många företag/hotell som anordnar bröllop, fina platser/stränder, vackra dekorationer, enkelt att resa till, kostar inte skjortan och det var inte regnperiod vid vårt datum. Men sen kommer jag ändå aldrig glömma att det regnade både dagen innan och dagen efter vårt bröllop. Hi, hi! Men hur som helst. Att det sen blev just Ao Nang berodde på att vi hade små barn med på gästlistan, det gick direktflyg dit och Ao Nang är en relativt stor stad med en hel del bekvämligheter. Så för oss och alla gäster var det helt perfekt, en fantastisk rolig tid med nära och kära. Och bröllopet i sig var verkligen underbart.
I och med bröllopet så reste vi inte runt i Thailand, likt vi annars gör på våra resor. Vi höll oss kring Ao Nang under de 2,5 vecka vi var där, vilket var en bra utgångspunkt för mängder av utflykter så som paddling bland grottor, snorkling, varma källor, friklättring på klippor, blå laguner osv. Och en uppsjö av vackra öar fanns i närheten (Tup & Chicken Island, Hong Island, Bamboo Island & Phi Phi Island) och att åka dit med longtailbåt tog mellan 15 min - 1,5 timme enkel resa (Phi Phi var smidigast att åka till med speedboat). Longtailbåtar fanns det gått om och gick att hyra direkt på Ao Nang stranden, för en kortare snorkeltur eller heldagsutfykter. Och en uppsjö av restauranger fanns på gångavstånd i Ao Nang, där några favoriter var The Hilltop som låg så vackert, lilla enkla Buassaba, och Carnivore Steak & Grill.

Ao Nang var bra och helt perfekt för det vi ville ha ut av resan. Men hade jag och Björn åkt bara vi och inte för att gifta oss så hade vi inte stannat i Ao Nang längre än 1 vecka. Personligen tycker jag att där var på tok för många svenska och "för lite riktigt Thailand". Vi vill inte åka till andra sidan jorden för att få en meny på svenska och bli tilltalad på svenska (av Thailändare). Men för bröllop, barnfamiljer och svenskar som inte gillar eller kan prata engelska är en guldgruva.COSTA RICA 
Costa Rica är ett lands som jag tycker är fantastisk på alla sätt! Naturen är enormt vacker, maten god, det är enkelt att ta sig runt både via bil och lokaltrafik. Det finns mängder av saker att se, äventyrliga aktiviteter, bra surf och enormt många vackra stränder. Personligen så tycker jag att Santa Teresas strand är den finaste strand jag någonsin varit på. Lång, finkornig och vit sand med bra surf för både nybörjare och mer erfarna. Först gången jag var i Santa Teresa var 2007 via ett surfcamp. Då var det väldigt få turister i Santa Teresa och även få surfare. Man kunde ta en promenad på stranden tidig morgon och vari i princip själv. Året därpå var jag tillbaks igen och bara tills dess hade turistantalet ökat. Och sedan dess har det bara fortsatt. Svenskarna har verkligen fått upp ögonen för byn Santa Teresa, denna fortfarande något oslipade diamant. Vilket nog till stor del beror på Surfakademin som under vinterhalvåren bedriver surfcamp på en ranch just vid denna idylliska stranden. Men även om utvecklingen gått fort fram just i Santa Teresa så är det grusvägar som leder dit och man får "skaka rumpa" ordentlig. Men iom turisternas ökning kantar flertalet restauranger den dammiga grusvägen genom byn och allt fler hotell har öppnat upp sina portar.

Vad gäller Costa Rica i helhet så är det ett tropiskt land med 27-gradigt vatten året runt. Naturen skiftar väldigt då landet bjuder på både torrt landskap men också riktigt fuktigt klimat med regnskog. Då vi var där 2012 reste vi främst längs västkusten (Jacó, Santa Teresa och Tamarindo). Men även inåt ön till det populära La Fortuna och dess underbara Spa Hotell med varma källor från vulkanen Arenal. Och La Fortuna är en bra utgångspunkt för att finna mängder av äventyrliga aktiviteter så som canopy, Venado Caves, Hanging Bridges, cloud forest, vattenfall mm. Även det speciella Tree Houses Hotel ligger där i närheten, vilket jag inte tycker att man får missa att spendera minst en natt på. Jag skulle vilja sagt säga att jag älskar Costa Rica, för jag har typ ingenting negativt att säga. Jo man kan skippa huvudstaden San José, för det är inget märkvärdigt eller intressant. Men annars så har Costa Rica bra vägar mestadels och att äta och bo är billigare än i Sverige (men en bra bit ifrån "Asien-billigt"). Se gärna topplistan för mer inspiration eller få en bra överblick via vår karta.BALI
Vi spenderade ett år på Bali från april 2010-2011, samt var där två månader under 2013 och två månader 2015. En fantastisk ö som trollbinder de flesta besökarna och det är inte för intet vi kallar det vårt andra hem. Jag älskar Bali men har faktiskt svårt att sätta fingret på exakt vad det är som gör att jag känner så. För trafiken är lite galen, uppfattas många gånger som fullkomligt obegriplig och med mängder av mopeder. Naturen är enormt vacker men på alldeles för många ställen full av skräp och sopor. Och det problemet finns även i vattnet och på stränderna växelvis,  regn- och torrperiod, och vilken sida av ön man är på under de perioderna. Kortfattat skulle jag beskriva Bali som trångt, skräpigt och tätbefolkat. Men samtidigt oerhört vackert, trollbindande och med en underbar kultur. Människorna är enormt vänliga och trevliga, tempot rent själsligt väldigt lugnt och harmoniskt. Det stressas inte i onödan utan saker får ta sin tid oavsett vad. 

När vi åkte för att stanna på Bali i 1 år så hade vi bara bokat hotell för en vecka, Sayang Maha Mertha i Kuta, och tänkte att resten löser vi på plats vilket vi också gjorde. Men på första hotellet checkade vi ut efter en natt och avbokade resterande dagarna. Det var en enorm besvikelse och långt ifrån vad hemsidan utlovade. Till fots hittade vi istället UN´s hotell, även det i Kuta, och som vi föll för direkt. Enkelt, mysigt, ok rum, rent, hade pool, god frukost, underbar personal och det låg som i en egen oas mitt i det stökiga Kuta. (Och bokar man boende månadsvis får man 35-40% rabatt). Så där stannade vi under hela första månaden, samt letade under den tiden efter ett mer långsiktigt boende. Vi pratade med folk vi lärde känna och åkte runt och läste på lappar som satt uppe om att hus/lägenheter fanns att hyra. På det viset hittade vi det hus vi sedan hyrde för resten av året och vi valde faktiskt att bo kvar i utkanten av Kuta under hela tiden. Trots att många turister avskyr Kuta så tyckte vi att det var praktiskt och en perfekt utgångspunkt. Från huset var det gångavstånd till både stranden, tvätteriet, massageställen och en uppsjö av bra restauranger. Eftersom vi är surfare båda två så spenderade vi sällan hela dagar i Kuta utan åkte runt på moped till alla möjliga surfbryt för att sen på kvällarna återvända till Kuta och dess utbud av restauranger och massageställen. Under året på Bali gjorde vi ofta mindre utflykter, allt från endagars till några veckor, vilket gjorde att vi såg väldigt mycket utav hela Bali. För mer information om vad vi såg se gärna kartan över Bali eller scrolla runt här på bloggen. Jag har faktiskt ett inlägg från Bali som jag gillar mer än alla andra, det får mig att le och känna "ja sådär är Bali": I ♥ BALI

SRI LANKA
Vi var i Sri Lanka under 4 veckor i mars/april 2013 och bodde under majoriteten av den tiden i den lilla kustbyn Mirissa i söder. Dess paradisstrand var riktigt vacker och det var ett både lugnt och mysigt ställe. Men mer än två veckor där skulle jag dock inte rekommendera, för det är just en väldigt liten by med en fin strand. Och enligt vårt tycke saknade matutbudet där tyvärr en gnutta variation. Men det var billigt att äta och grillad fisk var det mest populära. Man satt även direkt på stranden vilket var oerhört mysigt under under de fina solnedgångarna. Och deras goda efterrätt (Curd & Kithul) som man ofta fick var alldeles perfekt svalkande efter den starka maten. Mirissa är också känt för valskådning, så det får man förresten inte missa att se.
Under tiden i Sti Lanka åkte vi runt på en hel del turer i södra delen av landet (se gärna kartan) och naturen i Sri Lanka var både enastående vacker och orörd. Med fina teplantage, gröna frodiga landskap, enorma berg med vackra vyer och dalar fyllda av risterrasser. Vi gjorde härliga vandringar som Mini Adams Peak och World´s End. Djurlivet var dessutom mäkta imponerande, både på land och i vattnet. Vi surfade flera surfbryt på sydvästkusten och hade nästan alltid sällskap av sköldpaddor, vilket är väldigt sällsynt på andra ställen i världen. Höjdpunkten på resan var absolut då vi åkte på en två dagars safari i Yala National Park och såg flertalet coola djur på riktigt nära håll, både elefanter och leoparder. Och jag tror att för att njuta så mycket som möjligt av en vistelse i landet ska man resa hit under Sveriges kall vinter, stanna ca 2-3 veckor och bo på ett par olika platser. Tex njuta av lugnet på någon paradisstrand men också resa runt och se mer/göra mer .

Ett litet minus får däremot landet på grund av sin kvinnosyn. Jag tyckte att kvinnor sågs som luft. Det var männen som pratade, männen som styrde, männen som bestämde. Flera gånger då jag och Björn träffade folk, män, så frågade dom alltid Björn vad de ville veta. Frågor om mig trots att jag stod precis bredvid, trots att jag kan prata, trots att jag hörde frågorna lika bra! Men det var som om jag inte fanns och det fick mig att bli ganska irriterad. För jag är inte van vid det. Vet att detta blivit betydligt bättre i landet i jämförelse med hur det har varit, men är man inte van vid det så blev det som i mitt fall en liten chock. Men om man var själv (utan man vid sin sida) så kunde de prata med en, så reser man som enbart tjejer tror jag inte att man ens kommer märka detta.USA
Det stora landet i väst. Mer eller mindre omöjligt att sammanfatta som en enhet. Vi har besökt USA flertalet gånger och satt ner våra fötter i sju olika delstater; Kalifornien, Nevada, Utah, Colorado och Arizona via en roadtrip 2009, och Florida och Hawaii vid två separata tillfällen under 2014. Jag är inget fan av USA egentligen, längtar liksom inte tillbaks. Vilket beror på att jag är en riktigt enkel strandmänniska och igen stadsmänniska. Men jag tycker ändå USA är ett imponerande och coolt land, stort och pampigt. Med stora vägar, stora bilar och stora portioner mat. Oerhört varierat vad gäller både klimat, typ av mat och människor mellan de olika delstaterna. Lika mycket att se att göra som det fanns mängder av restriktioner / regler. Och då många gånger så fjantiga förhållningsregler på tex vissa guidade turer att vi fått skrattanfall.  Men, men, USA är reglernas land.
Mina favoritdelstater är utan tvekan Hawaii och Florida. Hawaii för att det kändes så olikt övriga landet, andades surf och sommar i vartenda hörn och kändes mer avslappnat och laidback. Florida hade lite utav samma känsla, kändes fräscht och vackert men samtidigt ordnat och lyxigt. Key West får man ju inte missa om man är där, med delfiner, snorkling, Key Lime Pie och vackra stränder mm. Inte heller Everglades bör man missa, för att åka ut på safari med airboat och se alligatorer. Vi har sett och gjort mycket coolt i USA, tex besökt Cliff Palace i Colorado, testat Night SUP (stand up paddle), stått på toppen av Diamond Head, besökt Pearl Harbor, kört fyrhjuling i öknen, åkt helikopter genom Grand Canyon, bara för att nämna några favoriter. Även bott på en del coola/annorlunda ställen; Ibis Bay Beach Resort, Hotel Treasure Island, Majestic View Lodge och Grand Canyon West Ranch. Se gärna vår topplista från USA för ytterligare mer info.MALTA
Jag besökte Malta tillsammans med min mamma under dess varmaste period, i mitten av augusti 2015. Östaten Malta både överraskade, överträffade förväntningar och gav ett väldigt positivt intryck. Jag visste visserligen inte mycket då vi reste till den lilla ön Malta i Medelhavet som till ytan knappt är en fjärdedel av Gotland, men trots det ändå den största av de tre öarna; Malta, Comino och Gozo. Att inte ha rekat resmålet i förväg var olikt mig, men så var det i det här fallet vilket nästan på automatik bäddade för bästa möjliga betyg. Och ja, jag är beredd att ge Malta 5 av 5 möjliga. Det var en trevlig ögrupp som bjöd på god mat, fint boende, turkost vatten, spännande kultur, trevlig atmosfär och mycket historia. Dessutom beläget lagom långt bort för att vare ett exemplariskt resmål för en kortare semester, endast 3,45 timmars flygresa från Sverige.

Jag vill gärna säga att "Malta var otroligt beiget", men det låter ju ohyggligt negativt och så menar jag inte. Men det kändes som om alla hus gick i tio nyanser av beige och naturen likaså. Men de många äldre husen byggda i sandsten avlöste verkligen varandra, den ena allt mäktigare och ståtligare än den andra. Att Malta är korsriddarnas magiska ö gick inte att gå miste om och man kunde känna vingslagen av en svunnen tid svepa fram med den varma vinden. Många städer, som tex Mdina, gav verkligen en magisk känslan som att man färdats bakåt i tiden. Där vi via häst och vagn rullade in genom den stora muren och längs vackra stenlagda gator slingrade oss fram och även bjöds på en vidunderlig utsikt, då staden är belägen på Maltas näst högsta punkt.
Även om vi nu kom helt oförberedda så var det inget problem att få tiden att gå. Öriket visade sig trots sin ringa storlek ha allt från neolitiska tempel äldre än de egyptiska pyramiderna, romerska kvarlevor, medeltida städer, vackra laguner, blå grottor, gott om städer med höga murar, underjordiska katakomber och mängder av andra imponerande sevärdheter. Avstånden var inte stora vilket gjorde att vi såg en hel del under vår förhållandevis kosta tid där. Och att på plats hitta och boka båtturer / sightseeingturer, både på Malta och mellan de olika öarna, var lika enkelt som att knyta skorna. Ja kort och gått, östaten Malta gick verkligen hem hos mig som en perfekt kortresa.